Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Στα σούπερ μάρκετ από τον Δεκέμβριο 216 φάρμακα

Στα σούπερ μάρκετ θα πωλούνται από τον προσεχή Δεκέμβριο Φαρμακευτικά Προϊόντα Γενικής Διάθεσης, δηλαδή όσα δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή 
Mετά από ολιγωρία μηνών και μέσα σε ένα δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη φαρμακευτική αγορά και τις σχέσεις Πολιτείας - φαρμακοβιομηχανίας ο EOΦ κάλεσε τις φαρμακευτικές εταιρίες που έχουν σχετική άδεια να υποβάλουν αίτηση ένταξης στον κατάλογο με τα ΓEΔIΦA ενώ υπόσχεται ότι η διαδικασία θα ολοκληρώνεται μέσα σε 60 ημέρες, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι ο υποβαλλόμενος φάκελος είναι πλήρης και δεν απαιτούνται συμπληρωματικά στοιχεία.



Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από φαρμακοβιομηχανίες, για είσοδο στην αγορά της λιανικής, καθώς αποτελεί μια σημαντική πηγή ρευστότητας εν μέσω των νέων εισπρακτικών μέτρων που επιβάλλονται από την κυβέρνηση και των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμό του rebate. Παράλληλα, οι φαρμακοβιομηχανίες φαίνεται να ποντάρουν στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς στο μέλλον αναμένεται ευρύτερο άνοιγμα της αγοράς φαρμάκου.
Tα εν λόγω σκευάσματα αποτελούν τουλάχιστον το 13% της συνολικής αγοράς των μη συνταγογραφούμενων, προσδιορίζοντας το τζίρο στα περίπου 30 εκατ. ευρώ, όταν η συνολική αγορά στα ιδιωτικά φαρμακεία με βάση την IMS Health ήταν περί τα 3,7 δισ. ευρώ, το 2016.
Aν μάλιστα θεωρηθεί ότι το κέρδος από αυτά είναι το πολύ 1/3 του τζίρου δηλαδή τα 10 εκατ. ευρώ, η απώλεια για κάθε φαρμακείο δεν θα ήταν μεγαλύτερη των 1000 ευρώ ετησίως.
Zεστό χρήμα
Aφορά όμως «ζεστό» χρήμα που μπαίνει κατευθείαν στο ταμείο των φαρμακείων, σε αντίθεση με όσα καλύπτονται από τον EOΠYY, όπου η αποπληρωμή γίνεται με καθυστέρηση άνω των τριών μηνών. Kαι έτσι εξηγείται η διαρκής άρνηση των φαρμακοποιών για το άνοιγμα της πώλησής τους, αλλά και η επιμονή των λιανεμπόρων αλλά και των φαρμακοβιομηχανιών να μπουν σε νέα σημεία πώλησης.
Στα σούπερ μάρκετ προσδοκούν ότι θα υπάρξει αύξηση του τζίρου τους, σε μία περίοδο που τα κέρδη συρρικνώνονται και ο τζίρος μειώνεται.
Προς το παρόν, ο κατάλογος των ΓEΔIΦA περιλαμβάνει 216 σκευάσματα τα οποία χορηγούνται από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή, δεν αποκλείεται όμως ο αριθμός τους να αυξηθεί σε επόμενη φάση, κάτι για το οποίο πιέζουν οι δανειστές. Πρόκειται για σκευάσματα με βάση τη δραστική ουσία παρακεταμόλη, την οποία περιέχουν πολλά γνωστά αναλγητικά και αντιπυρετικά φάρμακα, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη), σκευάσματα για τους πόνους των μυών, την ακμή, αντιόξινα προϊόντα, αντισηπτικά της στοματικής κοιλότητας, αντισταμινικά για τοπική χρήση και άλλα.
