Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Τερζής: Εισαγωγή στην Φαρμακοεπιδημιολογία

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας προσκαλέσω όλες και όλους, σε ένα νέο θεσμό, στο 1ο Ελληνικό Συμπόσιο Φαρμακοεπιδημιολογίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη, από 18 έως 20 Μαρτίου 2016.
 
Το συνέδριο αυτό είναι επιστημονικού χαρακτήρα και διοργανώνεται από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Έβρου, σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Φαρμακολογίας και Υγιεινής & Προστασίας του Περιβάλλοντος της Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ. Τελεί δε, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου και του τμήματος Ιατρικής ΔΠΘ. Το συνέδριο γίνεται με την υποστήριξη του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Έβρου.
 
Η φαρμακοεπιδημιολογία, ενδεχομένως είναι ένας σχετικά νέος όρος στην επιστήμη της Φαρμακευτικής. Συγκεκριμένα η Φαρμακοεπιδημιολογία ασχολείται με την επίδραση της χρήσης των φαρμάκων σε καλά προσδιορισμένους πληθυσμούς, είτε σε επίπεδο χωροταξικό (πχ μια περιοχή ή μια χώρα), είτε δημογραφικό (άνδρες, γυναίκες), ηλικιακό, φυλετικό κλπ. Έχει ως σκοπό να προσδιορίσει τόσο τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση αυτών των φαρμάκων, όσο και τις θετικές επιπτώσεις στην υγεία των πληθυσμών που τα χρησιμοποιούν.
 
Στην πραγματικότητα, η φαρμακοεπιδημιολογία διαπραγματεύεται τη χρήση των φαρμάκων μετά την ολοκλήρωση των κλινικών μελετών, την έγκριση και την κυκλοφορία τους στον ευρύτερο πληθυσμό. Κλάδοι επίσης της φαρμακοεπιδημιολογίας είναι η φαρμακοεπαγρύπνηση κι η φαρμακοοικονομία.

  

  
Ως όρος και αντικείμενο είναι ελάχιστα γνωστός στη χώρα μας, ωστόσο βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Φαρμακοεπιδημιολογικά δεδομένα είναι αυτά που έχουν οδηγήσει στην απόσυρση φαρμάκων με επικίνδυνες παρενέργειες, που έχουν αλλάξει τις οδηγίες για τη συγχορήγηση πολλών φαρμάκων, που έχουν δώσει νέες ενδείξεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα, τελείως διαφορετικές από αυτές για τις οποίες κυκλοφόρησαν αρχικά. Φαρμακοεπιδημιολογικά και φαρμακοοικονομικά δεδομένα είναι μεταξύ αυτών που καθορίζουν την τιμή με την οποία το σύστημα υγείας θα αποζημιώσει ένα νέο φάρμακο ή και τα ήδη κυκλοφορούντα. Επίσης προσδιορίζεται αν θα μπορεί ένα συνταγογραφούμενο να μεταπέσει σε καθεστώς ΜΥΣΥΦΑ, αν οι παρεμβάσεις των φαρμακοποιών στο κομμάτι των υπηρεσιών μπορούν να βελτιώσουν τη χρήση των φαρμάκων από τους ασθενείς και πόσο «κοστολογούνται» αυτές οι παρεμβάσεις κλπ.
  
Αποτελεί μια μοναδική συγκυρία η συνύπαρξη ακαδημαϊκών στην Ιατρική Σχολή της Αλεξανδρούπολης και στα εργαστήρια Φαρμακολογίας και Υγιεινής & Προστασίας του Περιβάλλοντος, οι οποίοι είναι γιατροί και φαρμακοποιοί και έχουν μέσα στα επιστημονικά τους ενδιαφέροντα το συγκεκριμένο αντικείμενο και τη φιλοδοξία να το καθιερώσουν και να το αναπτύξουν στη χώρα μας.
 
Ταυτόχρονα, και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου, διαβλέποντας τη σημασία που έχει για τα φαρμακεία και το ρόλο τους στο σύγχρονο σύστημα υγείας, τόσο η συμμετοχή τους σε φαρμακοεπιδημιολογικές μελέτες, όσο και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των μελετών αυτών, αποφάσισε να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης, προκειμένου να μην εκχωρήσουμε για άλλη μια φορά ένα κατ’ εξοχήν δικό μας αντικείμενο σε άλλους κλάδους. Επιπλέον θεωρούμε αναγκαίο να ενισχύσουμε τη συνεργασία της ιατρικής και της φαρμακευτικής κοινότητας στον τομέα της φαρμακοθεραπείας, επ’ ωφελεία των ασθενών.
  
Στα πλαίσια αυτά γεννήθηκε η πρόταση της διοργάνωσης ενός συνεδρίου, το οποίο θα μπορούσε με τον καλύτερο τρόπο να εισάγει τον τομέα της φαρμακοεπιδημιολογίας στην χώρα μας, να ενημερώσει τους επιστήμονες υγείας πάνω στις νεότερες εξελίξεις αυτού του τομέα και να αποτελέσει το εφαλτήριο, ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να ενεργοποιηθούν πάνω στο ευρύ και σύγχρονο αυτό αντικείμενο. Το συνέδριο αυτό απευθύνεται τόσο σε φαρμακοποιούς, όσο και σε γιατρούς και φοιτητές ιατρικής και φαρμακευτικής και γενικότερα σε όλους τους επιστήμονες υγείας.
  
 
Brian Strom
Εξ’ αρχής καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να κοσμηθεί το συνέδριο αυτό με την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων και από το εξωτερικό, μια και στη χώρα μας, όπως προείπαμε δεν υπάρχουν ειδικοί πάνω στο αντικείμενο. Eτσι, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας ο πλέον ίσως αναγνωρισμένος καθηγητής φαρμακοεπιδημιολογίας, ο καθηγητής κ. Brian Strom, από το πανεπιστήμιο του New Jersey, ΗΠΑ, και θα είναι ο κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου μας.
  

