Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου - Δείτε τί να κάνετε

Τα πρώτα δύο περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για φέτος, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Το ένα περιστατικό διαγνώστηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στον Δήμο Κατερίνης και το άλλο στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, στον Δήμο Τοπείρου.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα καταγράφηκαν τα έτη 2010-2014 και 2017-2018, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ως εκ τούτου, ήταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και φέτος, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές. Ο ΕΟΔΥ είχε ήδη ενημερώσει από τον περασμένο Μάιο τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών.


 

Το υπουργείο Υγείας

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας μετά από σύμφωνη της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Τροπικών Νοσημάτων και κατόπιν αιτημάτων των Περιφερειών, ενέκρινε την κατ’ εξαίρεση χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV) από αέρος και από εδάφους για φέτος για την καταπολέμηση ακμαίων κουνουπιών στις εξής Περιφέρειες:
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Η εν λόγω έγκριση δόθηκε με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας από νοσήματα που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε κάθε περιοχή.
 

Κουνούπια


Ο ΕΟΔΥ υπενθύμισε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών.
Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
 

Συμπτώματα


Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα άτομα που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που (πιθανά) θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.
 

Προφύλαξη


Με στόχο την προφύλαξή σας από τα κουνούπια, ο ΕΟΔΥ συνιστά:
  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι σας, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών). Αναποδογυρίστε, καλύψτε ή αδειάζετε τακτικά το νερό (τουλάχιστον κάθε εβδομάδα) από όλα τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό. Καλύψτε με σήτα τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

Ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά, και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε εδώ.

πηγή: healthmag