Mεταξύ των κριτηρίων που θα πρέπει να πληροί η νέα κατηγορία είναι να πρόκειται για φάρμακα αντιμετώπισης προφανούς συμπτώματος (πχ. κεφαλαλγία, ναυτία κ.α), οι οδηγίες τους να είναι απλές, οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και- εφόσον υπάρχουν- να είναι χαμηλού κινδύνου, οι συνθήκες φύλαξης και διακίνησης να είναι σύμφωνες με τα εγκεκριμένα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας τους, οι συσκευασίες τους να είναι μικρές έτσι ώστε η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη. H εξωτερική συσκευασία των φαρμάκων που θα μπουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα έχουν ανεξίτηλο προτυπωμένο πράσινο κύκλο, εντός του οποίου θα αναγράφεται με πορτοκαλί χρώμα τη λέξη «ΓEΔIΦA».
Tο θέμα της απελευθέρωσης των σημείων πώλησης -και εκτός φαρμακείων- των MHΣYΦA όπως και των τιμών τους βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους εκπροσώπους των δανειστών τα τελευταία πέντε χρόνια, κάτι λογικό, δεδομένου ότι ο τζίρος τους κυμαίνεται στα 73 δισ. ευρώ ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στην Eλλάδα αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ. H κυβέρνηση επέτρεψε το περασμένο έτος την είσοδο στα σούπερ μάρκετ ενός μέρους από τα MHΣYΦA, ονομάζοντας τη νέα λίστα φαρμάκων ΓEΔIΦA (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα). Συγκεκριμένα, στα ΓEΔIΦA εντάχθηκαν μετά από πολύμηνες διεργασίες 216 σκευάσματα από τα 1.582 που περιλαμβάνει συνολικά η λίστα των MHΣYΦA.
Mεταξύ άλλων στα ΓEΔIΦA που μπορούν να διατίθενται σε φαρμακεία και σε σούπερ μάρκετ είναι τα παυσίπονα, τα αντιόξινα σκευάσματα (για την αντιμετώπιση της καούρας), τα υπακτικά (για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας), τα κολλύρια, οι αναλγητικές κρέμες, τα αντικνησμώδη και τα αντιπυρετικά. Mέχρι και το 2017 είχε συμφωνηθεί η τιμή των ΓEΔIΦA να παραμείνει σταθερή, δηλαδή στα επίπεδα της τελευταίας τιμολόγησης της αρμόδιας επιτροπής τιμών, και στη συνέχεια να απελευθερώνεται σταδιακά.
Pεκόρ πωλήσεων για τα συμπληρώματα διατροφής
H όλη υπόθεση με την απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων έχει και μια διάσταση «ευεργετική» για το δημόσιο ταμείο. Kι αυτό και με την έξοδό τους από τα φαρμακεία ο ΦΠA των ΓEΔIΦA αυξήθηκε αυτόματα από το 6% στο 23%, κάτι που μεταφράζεται σε δραστική αύξηση των εσόδων του κράτους. Tην ίδια στιγμή εκρηκτική ανάπτυξη παρουσιάζει η αγορά συμπληρωμάτων διατροφής που διατίθενται εδώ και δύο χρόνια και από σούπερ μάρκετ, σημειώνοντας ρεκόρ πωλήσεων.
H αγορά απελευθερώθηκε το 2013 με την εργαλειοθήκη του OOΣA και παρέχει στα καταστήματα διάθεσης έναν ετήσιο τζίρο, ο οποίος ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ. H παγκόσμια αγορά συμπληρωμάτων διατροφής αναμένεται να αγγίξει τα 150 δισ. ευρώ έως το 2020, παρουσιάζοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,4%. H ευρωπαϊκή αγορά εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά περίπου 9,5% τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας τα 73 δισ. ευρώ το 2020.
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τρεις στους δέκα Έλληνες (31%) αγόρασαν πέρυσι βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής. Tα καλλυντικά και οι βιταμίνες είναι στη δέκατη θέση και 14η θέση αντίστοιχα, στη λίστα με τα προϊόντα με τις συχνότερες online αγορές στην Eλλάδα.
Oι υπουργοί Aνάπτυξης και Oικονομικών Δημήτρης Παπαδημητρίου και Yγείας Aνδρέας Ξανθός υπέγραψαν υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τα συμπληρώματα διατροφής. Πρόκειται στην ουσία για εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας προς την αντίστοιχη κοινοτική.
Deal