 
Επίσης, θα συμμετάσχει ο καθηγητής κ. Olaf Klungel από το
Olaf Klungel
πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, ο οποίος μεταξύ άλλων είναι από τους βασικούς συντελεστές ενός μεγάλου πανευρωπαϊκού προγράμματος του ΕΜΑ και της EFPIA, το IMI-PROTECT που έχει ως σκοπό να βελτιστοποιήσει τις μεθόδους αξιολόγησης του οφέλους και του κινδύνου της χρήσης των φαρμάκων στην Ευρώπη.
   

 
 

Τέλος, θα συμμετάσχει και θα ομιλήσει ο κος Jamie Wilkinson, φαρμακοποιός, διευθυντής επαγγελματικών σχέσεων της PGEU (του γκρουπ των Φαρμακοποιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για το κομμάτι των φαρμακευτικών υπηρεσιών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η ομιλία του θα αφορά στο πως μπορεί να επεκταθεί ο ρόλος του φαρμακοποιού, μέσω των υπηρεσιών και ένα εξοικονομηθούν πόροι από το σύστημα υγείας, βελτιώνοντας παράλληλα την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χρήσης των φαρμάκων
 
 
Οι ομιλητές αυτοί θα ομιλήσουν στα αγγλικά, όμως, θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά για όσους το επιθυμούν.
  


Εκτός από τους παραπάνω ομιλητές από το εξωτερικό, το συνέδριο θα φιλοξενήσει πλήθος εκλεκτών ομιλητών από τη χώρα μας, προκειμένου να αναπτύξουν μεγάλα κομμάτια της φαρμακοεπιδημιολογίας. Συγκεκριμένα, θα περιληφθούν όλα τα αντικείμενα της φαρμακοεπιδημιολογίας, όπως η φαρμακοεπαγρύπνηση, που θα αναπτυχθεί από την ομάδα φαρμακοεπαγρύπνησης του ΣΦΕΕ, σε μια διαδραστική, υψηλού επιπέδου κι ενδιαφέροντος παρουσίαση. Στη συνέχεια, θα εξετασθεί το αντικείμενο μέσα από την εθνοφαρμακολογία και τα συμπληρώματα διατροφής, ενώ θα παρουσιασθούν και μια σειρά από φαρμακοεπιδημιολογικές μελέτες που έχουν γίνει από το τμήμα ιατρικής ΔΠΘ. Ακολούθως, θα αναπτυχθεί το φλέγον ζήτημα της συμμόρφωσης των ασθενών στη φαρμακοθεραπεία, των φαρμακευτικών υπηρεσιών, ενώ θα παρουσιασθεί και ολιστικά η επιστήμη της Φαρμακοεπιδημιολογίας από τους ομιλητές του εξωτερικού.
  
Την Κυριακή 20/3, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με ένα στρογγυλό τραπέζι για τα ορφανά φάρμακα και τις σπάνιες νόσους, ενώ θα αναπτυχθεί το σημαντικό θέμα της κακής χρήσης των αντιβιοτικών και των συνεπειών που έχει αυτή στη διαχείριση των νοσοκομειακών λοιμώξεων.
  
Το συνέδριό μας θα κλείσει με μια πολύ μεγάλη ενότητα αφιερωμένη στη φαρμακοοικονομία, με εκλεκτούς ομιλητές, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα τελευταία φαρμακοοικονομικά δεδομένα πάνω στη χρήση των ΜΥΣΥΦΑ και των γενοσήμων, την φαρμακευτική καινοτομία, την κατανάλωση των φαρμάκων και τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα της κρίσης και άλλα πολλά κι άκρως ενδιαφέροντα.
 
Ο στόχος της οργανωτικής επιτροπής ήταν εξ ‘ αρχής το συνέδριο να είναι πολύ υψηλού επιπέδου και να ξεπεράσει τα στενά όρια της περιοχής μας κι ενός ακόμη περιφερειακού συνεδρίου, αλλά να έχει πανελλήνια εμβέλεια και, μάλιστα, με διεθνείς συμμετοχές τεράστιου κύρους. Έτσι, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες σε αυτό να παρακολουθήσουν διαλέξεις στουψηλότερο επίπεδο και να ενημερωθούν για όλες τις νεότερες εξελίξεις του τομέα της φαρμακοεπιδημιολογίας, οι οποίες είναι σε πλήρη εξάρτηση και συνάφεια κι ουσιαστικά προσδιορίζουν το ρόλο του φαρμακοποιού στο σύγχρονο σύστημα υγείας.
 
Το συνέδριο θα είναι και το πρώτο που θα δίνει μόρια δια βίου εκπαίδευσης από το ΙΔΕΕΑΦ, στους φαρμακοποιούς που θα το παρακολουθήσουν.
 
Στο site του συνεδρίου www.pharmacoepidemiology.gr μπορείτε να βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου, πληροφορίες για τη διαμονή σας στην Αλεξανδρούπολη και την εγγραφή σας στο συνέδριο, η οποία μπορεί να γίνει εύκολα, ηλεκτρονικά μέσω του site. Σας καλούμε για την έγκαιρη εγγραφή σας, ώστε προλάβετε και τη μειωμένη τιμή συμμετοχής.
 
Με την ευχή να σας υποδεχθούμε όλες και όλους στην Αλεξανδρούπολη και να απολαύσουμε μαζί ένα άκρως εκπαιδευτικό τριήμερο,

Τερζής Αναστάσιος, πρόεδρος ΦΣ Έβρου,

Πρόεδρος οργανωτικής επιτροπής