Περισσότεροι από 2000 φαρμακοποιοί παρακολούθησαν μέσω διαδικτύου το σεμινάριο με θέμα «Εισπνεόμενα Φάρμακα και ο ρόλος του Φαρμακοποιού», που διοργανώθηκε από το ΙΔΕΕΑΦ με την υποστήριξη του Π.Φ.Σ..
Το σεμινάριο προλόγισε η κυρία Ειρήνη Ζυγκοπούλου εκ μέρους της διοργανώτριας εταιρείας και έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο του Π.Φ.Σ. κ. Απόστολο Βαλτά , ο οποίος αναφέρθηκε στην πλούσια θεματολογία των σεμιναρίων που έχουν προγραμματισθεί για την επόμενη χρονιά, μετά την πολύ πετυχημένη οργάνωση σεμιναρίων μέσω του ΙΔΕΕΑΦ την χρονιά που μένει πίσω μας.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφέρθηκε στην μεγάλη συμμετοχή που έχουν τα σεμινάρια είτε δια ζώσης, είτε διαδικτυακά ενώ επεσήμανε ότι πέραν αυτών με περιεχόμενο που αφορά τη Φαρμακευτική επιστήμη, πολύ χρήσιμα είναι και τα σεμινάρια που αφορούν στην χρηματοοικονομική διαχείριση του φαρμακείου αλλά και αυτά που έχουν ως θέμα τη φορολογική λειτουργία του φαρμακείου. Τέλος σημείωσε πώς ομάδα συναδέλφων ασχολείται με ιδιαίτερη επιτυχία με τα σεμινάρια που έχουν αντικείμενο την έμφυλη βία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΠΦΣ στην έγκριση του Καταστατικού του Επαγγελματικού Ταμείου, εκτενή ενημέρωση για το οποίο θα γίνει εντός των επομένων μηνών. Επίσης αναφέρθηκε στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την προαγωγή του αντιγριπικού εμβολιασμού, στις οι σχετικές ανακοινώσεις κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο ΠΦΣ αλλά και στο ειδικό τηλεοπτικό σποτ που προβάλλεται ήδη σε κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.
Στη συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ και Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Σεραφείμ Ζήκας τονίζοντας ότι το Ινστιντούτο έχει την ευθύνη της εκπαίδευσης, της επιμόρφωσης και της εξειδίκευσης των φαρμακοποιών. Στόχος είναι όπως ανέφερε να αλλάξουμε την κουλτούρα και τη νοοτροπία των φαρμακοποιών και να φέρουμε και άλλες υπηρεσίες στο φαρμακείο.
Τον συντονισμό του διαδικτυακού σεμιναρίου ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας του Π.Φ.Σ. κ. Εμμανουήλ Κατσαράκης που τόνισε ότι ο εμβολιασμός είναι εθνικός στόχος και συνδέεται άμεσα με την πρόληψη καθώς και με το θέμα του σεμιναρίου. Για την εκπαίδευση στην ορθή χρήση των αναπνευστικών συσκευών έχουν εκπαιδευθεί μέχρι σήμερα μέλη 17 φαρμακευτικών συλλόγων και ανέφερε πώς στην Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Υγείας έχει κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών από τα φαρμακεία, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το συγκεκριμένο θέμα.
Ο κ. Κατσαράκης κάλεσε στο βήμα τον κ. Αλέξανδρο Καββαδία, ιατρό πνευμονολόγο, φυματιολόγο ο οποίος παραθέτοντας επιστημονικά δεδομένα ανέδειξε ως την πιο διαδεδομένη χρόνια παιδική ασθένεια, το άσθμα. Σύμφωνα με στοιχεία του 2019, επηρέασε 262 εκατομμύρια ανθρώπους και προκάλεσε 455.00 θανάτους παγκοσμίως. Επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το 80% των ασθενών κάνει λανθασμένη χρήση των αναπνευστικών συσκευών, αναλύοντας τη σημασία της σωστής ενημέρωσης και εκπαίδευσης των ασθενών και την ορθή πρακτική στη χρήση των αναπνευστικών συσκευών και ιδιαίτερα των αεροθαλάμων.
Ο Δρ. Ανδρέας Βίτσος Μεταδιδακτορικός Ερευνητής και Πρόεδρος του Φ.Σ Ζακύνθου ανέφερε ότι η φαρμακευτική πρακτική περιλαμβάνει τη συμβουλή, την καθοδήγηση, την υποστήριξη, και την εκπαίδευση των ασθενών καθώς επίσης και την παρακολούθηση – αξιολόγηση της φαρμακοθεραπείας τους. Συμπλήρωσε δε χαρακτηριστικά ότι, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία η παρέμβαση των φαρμακοποιών στους χρόνιους αναπνευστικούς ασθενείς βελτίωσε σημαντικά το αποτέλεσμα της φαρμακευτικής τους αγωγής και γενικά την υγεία τους. Αυτό αποδίδεται στη μείωση των λαθών στο χειρισμό των αναπνευστικών συσκευών και στην αύξηση της φαρμακευτικής συμμόρφωση. Τέλος παρουσίασε εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη φαρμακευτική πρακτική καθώς και πηγές πληροφόρησης.
Μετά τις δύο εισηγήσεις οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις που υπέβαλαν οι συμμετέχοντες μέσω chat και ολοκλήρωσαν με συμπεράσματα για τη διεύρυνση του ρόλου των φαρμακοποιών στη βελτίωση της φροντίδας των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων, όπως ήταν και ο στόχος του σεμιναρίου.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