Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Μόνο το 40% των ασθενών με ΧΑΠ ακολουθεί κατάλληλη αγωγή


Μόνο το 40% των ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ακολουθεί την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, το 35% είναι χωρίς θεραπεία και το 25% λαμβάνει ακατάλληλη θεραπεία.
 
Τα παραπάνω επιδημιολογικά στοιχεία παρέθεσαν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια της επιστημονικής εκδήλωσης «Η σύγχρονη προσέγγιση της θεραπείας της ΧΑΠ, όπως αυτή προκύπτει από τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες».
 
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΜΠΕΠΘ, καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης, μιλάμε για μία νόσο που προσβάλει το 10%-15% του πληθυσμού άνω των 45 ετών και αποτελεί την 4η αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο.


 

Επιπλέον, η παρόξυνση και η επιδείνωση της νόσου προκαλεί πάνω από το 50% του κόστους νοσηλείας ενώ, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν κίνδυνο σε ποσοστό 19,9% να υποστούν πνευμονική εμβολή, ποσοστό το οποίο αυξάνεται στο 24,7% στους νοσηλευόμενους. Όσοι εμφανίζουν σοβαρού βαθμού παρόξυνση, έχουν θνησιμότητα 50% έπειτα από 3,6 έτη.
 
Ο Σταύρος Τρύφων, διευθυντής ΕΣΥ στην Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» επεσήμανε ότι στηΝ 1η γραμμή θεραπείας έχουμε πλέον τον συνδυασμό ινδακατερόλης και γλυκοπυρρονίου, ο οποίος μπορεί να αυξήσει κατά 35% το χρόνο εμφάνισης της πρώτης μέτριας έως σοβαρής παρόξυνσης και να έχει ως αποτέλεσμα την αισθητή βελτίωση της εικόνας του ασθενούς με ΧΑΠ. Ο συνδυασμός διπλής βρογχοδιασταλτικής δράσης ινδακατερόλης – γλυκοπυρρονίου βελτιώνει όπως είπε, την αναπνευστική λειτουργία και μειώνει τα συμπτώματα του ασθενούς.
 
Η Μίνα Γκάγκα, συντονίστρια διευθύντρια ΕΣΥ, 7η Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου «Σωτηρία», τ. Επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, εστίασε στην παθογένεια της ΧΑΠ  και τη σημαντικότητα της έγκαιρης και σωστής θεραπείας η οποία έχει οφέλη τόσο για τον ασθενή όσο και το σύστημα Υγείας. Όπως είπε, οι παθογενετικοί μηχανισμοί άσθματος και ΧΑΠ δεν συνδέονται απόλυτα, αλλά υπάρχει σαφώς μία γενετική προδιάθεση και περιβαλλοντική έκθεση, προκειμένου να εκδηλωθούν κλινικά τα εν λόγω νοσήματα. Στους ασθενείς που χορηγείται τακτική θεραπεία, μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των παροξύνσεων και η εξέλιξη της νόσου. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως οι παροξύνσεις συνδέονται με την επιδείνωση της ΧΑΠ, άρα η μείωσή τους βελτιώνει την πρόγνωση του ασθενούς, μειώνοντας παράλληλα το κόστος της θεραπείας τόσο για τον ίδιο όσο και το σύστημα Υγείας.


πηγή: naftemporiki.gr