Στο επίπεδο του 0,5% τους συνολικού τζίρου των φαρμακείων
εκτιμούν εκπρόσωποι της αγοράς αλλά και άνθρωποι κοντά στην πολιτική
ηγεσία, τις απώλειες από τη έξοδο των πρώτων ΜΗΣΥΦΑ προς τα σούπερ
μάρκετ, όμως τα δεδομένα δημιουργούν σημαντικές επιφυλάξεις για το
ποσοστό αυτό
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν φαρμακοποιοί και φαρμακευτικές εταιρείες την Υπουργική Απόφαση με βάση την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για τα 216 πρώτα ΜΗΣΥΦΑ, τα ονομαζόμενα πλέον ως ΓΕΔΙΦΑ, προς τα ράφια των σούπερ μαρκετ. Ο Υπουργός Υγείας προσδιόρισε ότι τα εν λόγω σκευάσματα δεν αποτελούν παρά μόνο το 13% της συνολικής αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ γεγονός που με έναν απλό υπολογισμό προσδιορίζει το συνολικό αυτό τζίρο στα περίπου 30 εκατ. ευρώ, όταν η συνολική αγορά στα ιδιωτικά φαρμακεία με βάση την IMS Health σε τιμές λιανική είναι περί τα 3,7 δις. ευρώ.
Αν μάλιστα θεωρήσουμε ότι το κέρδος από αυτά είναι το πολύ 1/3 του τζίρου δηλαδή τα 10 εκατ. ευρώ, θα έλεγε κανείς ότι η απώλεια για κάθε φαρμακείο δεν θα ήταν μεγαλύτερη των 1000 ευρώ ετησίως. Μία απώλεια καθόλου μικρή αλλά όχι και μη διαχειρίσιμη.Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο απλά και δημιουργούνται διάφορα ερωτηματικά για το πώς το Υπουργείο κατέληξε σε αυτό τον υπολογισμό. Το πρώτο ερώτημα γεννάται ως προς το σημείο της σχετικής ανακοίνωση που εξέδωσε και όπου σημειώνεται ότι: «Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της, η επιτροπή κατέθεσε στον Υπουργό Υγείας την εισήγησή της στην οποία προβλέπεται ο κατάλογος των ΓΕΔΙΦΑ να περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 ΜΗΣΥΦΑ». Αρκεί μια ματιά στο τελευταίο δελτίο τιμών για να καταλάβει κανείς ότι ως ΜΗΣΥΦΑ χαρακτηρίζονται μόνο 628 κωδικοί, ήτοι λιγότεροι και από τους μισούς που αναφέρει το Υπουργείο. Άρα στα 1.582 σκευάσματα περιλαμβάνονται 954 τα οποία λογικά έχουν αποσυρθεί.
Πληροφορίες της αγοράς επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση αυτή και σημειώνουν ότι μεταξύ των 216 σκευασμάτων για τα οποία ανοίγει ο δρόμος προς τα σουπερ μάρκετ, υπάρχουν σκευάσματα που έχουν αποσυρθεί και ίσως το άνοιγμα της αγοράς και μάλιστα η απελευθέρωση της τιμής στην αρχή του επόμενου έτους θα οδηγήσει στην επανακυκλοφορία τους. Αυτό δε σημαίνει άμεσα απώλειες για το φαρμακείο, αφού τα σκευάσματα δεν κυκλοφορούν. Όμως έμμεσα μπορεί να οδηγήσει σε οξύ ανταγωνισμό ανάμεσα στα δύο κανάλια διανομής που θα κυκλοφορούν όμοια προϊόντα.
Παρακεταμόλη
Ένα άλλο ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι το ποια ΜΗΣΥΦΑ από αυτά που κυκλοφορούν θα μπορούν να βγουν εκτός φαρμακείου και τι απώλειες μπορούν να προκαλέσουν. Εδώ αξίζει να αναφερθούμε στην πλέον γνωστό αναλγητική δραστική ουσία την παρακεταμόλη. Με βάση τα στοιχεία που συλλέξαμε από τη βάση δεδομένων galinos.gr, στην χώρα κυκλοφορούν 42 κωδικοί φαρμάκων που περιέχουν μόνο αυτή τη δραστική, εκ των οποίων οι 29 είναι ΜΗΣΥΦΑ. Επίσης εμφανίζονται και άλλοι 29 κωδικοί που έχουν αποσυρθεί.
Μεταξύ των εν λόγω ΜΗΣΥΦΑ υπάρχουν 7 οι οποίοι και φέρουν το πλέον διάσημο εμπορικό όνομα παρακεταμόλης της εταιρείας BMS και διανέμεται από τη Βιανέξ, που τυγχάνει να είναι και τα Best Seller από πλευράς όγκου φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες στηριγμένες στις μετρήσεις της IMS Health, οι κωδικοί του εν λόγω αναλγητικού (την απλούστερη μορφή του οποίου εδώ και χρόνια προμηθευόμαστε έτσι κι αλλιώς από περίπτερα και καταστήματα ψιλικών!) αποδεικνύεται ότι κατέχουν το 20% της συνολικής αγοράς ΜΗΣΥΦΑ από πλευράς όγκου και περί το 10% της συνολικής αγοράς σε αξία σε τιμές χονδρικής. Ο υπολογισμός βασίζεται στη μέτρηση ότι τα ΜΗΣΥΦΑ με κουπόνι είχαν πραγματοποιήσει το 2015 όγκο στα περίπου 105 εκατομμύρια τεμάχια αξίας περίπου 175 εκατ. ευρώ (τιμές ex factory).
Βέβαια δε σημαίνει ότι αν ανοίξει ο δρόμος για τη συγκεκριμένη παρακεταμόλη προς τα σουπερ μάρκετ θα φύγει και όλος αυτός ο τζίρος, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο οι συσκευασίες των φαρμάκων θα πρέπει να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μη ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη. Μάλιστα λέγεται ότι δεν θα πρέπει σε περιεκτικότητα να ξεπερνούν τα 6 χάπια ή τα 8 αναβράζοντα δισκία. Όμως και πάλι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από τώρα που θα οδηγήσει ο ανταγωνισμός και η μάχη των τιμών.
Επίσης, κύκλοι της αγοράς σημειώνουν πως αν ο πρωταγωνιστής στον κλάδο αυτό βγει εκτός φαρμακείου, τότε και τα άλλα όμοια σκευάσματα θα επιδιώξουν να εξέλθουν και ειδικότερα το δεύτερο σε μερίδιο σκεύασμα το οποίο ανήκει στη GSK. Το συγκεκριμένο σκεύασμα πάντως στις πιο «δημοφιλείς» του μορφές δεν περιέχει μόνο παρακεταμόλη. Γενικότερα η συγκεκριμένη δραστική έχει ένα τεράστιο μερίδιο αγοράς στο σύνολο των ΜΗΣΥΦΑ και η απελευθέρωσή της σίγουρα θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στα φαρμακεία.
Επίσης, χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν και άλλα ιδιαίτερα γνωστά και διαφημισμένα σκευάσματα, τα οποία ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της Johnson & Johnson. Ειδικότερα, διάσημοι κωδικοί ΜΗΣΥΦΑ για τη θεραπεία της τριχόπτωσης με βάση τη μονοξιδίλη και με διόλου ευκαταφρόνητη τιμή, λογικά μπορούν να βγουν εκτός φαρμακείου. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα έχουν τζίρο που συνολικά εκτιμάται στα 3 εκατ. ευρώ σε τιμές χονδρικής. Από την ίδια εταιρεία κυκλοφορούν εξάλλου και πολλοί κωδικοί θεραπειών για τη διακοπή του καπνίσματος με δραστική ουσία την …νικοτίνη! Ο τζίρος και αυτών των σκευασμάτων συνολικά είναι της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ σε ex factory τιμές.
Εν κατακλείδι από τις παραπάνω αναφορές γίνεται κατανοητό, πως είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί η απώλεια στο τζίρο των φαρμακείων άμεσα, γεγονός που δικαιολογεί την ανησυχία των φαρμακοποιών χωρίς βεβαία να σημαίνει πως κάποια απλά ΜΗΣΥΦΑ δεν πρέπει να βγουν και εκτός φαρμακείου.
πηγή: healthmag