Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

«Μεγάλος Αδελφός» σε φαρμακεία, νοσοκομεία, αποθήκες

Της Ελένης Πετροπούλου

Ηλεκτρονικό «μάτι» θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση φαρμάκων, τις παραγγελίες και τη δαπάνη σε νοσοκομεία, φαρμακεία και φαρμακαποθήκες. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ θα ελέγχουν τη διακίνηση φαρμάκων, από την παραγγελία, το είδος δηλαδή της παραγγελίας μέχρι και την έκδοση τιμολογίου από τη φαρμακευτική εταιρεία και θα παρεμβαίνουν άμεσα σε περίπτωση εκτροχιασμού της δαπάνης.



Παράλληλα θα συγκρίνονται οι καταναλώσεις μεταξύ νοσοκομείων και θα «κόβονται» οι περιττές αγορές, ενώ για τις... ύποπτες, εκείνες δηλαδή που δεν δικαιολογούνται -για παράδειγμα από τον αριθμό των ασθενών ή το μέγεθος του νοσοκομείου- θα ζητούνται εξηγήσεις. Στην περίπτωση που οι εξηγήσεις δεν είναι επαρκείς, η προμήθεια δεν θα ολοκληρώνεται, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν ακόμη και κυρώσεις για τους υπεύθυνους.
Στελέχη του υπουργείου Υγείας, ανέφεραν ότι με τον τρόπο αυτό θα ελέγχεται η φαρμακευτική δαπάνη, χωρίς να στερηθούν φάρμακα οι ασφαλισμένοι, ενώ και οι φαρμακευτικές εταιρίες θα γνωρίζουν εγκαίρως το ύψος του claw back ώστε να μην υπάρχει αιφνιδιασμός.

Θα ελέγχονται σε real time παραγγελίες, κατανάλωση, δαπάνη σε κάθε νοσοκομείο, φαρμακείο ή αποθήκη

Το νέο σύστημα ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης «ενεργοποιείται» άμεσα και ήδη έχει ξεκινήσει η ηλεκτρονική διασύνδεση των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή υπουργείου Υγείας, ΕΟΦ, δημόσιων νοσοκομείων, φαρμακαποθηκών, φαρμακείων και φαρμακευτικών εταιρειών. Το νέο σύστημα εντάσσεται στα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να «τιθασεύσει» τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία παρουσιάζει ανοδική τάση. Ενδεικτικό είναι ότι η υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015, που θα επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω claw back ανέρχεται σε 350 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα, τα προηγούμενα χρόνια η υπέρβαση δεν ξεπέρασε τα 220 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συγκρότηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. Σκοπός της Επιτροπής είναι να διαπραγματεύεται άμεσα με τις φαρμακευτικές εταιρείες τις τιμές των σκευασμάτων (πρόκειται κατά κύριο λόγο για ακριβά και εξειδικευμένα φάρμακα) και να επιτυγχάνει σημαντικές εκπτώσεις. Αντικείμενο της Επιτροπής είναι αποκλειστικά η διαπραγμάτευση των τιμών των σκευασμάτων για τα οποία θα έχει ήδη ληφθεί η απόφαση να ενταχθούν στη θετική λίστα. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο κ. Δημήτριος Γεωργακέλος, καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Την Επιτροπή απαρτίζουν Οικονομολόγοι, στελέχη του ΕΟΠΥΥ, του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, Φαρμακοποιοί και Γιατροί.

«Κλείδωσε» στο 1,945 δισ.

