Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ηλ. Χαλιγιάννης: «Το προσφυγικό δημιουργεί κινδύνους επιδημιών από λοιμώξεις»

Υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 18 ως τις 20 του μηνός, στην Αλεξανδρούπολη, από τον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο, το 1ο Ελληνικό Συμπόσιο Φαρμακοεπιδημιολογίας, και ο Ταμίας του ΠΦΣ, Κομοτηναίος, κ. Ηλίας Χαλιγιάννης, εξαίρει τη διοργάνωση αναφέροντας: «Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου που τον καθιστά για μία ακόμη φορά πρωτοπόρο πανελλαδικά σε ενέργειες που αναδεικνύουν τη σημαντικότητα του ρόλου του φαρμακοποιού στον χώρο της υγείας».

Σε ότι αφορά τη θεματολογία, ο κ. Χαλιγιάννης σημειώνει πως...


... «το Συμπόσιο επικεντρώνεται στο πώς επιδρά το φάρμακο στον γενικό και ειδικό πληθυσμό, καθώς και το αν και πώς αυτό επηρεάζει μέσα από στατιστικές μελέτες, τους ανάλογους δείκτες θνησιμότητας, επιπολασμού και επίπτωσης της νόσου», και συνεπώς «η φαρμακοεπιδημιολογία καθίσταται ένα απαραίτητο μεθοδολογικό εργαλείο των επαγγελματιών υγείας, όχι μόνο γιατί διερευνά την αποτελεσματικότητα του φαρμακολογικού σχήματος σε μεγάλους πληθυσμούς, αλλά κυρίως γιατί συμβάλει στη διάκριση μεταξύ περιττής χρήσης και πραγματικής ανάγκης και στην προσπάθεια να χαραχθεί μια πολιτική υγείας που θα εξοικονομεί πόρους για το εθνικό σύστημα υγείας, παρέχοντας αδιάλειπτα το φάρμακο στον ασθενή, με φαρμακολογικά ορθό τρόπο».

Κατά τη γνώμη του Ταμία του ΠΦΣ, «είναι πλέον καιρός η ίδια η Πολιτεία να εγκαταλείψει τη μέχρι σήμερα οικονομικίστικη προσέγγιση της φαρμακευτικής περίθαλψης του Έλληνα ασθενή, να επεξεργαστεί και να αξιολογήσει τη σημασία των φαρμακοεπιδημιολογικών μελετών, αξιοποιώντας παράλληλα τον φαρμακοποιό ως επιστημονικό σύμβουλο και συνεργάτη της. Πόσο μάλλον, σε μία εποχή που το προσφυγικό δημιουργεί εκ των πραγμάτων επιπλέον ανάγκες υγειονομικής κάλυψης για την αποφυγή επιδημιών από λοιμώξεις που ήδη κάνουν την εμφάνισή τους, και οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως θα επηρεάσουν αρνητικά τους δείκτες θνησιμότητας του ελληνικού πληθυσμού».

Τούτων δοθέντων, ο κ. Χαλιγιάννης καταλήγει αναφέροντας: «Περιμένουμε λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις εργασίες του Συμποσίου».


Την προστασία της δημοσίας υγείας ζητεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Μετά τον εντοπισμό δεύτερου κρούσματος ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλο, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εξέδωσε την Τετάρτη 16 Μαρτίου την εξής ανακοίνωση:

"Παρά τη κινητοποίηση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, των εθελοντών ιατρών, των Ιατρικών Συλλόγων, ο κίνδυνος εκδήλωσης επιδημιών στους χώρους όπου έχουν εγκλωβιστεί οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι υπαρκτός. Ήδη, τις τελευταίες ημέρες δύο παιδιά από τη Συρία, 8 και 9 ετών, διαγνώσθηκαν με ηπατίτιδα Α. Δεδομένου ότι η μετάδοση του συγκεκριμένου ιού ευνοείται από τις κακές συνθήκες διαβίωσης, αν δεν ληφθούν μέτρα είναι σχεδόν βέβαιη η εμφάνιση περισσοτέρων κρουσμάτων στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ελέγξει τη δυνατότητα και να προχωρήσει στον εμβολιασμό έναντι της ηπατίτιδας Α των προσφύγων και των μεταναστών που διαμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης και σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στα παιδιά.

Απαραίτητη κρίνεται η εγκατάσταση-μετεγκατάσταση των προσφύγων-μεταναστών σε χώρους όπου υπάρχουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής (διαμονής-ύδρευσης-αποχέτευσης).

Καθώς ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται μέσω των κοπράνων και κυρίως με την κατανάλωση μολυσμένης τροφής και νερού, θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, όπως είναι το καλό πλύσιμο των χεριών, ιδίως πριν την κατανάλωση της τροφής.

Επίσης, θα πρέπει να καταναλώνεται αποκλειστικά και μόνο εμφιαλωμένο νερό.

H Δημόσια υγεία πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιδημιών που μπορούν να δημιουργήσουν καταστάσεις, που δύσκολα θα μπορούν να αντιμετωπιστούν".

Πηγές: