Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Νέα γενιά αντιβιοτικών με μοναδικό τρόπο δράσης

Καναδοί επιστήμονες ανακάλυψαν μία νέα γενιά αντιβιοτικών με έναν μοναδικό τρόπο δράσης, γεννώντας ελπίδες για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής, που εξελίσσεται σε μάστιγα για τη δημόσια υγεία διεθνώς.

Πρόκειται για τις ουσίες corbomycin και complestatin, που διαθέτουν έναν ξεχωριστό τρόπο για να σκοτώνουν τα μικρόβια: παρεμποδίζουν τη λειτουργία του κυτταρικού τοιχώματος των μικροβίων. Η ανακάλυψη προέρχεται από μια οικογένεια αντιβιοτικών, που ονομάζονται γλυκοπεπτίδια και παράγονται από μικρόβια του εδάφους.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά κατέδειξαν επίσης σε ποντίκια ότι αυτά τα νέα αντιβιοτικά μπορούν να εμποδίσουν τις λοιμώξεις που προκαλούνται από το ανθεκτικό στα σημερινά αντιβιοτικά Staphylococcus aureus, που είναι μια ομάδα μικροβίων, που μπορεί να προκαλέσουν πολλές σοβαρές λοιμώξεις. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature.


 

«Τα μικρόβια έχουν έναν τοίχο γύρω από το εξωτερικό των κυττάρων τους, που τους δίνει σχήμα και είναι η πηγή της δύναμής τους», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Beth Culp, υποψήφια διδάκτορας βιοχημείας και βιοϊατρικών επιστημών στο McMaster.

«Τα αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη σκοτώνουν τα μικρόβια, εμποδίζοντας την κατασκευή του τοίχου, αλλά τα αντιβιοτικά που βρήκαμε δουλεύουν ακριβώς κάνοντας το αντίθετο – αποτρέπουν την κατεδάφιση του τοίχου. Για να αυξηθεί ένα κύτταρο, πρέπει να διαιρεθεί για να πολλαπλασιαστεί. Αν εμποδίζετε εντελώς την κατάρρευση του τείχους, είναι σαν να το παγιδεύεται σε μια φυλακή και δεν μπορεί να αναπτυχθεί και να επεκταθεί», σημείωσε η ερευνήτρια.

Η ερευνητική ομάδα επιβεβαίωσε ότι το μικροβιακό τοίχωμα ήταν ο στόχος  δράσης αυτών των νέων αντιβιοτικών, χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές επεξεργασίας των κυττάρων, σε συνεργασία με τον Yves Brun και την ομάδα του από το Université de Montréal.

Η κ. Culp δήλωσε σχετικά: «Αυτή η προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλα αντιβιοτικά και να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε νέα με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης. Βρήκαμε ένα εντελώς νέο αντιβιοτικό σε αυτή τη μελέτη, αλλά έκτοτε βρήκαμε και μερικά ακόμη της ίδιας οικογένειας, που έχουν τον ίδιο νέο μηχανισμό».

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο καθηγητής Gerry Wright από το Κέντρο David Braley Centre for Antibiotic Discovery στο Ινστιτούτο for Infectious Disease Research στο McMaster. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τα Institutes of Health Research του Καναδά και το Ontario Research Fund.

Από την ανακάλυψη της πενικιλίνης μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περισσότερα από 115 αντιβιοτικά. Λόγω της κατάχρησης τους, όμως, σε πολλές χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – υπάρχουν σήμερα μικρόβια, τα οποία είναι ανθεκτικά σε όλα τα διαθέσιμα αντιβιοτικά. Επιπλέον, η χώρα μας είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κατανάλωση αντιβιοτικών τόσο στην κοινότητα όσο και στο νοσοκομειακό χώρο.

πηγή: virus.com.gr