Τους τελευταίους μήνες, ο ΕΟΦ καταγράφει πλέον και τις ελλείψεις που παρατηρούνται και στα νοσοκομειακά φάρμακα, καθώς το θέμα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη των νοσηλευομένων.

Στο μεταξύ βέβαια παραμένουν οι ελλείψεις στα φαρμακεία, εξαιτίας των δυσκολιών από πλευράς φαρμακοποιών να βρουν όλες τις ποσότητες φαρμάκων που χρειάζονται να καλύψουν τις συνταγές των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν εκτός από τις φαρμακαποθήκες και στις ίδιες τις φαρμακευτικές που έχουν την άδεια κυκλοφορίας τους ή ακόμη και να ανταλλάσσουν μεταξύ τους τα φάρμακα που χρειάζεται ο καθένας...


 

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΕΟΦ, από την αγορά λείπουν 40 εξωνοσοκομειακά φάρμακα, 20 νοσοκομειακά, 6 εμβόλια και 12 φάρμακα που συνήθως εισάγονται από το ΙΦΕΤ.
Στα εξωνοσοκομειακά φάρμακα, τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι ελλείψεις αυξήθηκαν από 29 σε 40, και περιλαμβάνει αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά, ενέσιμα, ψυχιατρικά φάρμακα, αντιμυκητιασικά, αντιμικροβιακά, του πεπτικού συστήματος, κολλύρια κλπ.

Σε ότι αφορά τα νοσοκομειακά φάρμακα, αφορούν αλμπουμίνη, ανοσοσφαιρίνη, αναισθητικό, δύο αντιβιοτικά, ένα παράγοντα για την αιμορροφιλία, ένα νοσοκομειακής χρήσης φάρμακο για την οστεοπόρωση και ένα αντιεμετικό που χρησιμοποιείται για τους καρκινοπαθείς.

Παράλληλα παραμένουν οι ελλείψεις σε εμβόλια, αυτή τη φορά αφορούν το 4δύναμο, το 5δύναμο, του μηνιγγιτιδόκοκκου, της διφθερίτιδας - τετάνου και των ηπατίτιδων Α και Β (ξεχωριστά) που χορηγούνται στους ενήλικες.

Όσον αφορά τα φάρμακα που εισάγονται από το ΙΦΕΤ, για δύο από αυτά υπάρχει πρόβλημα παραγωγής, 4 δεν υπάρχουν κάν στο εξωτερικό, ενώ για τέσσερα από αυτά, η έλλειψη αναμένεται να αποκατασταθεί εντός Ιουλίου ή Αυγούστου.

Η ένταση των ελλείψεων είναι τέτοια που το ΙΦΕΤ βραβεύτηκε στα Greek Business Champion Awards, καθώς παρουσίασε αύξηση πωλήσεων και προ φόρων κέρδη σε ποσοστό άνω του 20%.

Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του ΙΦΕΤ Δημήτρη Πανταζή, το ΙΦΕΤ παρουσίασε το 2016 αύξηση τζίρου 37,08% και 66,71% αύξηση κερδών. Με δεδομένα τα νούμερα αυτά, αναμένει και το φετινό βραβείο της κατηγορίας, καθώς το 2017, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 33,22% και τα κέρδη κατά 115,95%.

Το θέμα βέβαια, είναι ότι το ΙΦΕΤ έχει δημιουργηθεί - μεταξύ άλλων- και για την κάλυψη των ελλείψεων στην εσωτερική αγορά, γεγονός που σημαίνει πως όσο περισσότερο αυξάνονται οι πωλήσεις του, τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα κάλυψης των ασθενών...
 
Ολόκληρη η λίστα με τις τρέχουσες δηλωμένες ελλείψεις, εδώ.

πηγή: healthmag