Αυτά ανέφερε, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, επιστολή που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα ο ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) στα φαρμακεία της χώρας. Θυμίζουμε, ότι τα τελευταία είναι αρμόδια να συλλέγουν σε ειδικούς –πράσινους- κάδους τα ληγμένα οικιακά φάρμακα, τα οποία στη συνέχεια προωθούνται στις αποθήκες του Ινστιτούτου στη Μαγούλα. Εκεί όμως, όπως μάθαμε, δεν υπάρχει άλλος χώρος, καθώς είναι στοιβαγμένοι αρκετοί τόνοι ληγμένων φαρμάκων οικιακής χρήσης. Κάποιοι λένε ότι έχουν φθάσει τους 220 τόνους, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι κυμαίνονται στους 160 τόνους.
Η άρνηση υποδοχής άλλων ληγμένων φαρμάκων από τον ΙΦΕΤ έρχεται ως συνέχεια της ματαίωσης από τον ίδιο τον Οργανισμό του διαγωνισμού (με αρ. διακήρυξης 3/2015) για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάμβανε τη διαχείριση οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων και υπολειμμάτων φαρμάκων οικιακής χρήσεως.Η ματαίωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού ήταν αναμενόμενη, υποστηρίζουν κάποιοι παράγοντες της αγοράς, καθώς η τιμή διαχείρισης που είχε οριστεί από τον ΙΦΕΤ ήταν πολύ μικρή. Μόλις 0,067 λεπτά το κιλό - με συνολικό προϋπολογισμό 135.792 ευρώ- γεγονός που απέτρεψε το όποιο ελληνικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του προσεχούς τριμήνου θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός, αλλά με τιμή διαχείρισης τα 0,80-0,81 λεπτά το κιλό. Σε αυτή την περίπτωση, κάποιοι εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον συμμετοχής στο διαγωνισμό και από επενδυτές του εξωτερικού. Κάτι που στο παρελθόν είχε υπάρξει. Θυμίζουμε την περίπτωση των Ισπανών επενδυτών που είχαν καταθέσει πρόταση δημιουργίας εργοστασίου στην Πτολεμαΐδα ή την Μεγαλόπολη –σε περιοχή δηλαδή που υπάρχει υψικάμινος- καύσης φαρμάκων.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
www.iatronet.gr