Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Απ. Βαλτάς: Οι φαρμακοποιοί πλέον πρέπει να στηρίξουν τους συνεταιρισμούς τους

Μήνυμα στήριξης των συνεταιρισμών φαρμακοποιών έστειλε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς στο χαιρετισμό του στην έναρξη της 9ης Διημερίδας του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης «Το φαρμακείο μπροστά σε μία νέα κανονικότητα» η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαρτίου.

Όπως είπε «οι συνεταιρισμοί στην κρίση των μνημονίων ήταν δίπλα στα φαρμακεία. Τώρα που πέρασαν τα δύσκολα χρόνια και εμείς πρέπει να στηρίξουμε τους συνεταιρισμούς μας. Συνάδελφοι, θα πρέπει να στηρίξουμε τους συνεταιρισμούς. Δίνουν αγώνα όχι επιβίωσης αλλά και εκσυγχρονισμού και ειδικά οι μικροί συνεταιρισμοί δίνουν αγώνα για να σταθούν και να προσφέρουν αυτό που πρέπει στον φαρμακοποιό. Δεν είναι δυνατό λοιπόν για ένα εφήμερο κέρδος να τους αφήνουμε χωρίς να σκεφτούμε και τη βαρύτητα της σχέσης που έχει ο συνεταιρισμός μαζί με τους φαρμακοποιούς και για το γεγονός ότι μαζί και οι δύο θα πάμε σε μία εκσυγχρονιστική πορεία που πραγματικά θα βοηθήσει το φαρμακείο, τον φαρμακοποιό και όλο το χώρο που βρισκόμαστε, φαρμακοποιοί, συνεταιριστές – φαρμακοποιοί, πολίτες, ασφαλισμένοι».

 

 

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ με αφορμή τον τίτλο του συνεδρίου «Το φαρμακείο μπροστά σε μία νέα κανονικότητα», θέλησε να τον συμπληρώσει δίνοντας ένα στίγμα για το πως βλέπει το αύριο του επαγγέλματος, προφανώς έχοντας και μία εικόνα από τις συζητήσεις που όλο αυτό το διάστημα είχε και έχει με το υπουργείο υγείας. 

Έτσι είπε ότι μπορούν να προστεθούν στον τίτλο «το φαρμακείο μπροστά στις νέες εξελίξεις, το φαρμακείο μπροστά στην απαίτηση για εκσυγχρονισμό, το φαρμακείο πλέον κέντρο υπηρεσιών» με το τελευταίο μάλιστα να το συνδέει με τις δηλώσεις για περαιτέρω μειώσεις των τιμών των φαρμάκων. Όπως είπε «οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι θα μειωθούν κι άλλο οι τιμές των φαρμάκων, θα πρέπει να μας βοηθήσει και τους συνεταιριστές αλλά κι εμάς τους συνδικαλιστές να καταλάβουμε γιατί πρέπει να πάμε σε άλλη γραμμή πλεύσης στα φαρμακεία» προφανώς εννοώντας ακριβώς αυτό το φαρμακείο των υπηρεσιών.

Για τον ίδιο άλλωστε στα δύο χρόνια της πανδημίας το δίκτυο των 10.500 σημείων που είναι τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα απέδειξαν ότι «και κατηρτισμένοι είμαστε και εξειδικευμένοι είμαστε και εκσυγχρονισμένοι είμαστε και μπορούμε να στηρίξουμε συστήματα και δομές υγείας».

Επανέλαβε για μία ακόμη φορά κάτι που έχει πει επανειλημμένως, ότι η παροχή υπηρεσίας απαιτεί μία άλλη κουλτούρα που θα τη διαχωρίζει από τη λογική της πώλησης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «είναι κάτι διαφορετικό που επιβεβαιώνει τον επιστημονικό μας ρόλο». 

Και συνέχισε: «Επομένως έχουμε δουλειά, έχουμε εκπαιδευτικά (σ.σ. προγράμματα), έχουμε να διεκδικήσουμε θεσμικά αλλά το κυριότερο απ’ όλα να πάμε εκεί που πάνε όλα τα φαρμακεία της Ευρώπης που εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να εξελιχθούν». 

πηγή: dailypharmanews