Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Ανοικτό το υπουργείο Υγείας στους φαρμακοποιούς για συμψηφισμό rebate 0,8% με το bonus για τα γενόσημα

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Ανοικτό άφησε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός σε δήλωση που έκανε στο DailyPharmaNewsστο περιθώριο των εργασιών του 2nd Evidence Based Health Conference -την Τρίτη 16 Απριλίου- να υπάρξει μία συμφωνία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για έναν συμψηφισμό του rebate 0,8% που πρέπει να καταβάλλουν οι φαρμακοποιοί στον ΕΟΠΥΥ επί της λιανικής τιμής των συνταγογραφούμενων φαρμάκων αναφοράς μετά τη λήξη περιόδου προστασίας εφόσον τα χορηγούν αντί γενοσήμων με τα χρήματα που τους οφείλονται από το bonus που είχε προβλεφθεί να δίνεται ως έκπτωση στο rebate για τα φαρμακεία που θα ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο στόχο αύξησης πωλήσεων γενοσήμων καθώς υπάρχει πρόβλημα στην καταβολή του, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς και παραδέχτηκε ο κ. Ξανθός.



Το θέμα έθεσε προς τον υπουργό ο κ. Βαλτάς απαντώντας σε σχόλιο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Γιώργου Γιαννόπουλου, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στους φαρμακοποιούς για το ότι σ’ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό υπάρχει αλλαγή του φαρμάκου στον πάγκο του φαρμακείου από γενόσημο σε off patent, κατά βάση.
Συγκεκριμένα ο κ. Γιαννόπουλος κάνοντας ορισμένα σχόλια στα όσα αναφέρθηκαν από τους ομιλητές κατά τη διάρκεια του στρογγυλού τραπεζιού με θέμα «Η πολιτική φαρμάκου, όπως θα έπρεπε να είναι» υποστήριξε ότι «οι φαρμακοποιοί έχουν μία άλλη αντίληψη για το ρόλο τους ως προς το πόσο μπορεί να ελεγχθεί η δαπάνη. Προφανώς θεωρούν ότι είναι μικρότερος από αυτόν των γιατρών όμως έχουν σημαντικό ρόλο στο ότι δεν έχουμε πετύχει τη διείσδυση των γενοσήμων την οποία εν πάσει περιπτώσει στοχεύουμε σαν  χώρα και την οποία έχουν πετύχει άλλες χώρες. Και αυτό γιατί –δεν ξέρω εάν αυτό οφείλεται 100% στους φαρμακοποιούς ή σε μία κουλτούρα του ασθενή – καταναλωτή ας πούμε έτσι- όμως το 50% των συνταγών που είναι γραμμένα γενόσημα αλλάζει στο φαρμακείο με πρωτότυπα φάρμακα».
Μάλιστα ο κ. Γιαννόπουλος στοιχειοθέτησε την άποψή του αυτή λέγοντας ότι «υπάρχει ένα κίνητρο για τον φαρμακοποιό να το κάνει αυτό ότι το κέρδος του φαρμακοποιού είναι επί της λιανικής τιμής και άρα αυτό που παίρνει και βάζει στην τσέπη είναι μεγαλύτερο εάν πουλήσει πρωτότυπο, όταν η λιανική τιμή είναι μεγαλύτερη» αφήνοντας πάντως στο κλείσιμο της σύντομης παρέμβασής του και την πιθανότητα να μην είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα με τη φράση «Βέβαια δεν ξέρω εάν σε αυτό οφείλεται 100% η αλλαγή που γίνεται στο φαρμακείο».
Ο κ. Βαλτάς δεν άφησε από την πλευρά του περιθώριο, παρουσία του υπουργού Υγείας, να μείνει στον αέρα μία εικόνα που δεν αντιπροσωπεύει τον κλάδο και που σύμφωνα με τον ίδιο είναι μακριά από την πραγματικότητα.
«Πολύ εύκολα μπορώ να αποδείξω», ανέφερε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, «ότι πολλές φορές ο συνταγογράφος γιατρός γράφει γενόσημο αλλά μέσα στο βιβλιάριο –που τώρα έχουν απαγορευτεί- ή με ένα χαρτάκι συνοδευτικό –και έχω παρουσιάσει επανειλημμένα εκατοντάδες τέτοια χαρτάκια, όπου υπάρχει προτροπή για συγκεκριμένο φάρμακο που μπορεί να είναι off patent. Εμείς εκεί δεν παρεμβαίνουμε. Ό,τι θέλει ο γιατρός και αυτό που ζητάει στο χαρτάκι, αυτό θα εκτελέσουμε. Επομένως βλέπετε γενόσημο και ταυτόχρονα υπάρχει μία παρέμβαση του γιατρούΕίναι διακριτοί οι ρόλοι. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε. Να μην επιρρίπτετε ευθύνη σε μένα ότι αλλάζω τη συνταγή. Εγώ κάνω ό,τι πρέπει να κάνω. Εγώ εκτελώ είτε αυτό που ο γιατρός μου γράφει με οποιονδήποτε τρόπο ή που ζητά ο ασθενής».
