Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Συνάντηση Λουράντου - Ξανθού για το πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακείων


Συζήτηση εφ' όλης της ύλης είχε χτες στο υπουργείο Υγείας, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, με τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό, για τα σημάδια αποδιοργάνωσης που επικρατούν στον χώρο του ελληνικού φαρμακείου. Σημεία αιχμής για τους φαρμακοποιούς αποτελεί το ωράριο λειτουργίας και οι εφημερίες, η αδειοδότηση των ηλεκτρονικών φαρμακείων και οι ελλείψεις σκευασμάτων από την αγορά.


Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που προηγήθηκε της συνάντησης με τον υπουργό Υγείας, ο κ. Λουράντος εξήγησε ότι «το πρόβλημα με τις εφημερίες των φαρμακείων παρουσιάζει επιδείνωση» και παρουσίασε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η Περιφέρεια Αττικής ζητά από το υπουργείο και του εμπλεκόμενους φορείς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.





«Εδώ και δύο χρόνια ζητάμε από το υπουργείο τη θεσμοθέτηση ένος ενιαίου ωραρίου για όλους, βάσει των όσων ισχύουν και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Από τότε που ο κ. Γεωργιάδης επέτρεψε την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας, αυξάνονται διαρκώς οι αιτήσεις φαρμακοποιών που ζητούν απαλλαγή από τις εφημερίες. Μην απορείτε, λοιπόν, που υπάρχουν περιοχές ολόκληρες όπου δεν υπάρχει ανοιχτό φαρμακείο, τις νύχτες, τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Εκτός από το ελεύθερο ωράριο, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο και η αλλαγή στην αδειοτότηση των φαρμακείων έχει οδηγήσει στο κλείσιμο πολλά φαρμακεία. «Από 11.000 έχουν φτάσει σήμερα στα 9.500 φαρμακεία. Άρα, για ποιο άνοιγμα της αγοράς μιλάμε» τόνισε.

Αναφερόμενος στο καθεστώς λειτουργίας των ηλεκτρονικών φαρμακείων που παρουσιάζουν αύξηση, ο κ. Λουράντος υπεραμύνθηκε της πρόσφατης απόφασης του υπουργείου Υγείας που επιτρέπει την λειτουργία e-shop φαρμακείων μόνο σε όσους φαρμακοποιούς διαθέτουν φυσικό κατάστημα.

«Πρέπει να μπει έλεγχος στα ηλεκτρονικά φαρμακεία. Δε μπορεί ο καθένας να ανοίγει ένα e-shop και να πουλάει ανεξέλεγκτα προϊόντα που αφορούν τη δημόσια υγεία», εξήγησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πληθαίνουν οι καταγγελίες για ηλεκτρονικά φαρμακεία που εδρεύουν σε χώρους άσχετους με τον χώρο του φαρμάκου, όπως καφετέριες ή ακόμα και μάντρες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Σύστημα ελέγχου των ελλείψεων
Απαντώντας ο κ. Λουράντος στην ανακοίνωση του ΕΟΦ για τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων, που καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, εξήγησε ότι χρειάζεται να δομηθεί ένα σύστημα ελέγχου των ελλείψεων, όπως αυτά που λειτουργούν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο ελεγκτικό μηχανισμό. Μόνο έτσι θα ξέρουμε ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψεύδεται για τις ελλείψεις των φαρμάκων. Διότι δεν μπορεί να λένε οι εταιρείες ότι εφοδιάζουν κανονικά την αγορά και τα ράφια των φαρμακείων να είναι άδεια. Μήπως οι φαρμακαποθήκες ή μεμονωμένοι φαρμακοποιοί κάνουν παράλληλες εξαγωγές ή οι ίδιες οι εταιρίες προτιμούν να στέλνουν τα φάρμακα τους στο εξωτερικό για μεγαλύτερο κέρδος;» διερωτήθηκε.

Αύξηση της ατομικής δαπάνης υγείας
Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφερόμενος στο φαρμακευτικό μίγμα και τα προτεινόμενα από τους Θεσμούς μέτρα υπενθύμισε ότι, παρά τη μείωση της τιμής των γενοσήμων οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν πλέον υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής στα φάρμακα, αφού δεν αυξήθηκε η διείσδυση των γενοσήμων και οι τιμές των πρωτοτύπων παραμένουν υψηλές.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πρωτικά κινήθηκε την πεντανετία 2010-2014 η συνολική χρηματοδότηση για την υγεία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ανήλθε στο 8,29% του ΑΕΠ το 2014, το 2013 το ποσοστό ήταν 8,75%,  8,95% το 2012, 9,47% το 2011, 9,85% το 2010 και 9,76% το 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η συνολική δημόσια χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας παρουσίασε μείωση 12,4% το 2014 συγκριτικά με το 2013, ενώ η συνολική ιδιωτική δαπάνη υγείας παρουσίασε αύξηση 2,2%. Έτσι, η συμβολή του δημόσιου τομέα στη συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας μειώθηκε στο 59,7% το 2014 από 63,5% το 2013. Αντίθετα, η συμβολή του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε στο 39% το 2014 από 35,6% το 2013. 

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr