Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Trump εναντίον Φαρμακοβιομηχανίας

Βουτιά έκαναν οι μετοχές των φαρμακευτικών και βιοτεχνολογικών εταιριών μετά τις δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, D. Trump, πως πρόκειται να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Time, το οποίο τον ανέδειξε Πρόσωπο της Χρονιάς, ο κ. Trump εξέφρασε δυσαρέσκεια του για τις πολιτικές τιμολόγησης που ακολουθούνται. “Δεν μου αρέσει αυτό που συμβαίνει με τις τιμές των φαρμάκων […] Θα ρίξω τις τιμές των φαρμάκων”, ανέφερε, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον τρόπο. 

Παλαιότερα είχε εμφανιστεί θετικός στο άνοιγμα της αγοράς σε φθηνότερα φάρμακα από το εξωτερικό.



 
Οι δηλώσεις του Trump μάλλον αιφνιδίασαν τη φαρμακευτική αγορά, η οποία ειχε εκλάβει ως “δώρο” την εκλογή του στις 8 Νοεμβρίου, καθώς η αντίπαλος του H. Clinton είχε ασκήσει κριτική στις υψηλές τιμές των φαρμάκων.

Ο Δείκτης Βιοτεχνολογίας του Nasdaq είχε ανέβει κατά 12% τις δύο ημέρες μετά την εκλογή, κέρδη που χάθηκαν, όμως, με το πέρασμα των ημερών. Χθες Τετάρτη ο δείκτης έπεσε κατά 3%, στο χαμηλότερο επίπεδο από την προεκλογική περίοδο. Ο δείκτης Arca Pharmaceutical του NYSE, των ευρωπαϊκών και αμερικανικών φαρμακοβιομηχανιών υποχώρησε κατά 1%.

Ωστόσο, ο Chris Raymond, αναλυτής βιοτεχνολογίας υποστήριξε ότι οι επενδυτές δεν ήταν σίγουροι πως να λάβουν τις δηλώσις του Trump, καθώς φέρεται να μην επηρέασε την απόφαση των θεσμικών επενδυτών να πουλήσουν μετοχές.


Πηγή: Reuters

πηγή: virus.com