Ο κ. Βαλτάς με αυτήν την τοποθέτησή του προσπάθησε να δείξει ότι υπάρχει μία λανθασμένη εικόνα στο υπουργείο για τους φαρμακοποιούς και το κάλεσε να δει ότι η αύξηση στη δαπάνη τελικά δεν αφορά τα φαρμακεία της κοινότητας αλλά τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Το κακό ωστόσο είναι ότι πάνω σε αυτήν ακριβώς τη λανθασμένη εικόνα λαμβάνονται αποφάσεις  και μέτρα που ζημιώνουν τον κλάδο, όπως για παράδειγμα είναι το  rebate 0,8%. Και αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ δεν καταβάλλει τα ποσά που θα έπρεπε να καταβάλλει στους φαρμακοποιούς για το ελάχιστο κίνητρο που έχει θεσπιστεί για την προώθηση των γενοσήμων από αυτούς, επικαλούμενος το ότι δεν του το έχουν καταβάλλει οι εταιρείες για να το αποδώσει με τη σειρά του στα φαρμακεία.
Μιλώντας στο DailyPharmaNews για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο έθεσε και δημοσίως στον υπουργό κατά τη διάρκεια της ημερίδας, o κ. Βαλτάς είπε ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, του εξήγησε ότι βάσει του νόμου με την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου πωλήσεων γενοσήμων οι φαρμακοποιοί δικαιούται να λάβουν ένα συγκεκριμένο μπόνους. Ωστόσο σήμερα ο ΕΟΠΥΥ χρωστά περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ στους φαρμακοποιούς καθώς οι εταιρείες δεν έχουν καταβάλλει τα χρήματα που θα έπρεπε να έχουν καταβάλλει στον Οργανισμό για να διατεθούν στη συνέχεια από εκείνον στους φαρμακοποιούς. Πρόκειται για χρήματα που έχουν μαζευτεί και είναι χρωστούμενα ήδη από το 2017 και μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2019. Υπολογίζεται ότι πρόκειται για ένα εκατομμύριο ευρώ ανά τρίμηνο.
Το θέμα για τον κ. Βαλτά είναι ότι «όταν ο φαρμακοποιός πληρώνει rebate 0,8% και περιμένει να του δώσουν ως αντιστάθμισμα αυτό το υποτυπώδες κίνητρο που δικαιούται να το πάρει και από την πλευρά του ο ΕΟΠΥΥ ή το κράτος επικαλείται το ότι η βιομηχανία δεν δίνει αυτά τα χρήματα, αυτό είναι κάτι εντελώς αρνητικό. Θα πρέπει να βρεθεί μία λύση».
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ εξήγησε δε ότι «το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τα φαρμακεία που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, μονοεδρικά φαρμακεία που βρίσκονται σε χωριά απομονωμένα, σε ακριτικά νησιά, όπου ο μόνος που συνταγογραφεί είναι ένας αγροτικός γιατρός και στον οποίο επιβάλλεται να συνταγογραφήσει γενόσημα και ο μέσος όρος της συνταγής των φαρμακείων αυτών είναι γύρω στα 15 ευρώ, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι για τα φαρμακεία αυτά να επιβιώσουν, όταν δεν παίρνουν το bonus που δικαιούνται για την αυξημένη πώληση γενοσήμων που έχουν. Τα φαρμακεία αυτά απειλούνται με κλείσιμο, έχουν τεράστιο πρόβλημα και εμείς το έχουμε θέσει ως θέμα παντού ότι αυτά τα φαρμακεία πρέπει να στηριχτούν οικονομικά διότι στηρίζουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εξαιτίας του ότι σε αυτά τα σημεία οι γιατροί πάνε μία φορά το μήνα και ο φαρμακοποιός εκεί εκτελεί χρέη φαρμακοποιού, χρέη γιατρού, χρέη νοσοκόμου, χρέη ψυχολόγου. Κάνει τα πάντα. Φανταστείτε λοιπόν ένα τέτοιο φαρμακείο να κλείσει. Κάτι τέτοιο θα ανέτρεπε πλήρως τις ισορροπίες έστω της υποτυπώδους παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε αυτές τις απομονωμένες περιοχές, όπου υπάρχουν άνθρωποι κατά βάση ηλικιωμένοι οι οποίοι δεν έχουν επιλογές άλλες πέρα από τα φάρμακα. Σε αυτές τοις περιπτώσεις τουλάχιστον θα έπρεπε, εφόσον ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει, να μην πάρει το rebate. Τι πιο λογικό;».
Φαίνεται από τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός στο DailyPharmaNews, ότι αντιλαμβάνεται τη λογική του αιτήματος των φαρμακοποιών. Μένει να φανεί στην πράξη αυτό.