Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Φάρμακα-αυταπάτες! Ποια χάπια ευρείας κατανάλωσης αμφισβητούνται έντοντα από μερίδα επιστημόνων

Μελέτη-σοκ στην Αγγλία: Ποια «χάπια» ευρείας κατανάλωσή δεν προσφέρουν (σχεδόν) τίποτα στους ασθενείς που τα λαμβάνουν

Από την Έλενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Η λήψη ενός κοινού φαρμάκου ή η υποβολή σε μία από τις καθιερωμένες εξετάσεις γίνεται συνήθως γιατί θεωρούμε ότι είναι για το καλό μας.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τον οικογενειακό γιατρό -οι οποίοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μέτρηση του βάρους και του ύψους, την ανάλυση του τρόπου ζωής και μια εξέταση αίματος, για να ελεγχθούν τα επίπεδα χοληστερόλης- εισήχθησαν για να εντοπίσουν τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια ενδεχόμενης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο μια μελέτη, 


.....που διεξήχθη από το Imperial College του Λονδίνου με ανάθεση από το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, διαπίστωσε όη το σύστημα προληπτικών ελέγχων μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου μέσα σε 10 χρόνια μόλις κατά 0,21%.

Ταυτόχρονα, όπως εξηγεί ο δρ Ρομπ Χικς, υπάρχουν πολλές θεραπείες και σκευάσματα με ελάχιστα ή μηδενικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση τους. Παρ' όλα αυτά οι γιατροί εξακολουθούν να τα συνταγογραφούν, με τρανό παράδειγμα τα σιρόπια για τον βήχα. Το 2014 μια σημαντική μελέτη από τον έγκυρο οργανισμό Cochrane διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι τα μη συνταγογραφούμενα αντιβηχικά φάρμακα συντομεύουν τη διάρκεια του βήχα ή επιταχύνουν την ανάρρωση.

Σύμφωνα με μια μερίδα επιστημόνων, μία άλλη περίπτωση φαρμακευτικών σκευασμάτων με αμφίβολα αποτελέσματα είναι και τα αντικαταθλιπηκά που προορίζονται για ασθενείς με ήπιες ή μέτριες καταθλίψεις. Η ψυχίατρος δρ Τζοάνα Μονκριφ, λέκτορας στο University College του Λονδίνου και συγγραφέας πολλών κλινικών εγγράφων που αμφισβητούν την ευρεία χρήση τους, υποστηρίζει: «Τα αντικαταθλιπτικά χάπια δεν κάνουν κάτι χρήσιμο για την ήπια έως μέτρια κατάθλιψη και η διαφορά μεταξύ ενός αντικαταθλιπτικού και ενός ψευδοφαρμάκου είναι μηδαμινή».

Την ίδια ώρα, αρκετοί άνθρωποι διεθνώς λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου για την ενίσχυση της πυκνότητας των οστών και την πρόληψη των καταγμάτων σε μεγαλύτερη ηλικία. Ωστόσο, δύο σημαντικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν πέρυσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα εν λόγω συμπληρώματα πράγματι βοηθούν.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