Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Νέα αύξηση συμμετοχής ασφαλισμένων σε Οlartan-Olmetec-Vesicare-Seroquel!

Τι κι αν στο πρόσφατο δελτίο τιμών φαρμάκων οι (λιανικές) τιμές έπεσαν και μάλιστα αρκετά...

Τι κι αν αποτελεί συνταγή των τροικανών δυο φορές το χρόνο να επαναλαμβάνεται αυτή η διαδικασία...

Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Γιατί οι τιμές πέφτουν μόνο για τον ΕΟΠΥΥ! Για τον ασφαλισμένο όχι!

Έχουμε καταγγείλει πολλές φορές ότι...


.... μείωση της λιανικής τιμής δε συνεπάγεται αυτόματα και μείωση στην συμμετοχή των ασφαλισμένων (διαβάστε εδώ).

Κι αυτό διότι πλέον το κράτος ορίζει εκτός από την λιανική τιμή του φαρμάκου και την τιμή αποζημίωσής του, την λεγόμενη ασφαλιστική τιμή. Αυτό το ποσό είναι το μέγιστο που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ανά δραστική ουσία και μόνο σε αυτό υπολογίζεται η αναγραφόμενη συμμετοχή (0%-10%-25%).

Πέρα από αυτό, ο ασφαλισμένος καλύπτει την διαφορά έως την λιανική τιμή.


Και εδώ είναι η ουσία της υπόθεσης. Εφόσον δεν υπάρχουν γενόσημα σε αυτή τη δραστική ουσία, ο ασφαλισμένος καλύπτει επιπλέον το 50% της διαφοράς έως τη λιανική τιμή. Όταν όμως υπάρχουν γενόσημα (ή προκύπτουν στην πορεία όταν σπάει η πατέντα, όπως συνέβη σήμερα), τότε ο ασφαλισμένος καλύπτει ολόκληρη τη διαφορά.

Αυτό λοιπόν συνέβη και τις τελευταίες μέρες με ορισμένες δραστικές ουσίες και ορισμένα αρκετά κινήσιμα σκευάσματα, όπως τα αντιϋπερτασικά σκευάσματα Olartan, Olmetec καθώς και το σκεύασμα Vesicare για ακράτεια.

Πλέον κυκλοφορούν γενόσημα σε αυτά τα φάρμακα και άρα ο ασφαλισμένος έχει την επιλογή να πάρει φθηνότερο φάρμακο. Εφόσον όμως επιθυμεί το πρωτότυπο, αυτό που λάμβανε δηλαδή έως τώρα, τότε πληρώνει σχεδόν διπλάσια συμμετοχή!




Παράδειγμα για το Olartan 40 ενώ μέχρι σήμερα ο ασφαλισμένος πλήρωνε 8,98€ , εδώ και λίγες μέρες χρεώνεται με 15,41€ (βλέπε φωτο-ντοκουμεντο)! Την ίδια στιγμή ο ΕΟΠΥΥ θα καλύψει ΜΟΛΙΣ  3,69€ της συνολικής τιμής του!

Επίσης για το Vesicare 10 μέχρι σήμερα η συμμετοχή ήταν 13,10€. Εδώ και λίγες μέρες η συμμετοχή εκτοξεύτηκε στα 21€!

Τη στιγμή που όμως προείπαμε, οι λιανικές τιμές των σκευασμάτων καταποντίστηκαν στο πρόσφατο δελτίο τιμών!

Το ίδιο έγινε πριν λίγες και με το σκεύασμα Seroquel (αντιψυχωσικό φάρμακο) όπου για παράδειγμα στην μορφή του XR400 που απέκτησε γενόσημο ενώ η Λ.Τ έπεσε απο 60,18€ στα 54,72€ η συμμετοχή του (με 0%) πήγε απο 0€ στα 19,16€!!! Και μιλάμε για μια πολύ ευαίσθητη κοινωνική ομάδα ασθενών που τα λαμβάνει, οπότε ο φαρμακοποιός έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση και αναγκάζεται να εξηγήσει τα... ανεξήγητα!!!

Δείτε παρακάτω τη λίστα των σκευασμάτων που αλλάζουν χαρακτήρα αυτές τις ημέρες (πλέον έχουν γενόσημα, άρα πρακτικά αλλάζει η συμμετοχή).

Ευχαριστούμε την εταιρεία Europharmacy