Επιστολές του ΙΚΑ για ληξιπρόθεσμες οφειλές (και μάλιστα συστημένες οι οποίες επιστρέφονται στα ΕΛΤΑ) στέλνονται σε πεθαμένους, αφού δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των τμημάτων του ιδρύματος. Δηλαδή, το τμήμα εσόδων που είναι υπεύθυνο για τις οφειλές χωρίς να έχει συνεργασία με το τμήμα συντάξεων (που γνωρίζει για τον θάνατο) στέλνει τη συστημένη επιστολή μέσω ΕΛΤΑ χωρίς να γνωρίζει ότι ο παραλήπτης δεν βρίσκεται στη ζωή!
Μάλιστα οι οφειλές (για τις οποίες δεν λαμβάνουν γνώση οι συγγενείς του θανόντος) επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη και ανάγονται σε βάθος δεκαετίας, κυρίως σε ό,τι αφορά οφειλές για οικοδομικά έργα.
Στις επιστολές του το ΙΚΑ ζητεί από τον πεθαμένο οφειλέτη «να προσέλθετε για ρύθμιση ή εξόφληση της οφειλής σας εντός 15 ημερών από την παραλαβή της παρούσας. Σε αντίθετη περίπτωση και μετά το πέρας της ανωτέρω προθεσμίας θα υποχρεωθούμε να λάβουμε τα προβλεπόμενα από το ΝΔ 356/1974 αναγκαστικά μέτρα (κατάσχεση, πλειστηριασμοί, κατάσχεση εις χείρας τρίτων κ.λπ.) κατά του οφειλέτη καθώς και των κατά νόμων υπεύθυνων αυτού, προκειμένου να εισπραχθεί η απαίτηση του ιδρύματος».
Στο μεταξύ αυξάνονται με αμείωτο ρυθμό οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την τέταρτη έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Ετσι, στα τέλη του 2015 οι βεβαιωμένες προς είσπραξη οφειλές έφθασαν τα 15,3 δισ. ευρώ, από 14,3 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου.
Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι οφειλές που παραμένουν σε ρύθμιση διαμορφώνονται σε μόνο 5,2 δισ. ευρώ. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το 39% των οφειλετών έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ ο καθένας, ενώ λίγοι μεγαλοοφειλέτες, ήτοι 1.028, συγκεντρώνουν το 23% των χρεών.
Ενδεικτικό του προβλήματος της εισφοροαποφυγής είναι και το στοιχείο της έκθεσης του ΚΕΑΟ, που δείχνει ότι το 19,18% των οφειλών δημιουργήθηκε από οφειλέτες που άρχισαν να χρωστούν πρώτη φορά από το 2010 και μετά, ενώ το 80,82% (ποσό 12,4 δισ. ευρώ) άρχισε να οφείλει στα Ταμεία πριν από το 2009. Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2015 από το ΚΕΑΟ είχαν αποσταλεί 261.906 ατομικές ειδοποιήσεις σε οφειλέτες ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, ενώ το συνολικό ποσό των οφειλών έφθανε τα 10,07 δισ. ευρώ.
Τον Δεκέμβριο άρχισε η ηλεκτρονική αποστολή κατασχετηρίων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων και πλέον η κοινοποίηση των κατασχετήριων εγγράφων, η παραλαβή των εκθέσεων επίδοσης, καθώς και η αποστολή των δηλώσεων τρίτου πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά.
Το συνολικό ποσό των οφειλών για τις οποίες ελήφθησαν αναγκαστικά μέτρα, ανήλθε στα 10,07 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό που απώλεσε ρύθμιση και επίσης ξεκίνησε η ίδια διαδικασία ανήλθε στα 1,09 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το ποσό των ρυθμισμένων οφειλών φθάνει στα 5,24 δισ. ευρώ. Από την κεντρική παρακολούθηση οφειλετών που πραγματοποιεί το ΚΕΑΟ, διαπιστώνεται ότι έντονη παραβατικότητα παρατηρείται σε μονοπρόσωπες ΕΠΕ και σε Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ).
www.tanea.gr