Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

"Νομοθετική στρέβλωση" αποτελούν για τον Γιώργο Αμυρά οι αποφάσεις ΣτΕ και Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα κριτήρια ίδρυσης φαρμακείων


Τον αποκλεισμό των νέων φαρμακοποιών από την ίδρυση νέων φαρμακείων καταγγέλλει με κοινοβουλευτική Ερώτησή του στον υπουργό Υγείας ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Αμυράς ζητώντας ίσες ευκαιρίες στην έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας ανάμεσα σε παλαιούς και νέους φαρμακοποιούς.
Το 2017 τροποποιήθηκε ο νόμος 1963/1991 για τα κριτήρια αδειοδότησης ίδρυσης φαρμακείων τοποθετώντας τους νέους επιστήμονες που θέλουν να ανοίξουν το δικό τους φαρμακείο σε μειονεκτική θέση έναντι των παλαιότερων. Όσοι έχουν παλαιότερη άδεια άσκησης επαγγέλματος, ακόμα και αν κατά το παρελθόν είχαν άλλη άδεια φαρμακείου, προηγούνται των νεότερων σε αντίθεση με το προγενέστερο καθεστώς. Έτσι κάποιος φαρμακοποιός που είχε κλείσει το φαρμακείο του και επιθυμεί να πάρει νέα άδεια, «πετάει εκτός» έναν νεότερο που δεν ήταν ποτέ ιδιοκτήτης φαρμακείου.


«Με αυτές τις άνισες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης κανείς δεν μπορεί να απορήσει για ποιους λόγους χιλιάδες νέοι επιλέγουν να αφήσουν τη χώρα και τις οικογένειές τους. Οι κυβερνητικές σκοπιμότητες είναι ξεκάθαρες» σχολίασε ο Γιώργος Αμυράς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Eρώτησης:

Αθήνα 05.04.2019
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΥΓΕΙΑΣ
Θέμα: «Σε μειονεκτική θέση οι νέοι φαρμακοποιοί»


Κατά το προϊσχύον καθεστώς χορήγησης άδειας ίδρυσης φαρμακείου κριτήρια για τη χορήγησή της αποτελούσαν μεταξύ άλλων η μη ύπαρξη άλλης άδειας σε ισχύ και σε περίπτωση σύμπτωσης στο κριτήριο αυτό περισσότερων αιτούντων επιλεγόταν ο αρχαιότερος κατέχων άδεια εξάσκησης επαγγέλματος με την προϋπόθεση ότι δεν είχε εκδοθεί στο όνομά του άλλη άδεια ίδρυσης κατά το παρελθόν.
Πλέον, μετά την τροποποίηση του νόμου 1963/1991 με το άρθρο 64 παράγραφος 1 του νόμου 4509/2017 στην περίπτωση μη ύπαρξης άλλης άδειας εν ισχύ κατά το χρόνο χορήγησης της αιτούμενης άδειας και εφόσον συμπίπτουν σε αυτό το κριτήριο περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, επιλέγεται ο αρχαιότερος ως προς την κατοχή άδειας άσκησης επαγγέλματος ανεξαρτήτως του εάν είχε άδεια ίδρυσης κατά το παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι φαρμακοποιοί που κατείχαν άδεια κατά το παρελθόν αποκλείουν τους νέους φαρμακοποιούς που για πρώτη φορά αιτούνται τη χορήγηση άδειας για έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, καθώς πλέον κριτήριο είναι μόνο η αρχαιότητα ανεξάρτητα από το εάν είχε χορηγηθεί άλλη άδεια. Αυτό το νέο πλαίσιο κριτηρίων οδηγεί σε αποκλεισμό των νέων φαρμακοποιών καθώς δίνεται αδίκως πλεονέκτημα σε όσους ήταν κάτοχοι άδειας και εκ των υστέρων την απώλεσαν ή επέλεξαν να μην κάνουν περαιτέρω χρήση της.


Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:


α) Σκοπεύετε να προβείτε στην άρση του αδικαιολόγητου αυτού μειονεκτήματος των νέων έναντι των αρχαιότερων φαρμακοποιών;
β) Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα εξαλείψετε αυτή τη νομοθετημένη στρέβλωση;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας