Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Με ενιαίο πρωτόκολλο η διεξαγωγή των αντιγριπικών εμβολιασμών στα φαρμακεία

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ετοιμάζει και θα στείλει σχετικά έντυπα με οδηγίες σε όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Με όπλο την πιστοποίηση άνω των 8.000 φαρμακοποιών της κοινότητας στη διεξαγωγή του αντιγριπικού εμβολιασμού, η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακείων στη χώρα μας είναι έτοιμα να συμβάλλουν στην ομαλή διεξαγωγή του, σε μία χρονιά που η νόσος COVID 19 απαιτεί ιδιαίτερα υψηλά standards σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της διευκόλυνσης των πολιτών που πρέπει να εμβολιαστούν κατά της γρίπης και βεβαίως της ασφάλειας τους απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης  του ιού τόσο για τους ίδιους όσο και για τους επαγγελματίες υγείας που θα διεξάγουν τον εμβολισμό.

Το θέμα φαίνεται πως απασχολεί ιδιαίτερα τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ο οποίος είναι έτοιμος να παρουσιάσει πρωτόκολλα ορθής πρακτικής για τον ασφαλή αντιγριπικό εμβολιασμό ενόψει ενός πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID 19 στο βόρειο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.

«Αυτό για εμάς είναι πολύ βασικό», εξηγεί μιλώντας στο DailyPharmaNews o πρόεδρος του κ. Απόστολος Βαλτάς. «Θα πρέπει να υπάρχουν οδηγίες προς όλους τους φαρμακοποιούς τις οποίες έχουμε ετοιμάσει ως δευτεροβάθμιο όργανο του κλάδου σ’ ένα φυλλάδιο το οποίο θα μοιραστεί γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου».


 

Οι φαρμακοποιοί λοιπόν θα λειτουργήσουν με βάση ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Όμως αυτό δεν φτάνει καθώς τη φετινή χρονιά υπολογίζεται ότι θα διενεργηθούν γύρω στα 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί περίπου 25% περισσότεροι σε σχέση με πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν τα όποια άλλα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο παρελθόν.

Ένα από αυτά είναι να μπορεί ο πολίτης να βρίσκει το εμβόλιο του. Επειδή την προηγούμενη χρονιά οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν και έκαναν εντός των χρονικών ορίων που προβλέπονται το αντιγριπικό τους εμβόλιο, δηλαδή ξεκίνησαν να εμβολιάζονται από τις 15 Οκτωβρίου και σ’ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είχαν εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κάποια στιγμή δημιουργήθηκε ζήτημα έλλειψης αντιγριπικών εμβολίων.

Το θέμα ωστόσο αυτό δημιουργήθηκε, σημειώνει ο κ. Βαλτάς, όχι λόγω ελλείψεων. «Υπήρξε ένα τεράστιο πρόβλημα λόγω του γεγονότος ότι τα εμβόλια οι εταιρείες τα έφερναν η κάθε μια ξεχωριστά, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία κατάσταση ουσιαστικά τεχνητής έλλειψης με τον κόσμο να ζητά εμβόλια ενώ δεν υπήρχαν καθώς θα ερχόντουσαν αργότερα».

Αυτό το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο κ. Βαλτάς σε πρώτη φάση με τον υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Δημήτρη Φιλίππου και ακολούθως σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας κ Βασίλη Κικίλια και με τη συμμετοχή του κ. Κοντοζαμάνη, του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρίας Θεοδωρίδου και του κ. Γιάννη Κυριόπουλου, ομότιμου Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) με σκοπό τη λήψη μέτρων ώστε να μην επαναληφθούν και φέτος τα ίδια προβλήματα και να μην φτάσει ο κόσμος να ανησυχεί για το εάν θα βρει αντιγριπικό εμβόλιο και να μην ταλαιπωρηθεί.

Ήδη με έγγραφό του από τις αρχές Αυγούστου προς το υπουργείο Υγείας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είχε επισημάνει τη σημασία του να ρυθμιστούν όλα έτσι ώστε οι πολίτες να κάνουν το αντιγριπικό τους εμβόλιο χωρίς προβλήματα τον κατάλληλο χρόνο. Με δεδομένο ότι η εμβολιαστική περίοδος για τη γρίπη ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου όπως είπε ο κ. Βαλτάς «έχει προβλεφθεί ήδη από τις 22 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου να πάνε στις φαρμακαποθήκες και στη συνέχεια στα φαρμακεία γύρω στα 2,1 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια. Άρα οι εταιρείες θα τα πάνε στο σωστό χρόνο όλες μαζί ώστε να υπάρχει επάρκεια εμβολίων να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα ο αντιγρπικός εμβολιασμός, Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα διεξαγωγής του αντιγριπικού εμβολιασμού, γύρω στις 20 Οκτωβρίου θα πέσουν στην αγορά άλλο ένα εκατομμύριο εμβόλια. Έτσι στην περίοδο αιχμής της διεξαγωγής του αντιγριπικού εμβολιασμού, από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου θα έχουν μπει στην αγορά πάνω από 3 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια, όσα δηλαδή έγιναν πέρσι σε όλο το χειμώνα. Φέτος όμως, ο συνολικός αριθμός των εμβολίων που θα διατεθούν στην ελληνική αγορά θα φτάσουν κοντά στα 4 εκατομμύρια  καθώς εκεί, γύρω στις 15 Νοεμβρίου θα μπουν άλλα 800.000 εμβόλια».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ επισημαίνει τη σημασία του σωστού χρόνου εμβολιασμού. «Εάν πήγαινε κάποιος να εμβολιαστεί κατά της γρίπης στα μέσα Σεπτεμβρίου η ανοσία του θα έφτανε μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου και μετά θα έμενε ακάλυπτος. Εάν όμως εμβολιστεί στα μέσα Οκτωβρίου, θα αποκτήσει ανοσία μετά από 15 μέρες και έτσι από τις αρχές Νοεμβρίου και για 3 ½ μήνες θα έχει προστασία».