Σημειώνεται ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη για φέτος είναι «κλειδωμένη» στο 1,945 δισ. ευρώ (όπως και το 2015) και για τα νοσοκομειακά φάρμακα το όριο δαπανών ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ (έναντι 456 εκατ. ευρώ το 2015). Προβλέπεται μάλιστα για τα νοσοκομεία κλειστός προϋπολογισμός + claw back στα 570 εκατ. ευρώ (ήταν και ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της 1ης υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ).
Πρόσθετα μέτρα θα ληφθούν και στον ΕΟΠΠΥ (όπως νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα για περισσότερες θεραπευτικές κατηγορίες) ενώ και ο Επίτροπος Υγείας Vytenis Andriukaitis -σε συνάντηση που είχε τη Τετάρτη με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό στις Βρυξέλλες- στο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, ενθάρρυνε τον υπουργό στην άντληση εμπειριών και συνεργασίας με άλλα κράτη - μέλη για την επίτευξη καλύτερων τιμών μέσω αποζημίωσης των ακριβών φαρμάκων μέσω κοινής διαπραγμάτευσης με τη φαρμακοβιομηχανία.

Σύγχυση με νέα λίστα φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ

Νέα θετική λίστα φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ προβλέπει υπουργική απόφαση του Ανδρέα Ξανθού. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «δεδομένης της μείωσης της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, σε συνεννόηση με τον ιατρό τους, να έχουν αισθητά μειωμένη συμμετοχή στη δαπάνη επιλέγοντας αξιόπιστο γενόσημο, του οποίου το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι ίδιο με το πρωτότυπο».
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στην υπουργική απόφαση, «ο εξορθολογισμός του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών τιμών σε ορισμένα πρωτότυπα και off patent φάρμακα οδήγησε σε οριακή αύξηση του ποσού που πληρώνουν οι ασθενείς πέραν της συμμετοχής τους (διαφορά ασφαλιστικής τιμής- λιανικής τιμής)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.
Και σημειώνει: «Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παραπάνω πρόβλημα -και ύστερα από μελέτη του ΕΟΠΥΥ- μαζί με τη θετική λίστα υπογράφηκε τροποποίηση παλαιότερης Υπουργικής Απόφασης στην οποία αναφέρεται ότι «το ποσό που ο ασθενής καλύπτει πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των 50 ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα». Με την τροποποίηση της ΥΑ το παραπάνω ποσό μειώνεται στα 20 ευρώ. Την πρόσθετη δαπάνη που προκύπτει από την ελάφρυνση των ασφαλισμένων θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ». Με την παρέμβαση αυτή, καταλήγει το υπουργείο Υγείας, διασφαλίζεται ότι για πρώτη φορά η μεσοσταθμική μείωση της τιμής των φαρμάκων με τη νέα τιμολόγηση συνεπάγεται και μείωση της επιβάρυνσης των ασφαλισμένων.
H θετική λίστα βγήκε την Τρίτη, προκαλώντας αλαλούμ στην αγορά καθώς οδήγησε σε αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Τα στοιχεία

Από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας κ. Πάνος Ζαρογουλίδης, η αξία των συμμετοχών των ασφαλισμένων εκτοξεύθηκε ακόμα και πάνω από 100% από τις τιμές που πλήρωναν. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ οι τιμές των φαρμάκων σε επίπεδο λιανικών τιμών έπεσαν ακόμα και στο μισό, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν περισσότερα χρήματα ως συμμετοχή. Ενδεικτικά, για το σκεύασμα Torvachol (Tab 20mg/tab Btx30 η αύξηση στην συμμετοχή έφθασε στο 251.43% (σε σχέση με την συμμετοχή πριν τις μειώσεις τιμών), για το Lipitor (Tab 40mg/Tab ΒTx 14 ) 3.68%, για το Eliquis (TAB 5MG/TAB BTX 60 Tabs ? Blister) 96.44%, για το Ebixa TAB (10MG/TAB BTX30) 1348% κλπ.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Υγείας το οποίο προχώρησε σε διόρθωση της θετικής λίστας (άλλαξαν οι τιμές αναφοράς των φαρμάκων του τελευταίου δελτίου τιμών. Σύμφωνα με τις διορθώσεις αυτές:σε 1003 φάρμακα οι τιμές αναφοράς μειώθηκαν και άρα αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων, σε 1353 φάρμακα οι τιμές αναφοράς σημείωσαν αύξηση (μειώνεται η συμμετοχή των σφαλισμένων) και σε 3570 φάρμακα οι τιμές αναφοράς παρέμειναν σταθερές.

Πηγή: imerisia.gr