«Τα νούμερα δεν βγαίνουν ακόμη». Με αυτά τα λόγια, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέδειξε την απόσταση που χωρίζει την Αθήνα με τους δανειστές στο ασφαλιστικό.
«Κόκκινη κάρτα» φαίνεται να παίρνει από τους εταίρους η ελληνική πρόταση για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό λίγες ημέρες πριν επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα. Οι συζητήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς οι πιέσεις που θα δεχθεί η ελληνική πλευρά από τους δανειστές θα είναι μεγάλες, όπως έντονες είναι και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Και ενώ μέχρι σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν είχαν εκφράσει το μέγεθος της δυσκολίας που θα έχει η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, χθες ο επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε για πρώτη φορά ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν ακόμη», παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση έχει «βάλει μία σοβαρή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στο τραπέζι», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή όμως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θέλουν να αποθαρρύνουν την κυβέρνηση και τα βήματα που έχει κάνει από το καλοκαίρι έως σήμερα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε αισιόδοξος χθες μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός. Μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε ότι «είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι τον Ιούνιο». Επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή» και προσέθεσε: «Είμαι σίγουρος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ εξελίχθηκε σε «ιδιαίτερα θετικό κλίμα» και υπήρξε «απόλυτη συμφωνία ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο».
Για τον πρόεδρο της ΕΚΤ τρία είναι τα βασικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, και αυτά δεν είναι άλλα από τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018-2019, το ασφαλιστικό, που «πρέπει να γίνει βιώσιμο», και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Οσον αφορά τη συζήτηση για το χρέος –όπου μία σειρά από Ευρωπαίους αξιωματούχους έχουν τονίσει ότι θα ξεκινήσει όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση– ο κ. Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal μίλησε για δύο επιλογές.
Πρώτη επιλογή είναι μια υπόσχεση από την Ευρωζώνη να μειώσει το ανώτατο όριο στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών της Ελλάδας στο μέλλον. «Υπόσχονται στους Ευρωπαίους εταίρους τους να διατηρήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα, με άλλα λόγια να τηρήσουν έναν καλό προϋπολογισμό. Και υποσχόμαστε ότι θα είμαστε έτοιμοι να εξομαλύνουμε αυτά τα επίπεδα στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Την επιλογή αυτή υποβαθμίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες για δύο λόγους. Πρώτον, οι συζητήσεις έχουν πια προχωρήσει περισσότερο από αυτό το σημείο, και δεύτερον, το ΔΝΤ θα ήταν σχεδόν αδύνατον να συμμετάσχει στο πρόγραμμα μιας χώρας που το χρέος της δεν είναι βιώσιμο και θα αντιμετωπιστεί η βιωσιμότητά του στο μέλλον.
Δεύτερη επιλογή, τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, είναι η Ευρωζώνη να υπολογίσει ποια μέτρα θα ήταν αναγκαία και να αναλάβει άμεση δράση για τη μείωση των πληρωμών της Ελλάδας, κάτι το οποίο έχει αρχίσει να δουλεύεται στις Βρυξέλλες.
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες ότι η ρήση του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «είναι η εφαρμογή, ανόητε», κατά τη συζήτηση στην οποία συμμετείχε στο Νταβός μαζί με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, «δεν επρόκειτο επ’ ουδενί για προσβολή» προς τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Πηγή: kathimerini.gr