Σύμφωνα λοιπόν με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το 65% των εμβολίων που θα διατεθούν στην αγορά για την γρίπη θα το διαθέσει η ΒΙΑΝΕΞ, η οποία θα εισάγει συνολικά 2,7 εκατ. εμβόλια από 2 εκατ. εμβόλια που είχε φέρει πέρυσι.
Όσον αφορά τους άλλους δύο παίκτες και συγκεκριμένα τη Μylan και τη Glaxo, οι πηγές μας λένε ότι η πρώτη θα διαθέσει 850.000 εμβόλια (από 600.000 πέρυσι) και η δεύτερη 650.000 εμβόλια (από 400.000 πέρυσι).
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι πέρυσι χρειάστηκε κάποια στιγμή και έγινε έκτακτη εισαγωγή εμβολίων για την γρίπη (από άλλη ελληνική εταιρεία) για παιδιά ηλικίας από 9 ετών και πάνω. Η συγκεκριμένη εισαγωγή φημολογείται ότι ήταν της τάξεως των 100.000 εμβολίων.
Ωστόσο, το σημαντικό για την φετινή περίοδο που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι παρά τις συνθήκες που βιώνει όλος ο πλανήτης λόγω κορωνοϊου οι οποίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν οδηγήσει στον πενταπλασιασμό της ζήτησης εμβολίων και παρά το ότι οι παραγωγικές εταιρείες δεν μπορούν να την καλύψουν, η Ελλάδα κατάφερε να συγκεντρώσει 4,2 εκατ. δόσεις από 3,1 εκατ. δόσεις πέρυσι.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και πέρυσι ο προϋπολογισμός των εμβολίων συμπεριλαμβάνονταν στη φαρμακευτική δαπάνη κάτι που πλέον δεν ισχύει. Πέρυσι, η δαπάνη των αντιγριπικών εμβολίων σε τιμές λιανικής ανήλθε για τα 3,1 εκατ. δόσεις στα 35 εκατ. ευρώ.
Ποιες "άτυπες" εντολές έχουν δοθεί
Οι παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς εντός του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός. Από την πρώτη στιγμή των παραδόσεων μέχρι και την τελευταία η διαχείριση των αποδεσμεύσεων θα γίνεται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας.
Μολονότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η τελευταία παράδοση των εμβολίων να ολοκληρωθεί στα μέσα του Δεκεμβρίου, τελικά αυτό θα συμβεί νωρίτερα μέσα στο Νοέμβριο. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι όλα τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε θα υπάρχει και η εικόνα των αδιάθετων εμβολίων για άλλες ομάδες του πληθυσμού .
Εκτός από τον σχεδιασμό των παραδόσεων από την πλευρά των εταιρειών και την ολοκλήρωση αυτών σε συντομότερο χρονικό διάστημα από αυτό που είχε αρχικώς προσδιοριστεί, πληροφορίες λένε ότι έχουν ενημερωθεί ότι σε περίπτωση που βρεθούν και άλλα διαθέσιμα εμβόλια στο εξωτερικό να τα εισάγουν για την ακόμη καλύτερη προστασία της δημόσιας υγείας.
πηγή: ιατρονετ