Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

''Δάκτυλος'' στη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ που θα μπουν στα σούπερ μάρκετ

Πολυεθνικές και κυρίως ελληνικές εταιρείες κάνουν ''αγώνα δρόμου'' προκειμένου να αναπροσαρμόσουν την κατηγοριοποίηση των σκευασμάτων τους με στόχο να μειώσουν την ψαλίδα των απωλειών που θα έχουν από την εφαρμοζόμενη τιμολογιακή πολιτική.
 
Φαρμακοβιομηχανίες αποσύρουν σκευάσματα από την αρνητική λίστα, για να τα περάσουν στη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ. Ο λόγος απλός. Στην αρνητική λίστα τα σκευάσματα είναι διατιμημένα, κάτι που δεν ισχύει στα Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι τιμές των οποίων με βάση και το νέο νόμο απελευθερώνονται πλήρως, ενώ η διανομή τους περνά και στα σούπερ μάρκετ.
 

 
Σύμφωνα λοιπόν με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι αιτήσεις που έχουν γίνει στον ΕΟΦ για το συγκεκριμένο θέμα –μετάβαση από τη μία λίστα στην άλλη- δεν είναι εκατοντάδες αλλά χιλιάδες. Πολυεθνικές και κυρίως ελληνικές εταιρείες κάνουν «αγώνα δρόμου» προκειμένου να αναπροσαρμόσουν την κατηγοριοποίηση των σκευασμάτων τους με στόχο να μειώσουν την ψαλίδα των απωλειών που θα έχουν από την εφαρμοζόμενη τιμολογιακή πολιτική.
 
Κίνηση, που όμως έχει συμβάλει στο «μπλοκάρισμα» έκδοσης της περιβόητης λίστας των ΜΗΣΥΦΑ που θα κυκλοφορήσουν στο οργανωμένο λιανεμπόριο των σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, αυτή η κίνηση δεν είναι το μόνο «αγκάθι» στη δημοσιοποίηση της λίστας, καθώς η Επιτροπή που τη συντάσσει δεν έχει καταλήξει ακόμη ούτε στις «αβλαβείς» για την ανθρώπινη υγεία περιεκτικότητες, ούτε στο αν θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στη συσκευασία (παράμετρος που αποτελεί πάγιο αίτημα των φαρμακοποιών).
 
Υπενθυμίζεται, ότι επί του παρόντος στην κατηγορία των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων –διαθέτουν κουπόνι ασφαλείας- υπάρχουν 300 σήματα, τα οποία περιλαμβάνουν περί τους 1.100 κωδικούς. Αν σε αυτά συμπεριληφθούν και τα παραφάρμακα (βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής κ.λπ.) που ανήκουν στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ, τότε μιλάμε για περίπου 2.200 κωδικούς. Τα οποία, κατά μέσο όρο δουλεύονται με μεικτό περιθώριο κέρδους 24%.
 
Η γενικότερη εκτίμηση, πάντως, είναι ότι η επιλογή της ‘’αυτοθεραπείας’’ αφήνει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης των ΜΗΣΥΦΑ στο μέλλον. Σήμερα για παράδειγμα, ο τζίρος τους στην Ελλάδα εκτιμάται από 250-300 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη είναι ότι θα φθάσουν τα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020.
 
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

πηγή: ιατρονετ