Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Λουράντος: Τώρα υπάρχουν εμβόλια για τη γρίπη, αργότερα δεν ξέρω

Αυξημένη προσέλευση πολιτών στα φαρμακεία με σκοπό την προμήθεια του αντιγριπικού εμβολίου και την προστασία τους από την εποχική γρίπη, καταγράφει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΑ, Κωνσταντίνο Λουράντο, πολύς κόσμος έχει ήδη σπεύσει να εμβολιαστεί, ενώ προς το παρόν υπάρχει επάρκεια εμβολίων. 


«Ο αντιγριπικός εμβολιασμός, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα φαρμακεία, είναι σε πλήρη εξέλιξη. Τα φαρμακεία του ΦΣΑ διαθέτουν επάρκεια εμβολίων, προς το παρόν. Δεν γνωρίζω όμως τί θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι είμαστε στην αρχή της εμβολιαστής περιόδου. Θα υπάρχουν άραγε εμβόλια και αργότερα τον χειμώνα;», σημειώνει ο κ. Λουράντος μιλώντας στο in.gr. Το αντίθετο έχει συμβεί με το εμβόλιο MMR για την ιλαρά που δυστυχώς εναγωνίως αναζητούν οι πολίτες στα φαρμακεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΑ. 




Σχολιάζοντας το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών για τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης, εξηγεί ότι ήδη στο φαρμακείο του έχει εμβολιάσει περισσότερα από 100 άτομα, ενώ και σε άλλα φαρμακεία παρατηρείται καθημερινά αυξημένη προσέλευση, γεγονός που δείχνει ότι η ενημέρωση του κοινού αποδίδει οφέλη για τη Δημόσια Υγεία. 

Υπενθυμίζεται ότι, η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο. Συγκεκριμένα κατά την περίοδο γρίπης 2016-2017 το επιδημικό κύμα ξεκίνησε την εβδομάδα 25 Δεκεμβρίου 2016–1 Ιανουαρίου 2017 και κορυφώθηκε την πρώτη εβδομάδα του 2017 με σταδιακή πτώση έπειτα. 

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της νόσησης από τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός (όλων των ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών, εφόσον το επιθυμούν) με το αντιγριπικό εμβόλιο (1 δόση), το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα (πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δηλαδή Οκτώβριο και Νοέμβριο, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης), καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2017-2018 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). 

Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη (που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας) από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. 

Επισημαίνεται ότι μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο 

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, δηλαδή: 
1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι). 
2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. 
3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: 
- Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες 
- Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές - Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
- Μεταμόσχευση οργάνων 
- Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα 
- Χρόνια νεφροπάθεια. 
4. Νευρομυϊκά νοσήματα.
5. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
6. Λεχωίδες και Θηλάζουσες 
7. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερης των 40 kg/m2 
8. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη. 
9. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη. 
10. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο-Μάρτιο). 
11. Επαγγελματίες όπως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, κτηνίατροι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά. 

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr