Κυριακή 5 Απριλίου 2020

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ετοιμοπόλεμοι φαρμακοποιοί βρίσκονται καθημερινά κοντά στον πολίτη - Η κρίση αναδεικνύει τις δυνάμεις μας

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 5/4/20

Παρά το brain drain, η Ελλάδα φάνηκε δυνατή να αντεπεξέλθει στις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες, στηριζόμενη σε ένα αξιόμαχο ανθρώπινο δυναμικό. 

Η πανδημία αναδεικνύει την έρευνα σε δημόσιο αγαθό ύψιστης σημασίας. Γι' αυτό πρέπει να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα την επόμενη ημέρα. 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΑΡΑΝΤΙΛΗ* 

Η Ελλάδα έχει χρόνια να νιώσει δυνατή. Εχει χρόνια να νιώσει υπερήφανη όχι μόνο για το παρελθόν και την Ιστορία της αλλά για το παρόν, για το σήμερα. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση του COVID-19 φέρνει στην επιφάνεια πολιτικά, επιστημονικά, ερευνητικά και τεχνολογικά αποθέματα, που ίσως δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ότι διαθέτουμε. 

Μια χώρα που έχει περάσει πολλές φορές διά πυρός και σιδήρου, μια χώρα που....


.... βάλλεται συχνά για την ασταθή οικονομία της, για την αδυναμία να ορθώσει ανάστημα στο διεθνές γεωπολιτικό γίγνεσθαι, μια χώρα με γείτονες, οι οποίοι δεν δείχνουν πάντοτε καλόπιστοι, ειδικά όταν προσπαθούν να γκριζάρουν θαλάσσιες ζώνες, να πιέσουν χερσαία σύνορα, να κάνουν επίδειξη εναέριας ισχύος, δείχνει ένα νέο πρόσωπο. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών και η αποφασιστικότητα με την οποία έδρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης ικανών στελεχών, φαίνεται ότι ανατρέπει άρδην την αρνητική εικόνα των προηγούμενων ετών. Και είναι ωραίο, επιτέλους, να έχει η χώρα μας φωνή και να ανακτά τον σεβασμό στον παγκόσμιο χάρτη, όπως γίνεται φανερό από τα επαινετικά δημοσιεύματα διεθνώς. 

Σήμερα, λοιπόν, που ο πλανήτης όλος μάχεται τη μεγαλύτερη πανδημία που έχουν ζήσει οι μεταπολεμικές γενιές, η Ελλάδα στέκεται υπερήφανα ανάμεσα στις χώρες που ανταποκρίνονται άμεσα και σωστά, στοχεύοντας στις λιγότερες δυνατές απώλειες. Ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί προληπτικά, παραδειγματίζεται από τα λάθη άλλων κρατών και προκρίνει μία πολιτική ανθρωπισμού, προστατεύοντας τους πολίτες αποφασιστικά και δυναμικά. 

Φυσικά αυτό δεν θα το πετύχαινε, αν η χώρα δεν διέθετε εσωτερικές δυνάμεις. Παρά τη διαρροή επιστημονικού δυναμικού με το brain drain των προηγούμενων ετών, η Ελλάδα φάνηκε δυνατή να αντεπεξέλθει στις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες, στηριζόμενη σε ένα αξιόμαχο ανθρώπινο δυναμικό. Κατηρτισμένοι ιατροί, ακάματοι νοσηλευτές, ετοιμοπόλεμοι φαρμακοποιοί βρίσκονται καθημερινά κοντά στον πολίτη. Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων με υψηλότατο αίσθημα ευθύνης και φιλότιμο αξιοποιούν νέους διαύλους επικοινωνίας με τους μαθητές τους παρά τις αντιξοότητες. Η Τροχαία βρίσκεται στις επάλξεις εποπτεύοντας την τήρηση των μέτρων για το κοινό καλό. 

Νέα αξιοκρατικά πρότυπα αναδύονται: πρότυπα ουσίας και όχι περιτυλίγματος. Η επένδυση στη γνώση, που χαρακτηρίζει τόσο την ελληνική οικογένεια όσο και το ελληνικό κράτος συλλήβδην, είναι η νέα πηγή αισιοδοξίας, καθώς ο επιστημονικός λόγος διαχέεται σε όλη την κοινωνία, γίνεται κατανοητός και σεβαστός και κατευθύνει την δράση μας. Πιο ξεκάθαρα παρά ποτέ, αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα έχει πολίτες με ενσυναίσθηση, υπευθυνότητα και πειθαρχία. 

Επιπλέον, η πανδημία του κορωνοϊού αναδεικνύει την έρευνα σε δημόσιο αγαθό ύψιστης σημασίας. Αυτό προκύπτει από μία σειρά αλυσιδωτών συνειδητοποιήσεων: Η έρευνα –που για τον μέσο πολίτη φάνταζε πολυτέλεια- θα οδηγήσει στην εύρεση φαρμάκων, στη σύνθεση εμβολίου και στη σωτηρία χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κίνδυνο. Κατ' επέκταση, η αποκατάσταση και επαναλειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας, το άνοιγμα των εργοστασίων, η επανενεργοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, η διεξαγωγή των συναλλαγών, η ύπαρξη ρευστότητας και κερδών θα επιφέρουν, εντέλει, την αποκατάσταση της οικονομίας. Συμπέρασμα: η έρευνα θα είναι πάντα ό,τι οδηγεί στην παγκόσμια διάσωση. Γι' αυτό πρέπει να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα την επόμενη ημέρα. 

Επιπροσθέτως, το υψηλό τεχνολογικό επίπεδο που διαθέτει η χώρα ήρθε δραστικά στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες. Η απλούστευση των διαδικασιών μέσα από την πύλη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης gov.gr δημιουργεί παρακαταθήκη για το μέλλον της δημόσιας διοίκησης. 

Ο Αμερικανός συγγραφέας Alvin Toffler παρατηρεί ότι οι αναλφάβητοι του 21ου αιώνα δεν θα είναι αυτοί που δεν μπορούν να διαβάσουν και να γράψουν, αλλά αυτοί που δεν μπορούν να μάθουν, να ξεμάθουν και να ξαναμάθουν. Σε αυτή την πραγματικά κρίσιμη κατάσταση που βιώνουμε, καλούμαστε όλοι να προσαρμοστούμε, επιδεικνύοντας ωριμότητα και ακολουθώντας με αίσθημα ευθύνης τους ειδικούς επιστήμονες, που εργάζονται συστηματικά για όλους μας. Η πολιτική βούληση της ηγεσίας, η υπευθυνότητα και η ικανότητα προσαρμογής των πολιτών στις εκάστοτε συνθήκες μαζί με την υιοθέτηση νέων υγιών προτύπων είναι τα κλειδιά για την επιτυχή αντιμετώπιση κάθε κατάστασης. 

* Ο κ. Χρήστος Ταραντίλης είναι βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.