Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Πιστοποιητικό νόσησης και με θετικό rapid για τους εμβολιασμένους - Δείτε τι αλλάζει

 


Εντός 48 ωρών λύνεται το πρόβλημα και ανοίγει η εφαρμογή - Μέχρι τώρα, το σύστημα επιτρέπει την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης μόνο με αρνητικό PCR - Ποιοι θα θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι σύμφωνα με την ΚΥΑ

Η επέλαση της Omicron στη χώρα δεν περιορίστηκε στους πενταψήφιους αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων παρά οδήγησε σε αλλαγές και στη στρατηγική που ακολουθείται για τη διαχείριση της πανδημίας. Ειδικότερα, η φύση της πρόσφατης παραλλαγής με την αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά ηπιότερη και βραχύτερη νόσο αναπροσαρμόζει τον τρόπο που εκδίδονται τα πιστοποιητικά νόσησης για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Οι αυξημένοι ρυθμοί της πανδημίας έφεραν αναπόδραστα και ανεπιθύμητα «κενά» ή καθυστερήσεις στο νέο σχέδιο για την έκδοση πιστοποιητικού, με πολλούς ενδιαφερόμενους να βρίσκουν «τοίχο» στην προσπάθεια πιστοποίησης της νόσησής τους.

Ζήτημα 48 ωρών η επίλυση των προβλημάτων



Σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε προ ολίγων ημερών, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης με θετικό rapid test εντός 14 ημερών από τη νόσηση, όταν ανεμβολίαστοι και μερικώς εμβολιασμένοι υποχρεούνται σε θετικό PCR και αναμονή 30 ημερών για την απόκτησή του. Ως πλήρως εμβολιασμένοι ορίζονται κατά την ΚΥΑ:

-όσοι έλαβαν προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τη δεύτερη δόση με τα διδοσικά εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca ή το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson&Johnson

-όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με μία δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους με COVID-19

-από την 1 Φεβρουαρίου 2022, όσοι ενήλικοι από την πρώτη κατηγορία έχουν λάβει την αναμνηστική δόση προτού παρέλθουν επτά μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Η έκδοση πιστοποιητικού με rapid test δεν κατέστη δυνατή για εμβολιασμένους που νόσησαν με κορωνοϊό αλλά τα βρήκαν «σκούρα» στην πλατφόρμα για τη βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου COVID-19. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαίωσε πως εντός 48 ωρών θα έχουν επιλυθεί τα όποια προβλήματα, καθώς θα παρεμετροποιηθεί το σύνολο των στοιχείων από τις πλατφόρμες που ελέγχει ώστε να καλυφθούν όλες οι περιπτώσεις.

Λήξη στο επτάμηνο χωρίς πιστοποιητικό νόσησης

Μπορεί να γλίτωσαν από τα σοβαρά συμπτώματα λόγω λοίμωξης με το στέλεχος Omicron, δεν απέφυγαν όμως τα γραφειοκρατικά προβλήματα όσοι πλήρως εμβολιασμένοι είχαν την ατυχία να νοσήσουν τις ημέρες των γιορτών και να χάσουν έτσι την προγραμματισμένη εντός Ιανουαρίου ενισχυτική τους δόση.

Ειδικότερα, η πρώτη περίπτωση προς διόρθωση αφορά όσους άφησαν για την «τελευταία στιγμή» την αναμνηστική τους δόση και κινδυνεύουν να μείνουν «ξεκρέμαστοι», χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ αλλά ούτε και νόσησης, αφού η πλατφόρμα δεν εκδίδει προς το παρόν πιστοποιητικά με rapid test και θα πρέπει να πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους ως ανεμβολίαστοι, για όπου προβλέπεται επίδειξη αρνητικού rapid test.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας, από την προηγούμενη εβδομάδα οπότε ανακοινώθηκε η ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού στο επτάμηνο, 120.000 πολίτες προγραμμάτισαν το ραντεβού ενισχυτικής δόσης ή εμβολιάστηκαν, ενώ 300.000 δεν έχουν ακόμα μεριμνήσει για τη διατήρηση του «υγειονομικού τους διαβατηρίου» κλείνοντας κάποιο από τα 750.000 περίπου διαθέσιμα ραντεβού έως 31 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως μετά το επτάμηνο, το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ μόνο για ταξίδια εφόσον η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι η λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους 9 μήνες.

Ενισχυτική δόση αυστηρά στο τρίμηνο για όσους νόσησαν

Επίσπευση του εμβολιασμού τους με ενισχυτική δόση επιθυμούν πολλοί που νόσησαν με κορωνοϊό αλλά δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους προτού παρέλθει το τρίμηνο από τη θετική διάγνωση. Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες, συστήνεται η χορήγηση ενισχυτικής δόσης τουλάχιστον τρεις μήνες μετά για όσους:

-νόσησαν και εμβολιάστηκαν έπειτα με μία δόση εμβολίου Johnson&Johnson ή δύο δόσεις Pfizer, Moderna, AstraZeneca

-ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους με κάθε τύπο εμβολίου και νόσησαν μετά

-νόσησαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης με τα εμβόλια Pfizer, Astrazeneca, Moderna αλλά ολοκλήρωσαν κανονικά τον εμβολιασμό τους (2η δόση τρεις μήνες μετά τη νόσηση)

Έτσι, τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα «αποκλεισμού» που ανακύπτει για αρκετούς που νόσησαν, οι θεράποντες ιατροί των οποίων όμως συστήνουν να λάβουν την ενισχυτική δόση νωρίτερα του τριμήνου. Παράλληλα, πρέπει να διαχειριστούν και την αντίθετη περίπτωση, ατόμων δηλαδή που νόσησαν από κορωνοϊό αλλά για διάφορους ιατρικούς λόγους η χορήγηση ενισχυτικής δόσης αντενδείκνυται από τους θεράποντές τους ακόμη και μετά το τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι για τα τα πιστοποιητικά νόσησης που έχουν εκδοθεί ως τις 31-10-2021 ισχύουν μέχρι τις 31-1-2022. Όσα εκδόθηκαν από την 1-11-2021 έως και 4-12-2021 είτε με rapid είτε με PCR ισχύουν για 3 μήνες.

www.protothema.gr