Ένα άλλο ζήτημα που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια ήταν το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγής για τα αντιγριπικά εμβόλια. Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά «για ένα εκατομμύριο λόγους η συνταγή θα πρέπει να είναι ηλεκτρονική. Είναι απαραίτητο αυτό για να ιχνηλατούμε ποιος πήρε το εμβόλιο. Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα, όταν κάνουμε το εμβόλιο να “κλικάρουμε” την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ για να ξέρει σε πραγματικό χρόνο το υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες ποιοι εμβολιάστηκαν, πότε και πως, Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο θα έχει μία εικόνα για το πως πάει ο εμβολιασμός ανά ημέρα. Αυτή τη δυνατότητα μόνο οι φαρμακοποιοί μπορεί να τη δώσουν γιατί έχουν μία τεράστια διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν τα 4 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια γίνονταν στα νοσοκομεία που υπολειτουργούν λόγω COVID 19 ή στα Κέντρα Υγείας».


Σε άλλες χώρες ο αντιγριπικός εμβολιασμός στα φαρμακεία είναι μία υπηρεσία που πληρώνεται.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο DailyPharmaNews o κ. Ιωάννης Κλάππας, φαρμακοποιός της κοινότητας στην Αγγλία εδώ και τέσσερα χρόνια, το κράτος πλήρωνε ως αποζημίωση πέρσι £9.62 λίρες τον κάθε αντιγριπικό εμβολιασμό γι’ αυτούς που τον δικαιούνται, ενώ για φέτος σύμφωνα με πληροφορίες η αποζημίωση θα είναι πάνω από £10. Έτσι ο φαρμακοποιός –και με δεδομένο ότι η κάθε αλυσίδα φαρμακείων χρεώνει για τους πολίτες που δεν καλύπτονται από το κράτος γύρω στα 12-14 ευρώ τον κάθε εμβολιασμό- έχει στη διάθεσή του, ανάλογα με την αλυσίδα φαρμακείων που ανήκει, τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό για την προστασία του κατά τη διάρκεια του αντιγριπικού εμβολιασμού από την COVID 19 με τη λογική μάλιστα ότι αυτός ο εξοπλισμός (μάσκα, γάντια, ποδιά) θα πρέπει να αλλάζεται μετά από τον εμβολισμό ενός ασθενή.

«Σίγουρα κάποια στιγμή έχουμε να συζητήσουμε με την κυβέρνηση, μεταξύ των άλλων και το θέμα αυτό», ανέφερε ο κ. Βαλτάς σχολιάζοντας αυτήν την πληροφορία. Και συνέχισε: «Είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε μία μελέτη μέσα σε 1 – 1,5 μήνα, όταν θα τρέχει η εμβολιαστική περίοδος, για τα οικονομικά οφέλη που έχει το κράτος από το γεγονός ότι γίνονται στα φαρμακεία κοντά στα 4 εκατομμύρια εμβόλια. Αυτό έχει ένα κόστος, ένα κόστος που γλιτώνει το ελληνικό δημόσιο. Σε χρήμα, σε χρόνο, σε ποιότητα υπηρεσιών, Δεν είναι μόνο ότι τα φαρμακεία μπορούν να καλύψουν εμβολιαστικά όλον αυτόν τον κόσμο σε πολύ λίγο χρόνο. Δεν είναι ότι τα φαρμακεία μπορούν να παρέχουν άμεσα όλη αυτήν την πληροφόρηση που δεν μπορεί η πολιτεία να την έχει από τα νοσοκομεία καθώς υπάρχει on line διασύνδεση της ΗΔΙΚΑ με τα φαρμακεία. Είναι και θέμα εικόνας του κράτους που καταφέρνει υπό δύσκολες συνθήκες να παρέχει γρήγορα και με αξιοπιστία τέτοιου είδους πολύτιμες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες του. Όταν λοιπόν αυτό εμείς το κάνουμε δωρεάν σίγουρα θα πρέπει να ζητήσουμε αντισταθμιστικά οφέλη από το κράτος. Δεν είναι δυνατόν αυτό να συνεχιστεί εσαεί. Δεν λέω ότι θα ζητήσω να κάνουμε εδώ ότι γίνεται στην Αγγλία αλλά σίγουρα είναι ένα θέμα συζήτησης».

Η άποψη του κ. Βαλτά είναι πως και το θέμα της παροχής δωρεάν υγειονομικού υλικού προστασίας από τον κορωνοϊό για τη διεξαγωγή των αντιγριπικών εμβολίων είναι κάτι που πρέπει επίσης να συζητηθεί. «Όλα αυτά είναι πάνω σ’ ένα τραπέζι συζήτησης, πρέπει να συζητηθούν και με τον υπουργό Υγείας και με τον υπουργό Οικονομικών διότι το φαρμακείο της κοινότητας είναι ένας χώρος που έπαθε τεράστια ζημιά στη διάρκεια των μνημονίων και για να επανέλθει και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες, σίγουρα θα πρέπει η πολιτεία να το δει διαφορετικά».

πηγή: dailypharmanews