Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Φάρμακα: Αυξάνεται η δαπάνη για το 2020 στον ΕΟΠΥΥ – Νέα ρύθμιση του υπουργείου Υγείας

Αυξάνεται η φαρμακευτική δαπάνη για τη φετινή χρονιά για τον ΕΟΠΥΥ

Αναδημοσίευση από healthreport.gr

Tης Δήμητρας Ευθυμιάδου

Νέα αυξημένα όρια για τη φαρμακευτική δαπάνη της φετινής χρονιάς προσδιορίζει το υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα με άρθρο που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή, αυξάνεται η δαπάνη για το 2020.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 15 του νομοσχεδίου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ειδικά για το έτος 2020, το συνολικό όριο της φαρμακευτικής δαπάνης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), πέραν του οποίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback) του άρθρου 11 του ν. 4052/2012 ορίζεται σε 2.088.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε....


..... 87 εκατ. ευρώ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ (φάρμακα της λίστας 1Α του ν. 3816/2010) και 2.001.000 ευρώ για τη λοιπή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ».

Η δαπάνη του 2019

Πρόκειται πιθανώς για μία ρύθμιση που προωθήθηκε και εξαιτίας της φετινής περίεργης χρονιάς λόγω covid-19, ενώ και οι αυξημένες υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών, φαίνεται πως συνέβαλαν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Άλλωστε η φαρμακευτική δαπάνη του 1.945.000 ευρώ έχει κριθεί εδώ και χρόνια λιγοστή για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Εξάλλου οτιδήποτε ξεπερνά το ποσό αυτό πληρώνεται ως υποχρεωτική επιστροφή από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες εδώ και χρόνια έχουν διατυπώσει την έντονη διαμαρτυρία τους.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ραγδαία η συμμετοχή των φαρμακευτικών εταιρειών αλλά και των ασθενών, στις δαπάνες του φαρμάκου, τη στιγμή που ο δημόσιος προϋπολογισμός του φαρμάκου (ΕΟΠΥΥ) μένει αμετάβλητος αλλά και χαμηλότερος από τις πραγματικές ανάγκες των πασχόντων της χώρας.

Πάντως πρόσφατα εξαιρέθηκαν από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη τα εμβόλια, κάτι που αποτελούσε αίτημα της φαρμακευτικής αγοράς εδώ και χρόνια. 

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τι άλλαξε: «Εξαιρούνται από τη φαρμακευτική δαπάνη τα εμβόλια με τροπολογία- Τι αλλάζει στα καινοτόμα φάρμακα»

Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΟΒΕ «Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2019», το μερίδιο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων αλλά και των ιδιωτών στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το 2019, αγγίζει τα 2 δις ευρώ.