Με βάση τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η αύξηση στις δαπάνες Υγείας μέσα στα επόμενα 15 χρόνια θα ξεπεράσει τον ρυθμό ανάπτυξης σε όλες τις χώρες μέλη[1]. Είναι εύλογα σημαντικό λοιπόν, ότι η ορθή διαχείριση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων είναι επιβεβλημένη, σε μια οικονομία που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της, όπως η Ελληνική.
Η δημοσιευμένη μελέτη του OECD εστιάζει στους τομείς που τα κράτη μέλη οφείλουν να επενδύσουν:
I Την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων
II. Την μετατόπιση καθηκόντων από γιατρούς σε νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας έτσι ώστε να μετριαστεί ή πίεση του κόστους και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα
III. Την αύξηση της ασφάλειας του ασθενή
Με το μέσο όρο ζωής να έχει φτάσει σήμερα τα 81 έτη ( Ελλάδα 81,04 χρόνια, 2016), το 2040 η χώρα μας θα είναι η γηραιότερη χώρα στην Ευρωζώνη με δείκτη εξάρτησης 58,4[2]. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν πάνω από 58 άτομα άνω των 65 ετών για κάθε 100 μεταξύ 15 έως 64!
Με βάση τα δεδομένα της μελέτης φαίνεται ότι η κατανάλωση των γενοσήμων φαρμάκων είναι κάτω από το 50% της δαπάνης σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ ενώ σε μερικές χώρες όπως την Ελβετία και το Λουξεμβούργο η κατανάλωση βρίσκεται στο ¼ του συνολικού όγκου πωλήσεων.
Στην χώρα μας ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το Υπουργείο Υγείας το πρόβλημα είναι πέρα για πέρα λανθασμένος διότι η συνέχεια των εξοντωτικών μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων οδηγεί αποδεδειγμένα στην αντικατάσταση καλών και φθηνών φαρμάκων από νεότερα και δεκάδες φορές ακριβότερα δίχως την αντίστοιχη φαρμακοοικονομική ανταπόδοση στο σύστημα Υγείας.
Η ενδυνάμωση και ισχυροποίηση του ρόλου των φαρμακοποιών και των υπολοίπων υγειονομικών μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο όφελος στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Ειδικά στο θέμα των γενοσήμων φαρμάκων ο ρόλος των φαρμακοποιών σε μία χώρα με 11.000 φαρμακεία που αποτελεί μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως μπορεί μέσα από τα κατάλληλα κίνητρα να οδηγήσει σε καθοριστική αύξηση της διείσδυσής των generics.
Ήδη η τοποθέτηση των φαρμακοποιών στην Α’ βαθμια φροντίδα άρχισε να δίνει όφελος, αφού στο θέμα των εμβολιασμών από τα πρώτα στοιχεία διαφαίνεται αύξηση της εμβολιαστικής ζήτησης και κάλυψης του πληθυσμού.
Τα ποσοστά καπνίσματος μειώνονται, αλλά το 18% των ενηλίκων εξακολουθεί να καπνίζει καθημερινά.
Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών κατά μέσο όρο είναι 9 λίτρα καθαρής αλκοόλης ανά άτομο ανά έτος στις χώρες του ΟΟΣΑ, που ισοδυναμεί με σχεδόν 100 μπουκάλια κρασιού. Σχεδόν το 4% των ενηλίκων είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ.
Τα ποσοστά παχυσαρκίας συνεχίζουν να αυξάνονται στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ το 56% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 5-9 ετών είναι υπέρβαροι.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε περίπου 40 θανάτους ανά 100.000 άτομα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Τα ποσοστά θανάτου ήταν πολύ υψηλότερα σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, σε περίπου 140 θανάτους ανά 100.000 άτομα.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα φαρμακεία στην χώρα μας αλληλοεπιδρούν καθημερινά με πάνω από 600.000 πολίτες της χώρας μια συντονισμένη πολιτική Α’ θμιας φροντίδας θα είχε σημαντικά θετική επίδραση στους εθνικούς δείκτες υγείας
Πάνος Ζαρογουλίδης
Πρόεδρος ΦΣ Πέλλας
[1] Health at a Glance 2019
[2] 2019 Assosalute su dati Eurostat