Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Επιστολή ΦΣΘ προς ΠΦΣ για την κατάφωρη αδικία περί clawback στα φαρμακεία σε είδη ειδικής διατροφής/ορθοπεδικά κά

Προς: Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Θέμα: «Πρόβλημα με το clawback σε είδη ειδικής διατροφής και ορθοπεδικά»

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Επανερχόμαστε σε ένα θέμα που είχαμε θίξει κατά τη διάρκεια του φετινού Pharmapoint. Πρόκειται για τα ποσά επιστροφής (clawback) που καλούνται να καταβάλλουν οι φαρμακοποιοί και μάλιστα αναδρομικά (!!!) σε είδη ειδικής διατροφής, ορθοπεδικά και άλλα. Αποτέλεσμα είναι όχι μόνο να μην υπάρχει καθόλου κέρδος από τη χορήγηση αυτών των προϊόντων, αλλά οι φαρμακοποιοί να αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους!

Είναι άδικο για τους συναδέλφους μας να επωμίζονται μια τέτοια μεγάλη ζημιά επειδή απλώς έκαναν το καθήκον τους, με δεδομένο μάλιστα ότι δεν είναι ούτε παραγωγοί ούτε εισαγωγείς.

Είναι προφανές ότι...


.... οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να δημιουργήσουν προκλητή ζήτηση και δεν συμμετέχουν στον καθορισμό των τιμών, οι οποίες διαμορφώνονται από τους εισαγωγείς στην χονδρική και από τον ΕΟΠΥΥ στη λιανική. Όπως γνωρίζετε, ο τρόπος αυτός μας αναγκάζει αρκετές φορές να χορηγούμε είδη χωρίς κέρδος, απλώς και μόνο για να εξυπηρετήσουμε τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ασφαλώς όμως δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε επιπλέον χρήματα μέσω του clawback για τις κακοτεχνίες του συστήματος.

Σας καλούμε να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να λυθεί ΑΜΕΣΑ αυτή η αδικία σε βάρος των φαρμακείων.

Είμαστε στη διάθεσή σας για να βοηθήσουμε με προτάσεις και δράσεις.

Με τιμή

Για το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ      ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΟΣΕΣ