Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Καταγγελία Απ. Βαλτά για τις μεταθέσεις εμβολιασμού Covid από γιατρούς


Γιατροί μεταθέτουν τον εμβολιασμό
COVID 19 σε πολίτες που πείθονται να πάνε να εμβολιαστούν

 Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

«Δεχόμαστε καθημερινά σαν Πανελλήνιος εκατοντάδες τηλεφωνήματα συναδέλφων που κάνουν αγώνα για να προάγουν τον εμβολιασμό COVID κι ενώ πείθουν τους πολίτες να κλείσουν το πρώτο ραντεβού, τους το μεταθέτουν οι γιατροί, γιατί έχουν κάνει εμβόλιο της γρίπης πέντε μέρες πριν. Αυτό είναι έγκλημα! Βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας!».

Αυτή τη σοβαρή καταγγελία έκανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου προκειμένου να παρουσιάσει την εκστρατεία ενημέρωσης που κάνουν και φέτος οι φαρμακοποιοί για την προώθηση του αντιγριπικού εμβολιασμού στη χώρα μας.

Ο κ. Βαλτάς μαζί με τον κ. Αχιλλέα Γραβάνη, Καθηγητή Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και τακτικό ερευνητή στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ αναφέρθηκαν στην ανάγκη άμεσου εμβολιασμού των πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών, και όλων εκείνων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο με τον κ. Α. Γραβάνη να συμφωνεί απόλυτα με το σχόλιο του κ. Βαλτά ότι «βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας».

 

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ στη χώρα μας παρά τις προσπάθειες της Πολιτείας αλλά και όλων των λειτουργών υγείας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς. Μέχρι τις 13 Νοεμβρίου είχαν  συνταγογραφηθεί 2.474.923  εμβόλια και είχαν πραγματοποιηθεί 2.101.500 εμβόλια.

Σε ότι αφορά τις ηλικίες άνω των 60 ετών από 1/10 μέχρι 11/11 τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών για τα οποία γράφτηκαν συνταγές να εμβολιαστούν ήταν 1.431.000 άτομα. «Είναι πολύ χαμηλός αυτός ο αριθμός», όπως είπε ο κ. Βαλτάς. Μάλιστα 250.000 από αυτούς, όπως είπε κρατούν τις συνταγές ανεκτέλεστες. Δεν θέλουν να εμβολιαστούν ίσως από τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί, περιμένοντας να περάσει ένα χρονικό διάστημα, ίσως γιατί έκαναν την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της COVID ή κάποια άλλη δόση. «Αυτό είναι λάθος!», όπως τόνισε. «Θα πρέπει άμεσα να προσέλθουν στα φαρμακεία να εμβολιαστούν. Είναι ένα μήνυμα που θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι».

Από την πλευρά του ο κ. Γραβάνης σχολιάζοντας όλο αυτό που συμβαίνει με τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στον κόσμο ανέφερε ότι «είναι σημαντικό που ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ανακοινώνουν οδηγίες που είναι τεκμηριωμένες. Δεν μπορεί εσύ, εγώ να έχουμε τη δική μας άποψη. Όλα αυτά έχουν μία κανονικότητα, είναι τόσο σοβαρό το θέμα της δημόσιας υγείας που δεν μπορεί ο καθένας μας να έχει προσωπική άποψη παρά μόνο την τεκμηριωμένη, αδειοδοτημένη, αποφασισμένη άποψη από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς και τους καθ’ ύλην αρμόδιους της πολιτείας. Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και από τον δημοσιογραφικό κόσμο».

Συμπλήρωσε δε για το θέμα του χρόνου εμβολιασμού κατά της γρίπης και της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί σε πολύ κόσμο από τα όσα ακούγονται από μεμονωμένους επιστήμονες ότι «αυτό που μεταφέρουμε δημόσια είναι οι αποφάσεις των ρυθμιστικών Οργανισμών (FDA, EMA, ΕΟΦ), οι αποφάσεις των επιστημονικών μας Συλλόγων, Ιατρικών και Φαρμακευτικών και η διεθνής βιβλιογραφία και μάλιστα τεκμηριωμένη μετά την αξιολόγηση. Όχι προδημοσιεύσεις. Όλες αυτές λοιπόν οι οδηγίες λένε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητάμε, ποιο πρώτο, ποιο δεύτερο και αποστάσεις χρονικές. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Εμβολιαζόμαστε κατά του ιού της γρίπης αμέσως όταν βρούμε το εμβόλιο. Δεν έχει σημασία εάν είναι την ίδια μέρα με την πρώτη, τη δεύτερη ή την τρίτη δόση κατά του κορονοϊού. Χρησιμοποιούμε διαφορετικό σημείο για τα δύο εμβόλια χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό».

Μάλιστα σε ερώτημα που δέχθηκε για τη σκοπιμότητα διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού και από πολίτες που δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου σημείωσε ότι «για λόγους κοινωνικής ευθύνης θα συστήναμε σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο και βέβαια το CDC μιλάει για εμβολιασμό από τα άτομα δύο ετών και πέρα. Επομένως δεν έχουν κανένα λόγο εκτός εάν έχουν κάποια αναφυλακτική συγκεκριμένη αντίδραση στα εμβόλια, γνωστή από τον γιατρό τους ή έχουν τέτοια προβλήματα, να μην εμβολιαστούν. Όλοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά του ιού της γρίπης γιατί θα προστατέψουν τον εαυτό τους, δεν θα χάσουν μέρες δουλειά, δεν θα χάσουν μέρες επικοινωνίας με τους συνανθρώπους τους και δεν θα μολύνουν συνανθρώπους τους και στο περιβάλλον τους αλλά και εκτός του περιβάλλοντός τους που θα κινδυνέψουν από τον ιό της γρίπης, ανεξάρτητα από τη συλλοίμωξη με τον κορωνοϊό».

Ο κ. Γραβάνης αναφέρθηκε επίσης στην επικινδυνότητα του φετινού ιού της γρίπης, του Η3Ν2 που είναι ο ενδημικός ιός πλέον στην Ευρώπη κι όχι μόνο, ο οποίος φαίνεται να είναι περισσότερο επικίνδυνος για τα ηλικιωμένα άτομα. Τόνισε λοιπόν ότι «οι μεγάλοι άνθρωποι εκτός του ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, να χρησιμοποιούν τη μάσκα τους μέσα κι έξω, όταν συνωστίζονται και να είναι προσεκτικοί ακόμη και στην «κοινωνική τους φούσκα», κι όταν έρχονται σε επαφή με νέους ανθρώπους που είναι ιδιαίτερα δραστήριοι. Θα πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί, όσον αφορά την επαφή τους. Επίσης θα πρέπει να φροντίζουν την προσωπική υγιεινή τους καθημερινά και θα να αποφεύγουν ιδιαίτερα για το πανδημικό διάστημα, μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή, τον συνωστισμό».

Ο κ. Γραβάνης επίσης σημείωσε ότι «η αποτελεσματικότητα 40-60% του αντιγριπικού εμβολίου αφορά τη βαριά νόσο, δεν αφορά τη λοίμωξη. Υπάρχουν επομένως άτομα που θα είναι στο υπόλοιπο 40-60% που δεν θα είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο αλλά θα έχουν κάποια υποτυπώδη προστασία κι αυτά. Εάν τη συνοδέψουν και με στοιχεία προσωπικής υγιεινής – προστασίας τότε θα ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα να μολυνθούν από τον ιό της γρίπης ή εάν μολυνθούν, να μολυνθούν με χαμηλό τίτλο, να μη μολυνθούν με υψηλό τίτλο που θα τους δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα».

Τέλος προειδοποίησε ότι τον επόμενο μήνα που η χώρα θα μπει στην περίοδο έξαρσης της γρίπης, «θα αρχίσουμε να βλέπουμε αυξημένη θνητότητα από κορονοϊό που είναι βέβαιο ότι θα οφείλεται σ’ ένα βαθμό από τη συλλοίμωξη με τον ιό της γρίπης, ιδιαίτερα σε άτομα που δεν είναι προστατευμένα. Άρα πρέπει να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς όταν θα δούμε αυτά τα νούμερα να ανεβαίνουν τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο».  

 

πηγή: dailypharmanews