Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Και τα ΜΥΣΥΦΑ στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης! Τι μελετά το υπ.Υγείας

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ακόμη και τα φάρμακα που δε χρειάζονται συνταγή τα λεγόμενα ΜΗΣΥΦΑ, αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ώστε να καταγράφονται ακόμα και όσα αγοράζουν οι ασθενείς με χρήματα από την τσέπη τους.

Όπως σημείωσε ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Φαρμακολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και πρόεδρος της επιτροπής HTA του υπουργείου Υγείας για την αξιολόγηση και την ασφαλιστική αποζημίωση των φαρμάκων, κατά τη διάρκεια ημερίδας της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛΕΦΙ), το υπουργείο Υγείας εξετάζει το....


..... ενδεχόμενο και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) να ενσωματώνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της συνταγογράφησης από τον φαρμακοποιό, ώστε στη συνέχεια να εγγράφονται στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς.

Στόχος είναι σύμφωνα με τον κ.Κούβελα να υπάρχει πλήρης γνώση των φαρμάκων που αγοράζει αλλά και καταναλώνει ο ασθενής προκειμένου να μπορεί να παρακολουθηθεί καλύτερη η υγεία του όταν χρειασθεί.

Άλλωστε έχει διαπιστωθεί ότι οι Έλληνες ασθενείς αγοράζουν κατά δεκάδες τα ΜΗΣΥΦΑ, με αποτέλεσμα συχνά να μην μπορεί να ελεγχθεί και η φαρμακευτική τους θεραπεία.

Βέβαια η συζήτηση για πλήρη ένταξη και των ΜΗΣΥΦΑ στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό καθώς σχετικό αίτημα έχει διατυπωθεί στον υπουργό Υγείας επισήμως από τους φαρμακοποιούς.

Σε συνάντηση που είχε ο κλάδος με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ζήτησε να ληφθούν μέτρα ώστε να σταματήσει η πολυφαρμακία.

Ειδικότερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) έθεσε στον υπουργό Υγείας επιτακτικά την ανάγκη να υπάρξει διάταξη για τον έλεγχο της πολυφαρμακίας η οποία θα γίνει μέσω της Συνταγογράφησης των ΜΗΣΥΦΑ και των μη αποζημιούμενων φαρμάκων.