Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης: Πόσο «ακριβά» κοστίζει ο μη σωστός προγραμματισμός;

Το πρόγραμμα στη ζωή ενός ανθρώπου που νοιάζεται για την προσωπική του ψυχική ισορροπία και ταυτόχρονα για την επαγγελματική του εξέλιξη, ξεπερνά τα όρια της καθημερινής ρουτίνας.

Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να υπολογιστούν εξαιρετικά σημαντικοί παράγοντες και ένα άτομο να εργαστεί πάνω σε αυτό το πρόγραμμα, για να επιτύχει τους στόχους του.

Συγκεκριμένα, ένας από τους βασικούς στόχους της οικογένειας είναι η γέννηση και ανατροφή απογόνων. Ένα ζευγάρι έχει το δικαίωμα να αποφασίσει από κοινού πότε και πόσα παιδιά θα αποκτήσει. Όμως, έχουν επίσης αμφότεροι την υποχρέωση να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες και να προστατεύεται η σωματική και ψυχική υγεία των μελών της οικογένειας. Με λίγα λόγια, είναι εξαιρετικά σημαντικό να καθίσταται σαφές ανάμεσα στο ζευγάρι, πόσο σημαντικός είναι ο οικογενειακός προγραμματισμός, για την εξασφάλιση της ψυχικής και σωματικής υγείας των μελών της οικογένειας.


 

Είναι κατανοητό πως η επιλογή του ζευγαριού να αποκτήσει παιδί η παιδιά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ορισμένοι από αυτούς είναι η οικονομική κατάσταση του ζευγαριού, η ηλικία των συζύγων, αλλά και η υγεία των συζύγων. Οι μελλοντικοί γονείς θα πρέπει να σταθμίσουν όλους αυτούς τους παράγοντες πριν πάρουν την απόφαση να προχωρήσουν στην τεκνοποίηση. Η επιλογή τους πρέπει να είναι συνειδητή, όχι αναγκαστική και σίγουρα όχι τυχαία. Δεν είναι τυχαίο πως στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών το αντισυλληπτικό χάπι χρησιμοποιείται από το 22% των γυναικών, ενώ στην Ελλάδα μόλις από το 3,2%.
 
ΣΦΔΦΣΔΦΣ
 
Μία γυναίκα που συνυπολογίζει το «κόστος» μία ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, χωρίς η αναφορά να σχετίζεται άμεσα με το οικονομικό σκέλος αυτής, δεν έρχεται αντιμέτωπη με μία πιθανή αλλά ισχυρή ψυχολογική μετάπτωση. Σε αυτό το σημείο είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναφερθεί πως οι γυναίκες που μπαίνουν στη διαδικασία να διακόψουν την κύηση, φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, καθώς το 25% επισκέπτεται ψυχίατρο ενώ σχεδόν μία στις δύο (44%) που έχουν κάνει έκτρωση εμφανίζει νευρικές διαταραχές, σύμφωνα με στοιχεία, που προέρχονται από το Τμήμα Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Έτσι μία γυναίκα μπορεί να λάβει μέτρα για την προστασία της υγείας της, πριν τη σύλληψη ενός παιδιού, ώστε να εξασφαλίσει τη δική της υγεία.
 
Με τον οικογενειακό προγραμματισμό περιγράφεται, ουσιαστικά, η διαδικασία πρόληψης για την προστασία της υγείας των μελών της οικογένειας, καθώς μέσω της πληροφόρησης και της παροχής βοήθειας από ειδικούς. Έτσι, προετοιμάζονται ψυχολογικά τα άτομα, ώστε να αναλάβουν υπεύθυνα το ρόλο του γονέα.

πηγή: onmed


Δείτε τη νεότερη προειδοποίηση για τη χρήση αντισυλληπτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΔΩ