Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Βοηθητικοί για τους φαρμακοποιούς οι κατάλογοι του ΕΟΦ με τα σκευάσματα που είναι σε έλλειψη

Ως ένα θετικό και χρήσιμο εργαλείο για την καλύτερη αντιμετώπιση των καταστάσεων, όπου υπάρχει δυσκολία εύρεσης κάποιου φαρμακευτικού σκευάσματος, χαρακτηρίζει μιλώντας στο DailyPharmaNews ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Μανόλης Κατσαράκης την ανακοίνωση από πλευράς Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) της  λίστα με τα 109 σκευάσματα που είναι σε έλλειψη ή περιορισμένη διαθεσιμότητα.

«Η ανακοίνωση αυτή εντάσσεται στην περιοδική ενημέρωση που κάνει ο ΕΟΦ στους παρόχους υγείας, γιατρούς, φαρμακοποιούς αλλά και στους πολίτες για τα φάρμακα τα οποία τελούν υπό περιορισμένη διάθεση ή έλλειψη, όταν αυτό οφείλεται σε λόγους που αφορούν δυσλειτουργίες που έχουν να κάνουν με την παραγωγική διαδικασία ή με προβλήματα που αφορούν τη διακίνηση των σκευασμάτων αυτών στην εφοδιαστική αλυσίδα και όχι λόγους που έχουν σχέση με τις παράλληλες εξαγωγές. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο για το καθένα από αυτά τα εμπορικά σκευάσματα καταγράφεται ημερομηνία έναρξης του προβλήματος, ημερομηνία πιθανής αποκατάστασης, ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτή η έλλειψη (παραγωγή, μεταφορά, έλλειψη πρώτων υλών κτλ) και το πιο σημαντικό, δίνονται οδηγίες για την παράκαμψη του προβλήματος που αφορούν την τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής» ανέφερε ο κ. Κατσαράκης.

Από το σύνολο των 109 σκευασμάτων της λίστας περίπου τα μισά –τα 57- είναι εκείνα που αφορούν την καθημερινότητα των φαρμακοποιών της κοινότητας καθώς διακινούνται από το κοινοτικό φαρμακείο.

 

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Κατσαράκης σε περίπτωση που το φαρμακείο δεν έχει ένα από αυτά τα σκευάσματα με τη βοήθεια ακριβώς των οδηγιών του ΕΟΦ μπορεί να υπάρξει από πλευράς φαρμακοποιού ένας συντονισμός για την τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής με κατάλληλες οδηγίες προκειμένου ο ασθενής να επισκεφτεί εκ νέου τον γιατρό και να αντικαταστήσει τη χορηγούμενη αγωγή. Επίσης μπορεί απευθυνόμενος ο ίδιος ο φαρμακοποιός στον γιατρό να τον ενημερώσει σχετικά με το πρόβλημα που υπάρχει και τις δυνατότητες αποκατάστασής του προβλήματος, και στην περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για επείγουσα χορήγηση και δεν είναι εύκολο για τον ασθενή να περιμένει την αποκατάσταση του προβλήματος της έλλειψης του φαρμάκου, να προβαίνει ο γιατρός σε έκδοση νέας συνταγής.

Πρόκειται για μία προσπάθεια ενημέρωσης από πλευράς ΕΟΦ που βρίσκεται σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση, τονίζει ο κ. Κατσαράκης. Έτσι, όταν η κάθε έλλειψη υπάρχει και εντοπίζεται, αυτή η προσπάθεια βοηθά να αναζητούνται τα ακριβή αίτια και η έλλειψη να κατηγοριοποιείται, πράγμα που οδηγεί στη βέλτιστη αντιμετώπισή της ενώ πολύ χρήσιμες είναι, όπως λέει, και οι οδηγίες για την αντικατάσταση των σκευασμάτων και των θεραπευτικών επιλογών που υπάρχουν.

Ο νέος κατάλογος των 109 σκευασμάτων που αναρτήθηκε από τον ΕΟΦ περιλαμβάνει 57 φάρμακα με περιορισμένη διαθεσιμότητα, εκ των οποίων επτά είναι νοσοκομειακά, πέντε είναι εμβόλια και τα 3 είναι σκιαγραφικά για τα οποία ο οργανισμός προτείνει εναλλακτικά σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας, καθώς και 52 σκευάσματα –κυρίως νοσοκομειακά– σε σχεδόν πλήρη έλλειψη. Οι λόγοι έλλειψης σχετίζονται με αυξημένη ζήτηση, προβλήματα στην παραγωγή, σε καθυστερήσεις παράδοσης και σε ποιοτικό πρόβλημα που έχει να κάνει με τη δραστική ουσία ή τη συσκευασία.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ο προηγούμενος κατάλογος του ΕΟΦ που είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο περιλάμβανε 140 σκευάσματα.

Συνολικά σε καθεστώς απαγόρευσης των εξαγωγών με απόφαση του ΕΟΦ και του υπουργείου Υγείας βρίσκονται σήμερα 277 σκευάσματα, μέτρο που έχει ληφθεί με σκοπό να διασφαλιστεί η κάλυψη της ελληνικής αγοράς γι’ αυτά τα σκευάσματα.

Αναλυτικά εδώ ο κατάλογος με τα 109 σκευάσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΦ.

 

πηγή: dailypharmanews