Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Πολύ κοντά πλέον η συμφωνία για το σχέδιο σχετικά με τα ΦΥΚ στα ιδιωτικά φαρμακεία

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται μέχρι το Πάσχα σε ένα από τα βασικά θεσμικά αιτήματα του κλάδου των φαρμακοποιών σύμφωνα με τα όσα είπε τόσο ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης όσο και η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη κατά τη διάρκεια της Ημερίδας με θέμα «Φαρμακευτική πολιτική: Μετατρέποντας τις προκλήσεις σε προοπτικές» την οποία διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τη Δευτέρα 11 Μαρτίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Ο κ. Γεωργιάδης στην εναρκτήρια ομιλία του έκανε αναφορά στο θέμα της διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία της κοινότητας λέγοντας ότι «έχουμε ξεκινήσει μία θεσμική συζήτηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Έχουμε κάνει ήδη δύο συναντήσεις και με τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ για να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε έστω κάποια Φάρμακα Υψηλού Κόστους να διατίθενται μέσα στο ελληνικό φαρμακείο».

Το πώς θα γίνει αυτό είναι το ζητούμενο. «Δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία άρα δεν μπορώ να σας περιγράψω τον μηχανισμό γιατί εάν υπήρχε συμφωνία θα τον ανακοινώναμε» όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Βασική προτεραιότητα για το υπουργείο και κεντρικός άξονας στην προσπάθεια που γίνεται είναι να....


.... εξυπηρετείται καλύτερα ο ασθενής και οι άνθρωποι που τον φροντίζουν.

«Μπορώ να σας πω ότι με ενδιαφέρει πάρα πολύ να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων. Το να περιμένουν κάποιοι στις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ επί πολλές ώρες -ενώ είναι άνθρωποι ασθενείς –οι ίδιοι ή οι οικογένειες τους για να πάρουν ένα φάρμακο δεν είναι κάτι που μου αρέσει, δεν μας περιποιεί τιμή» ανέφερε ο Υπουργός. Ειδικά όταν την ίδια στιγμή, όπως σημείωσε, έχουμε ένα πολύ μεγάλο δίκτυο φαρμακείων στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι είναι υπέρ της αξιοποίησης του φαρμακείου, έχοντας προφανώς στο μυαλό του όχι μόνο το θέμα της μεγαλύτερης ευκολίας για τον πολίτη αλλά και εκείνο της μεγαλύτερης ασφάλειάς του: «Θέλω να είμαι ειλικρινής σε αυτό, εάν με ρωτάτε τι θα επέλεγα ως μοντέλο, την αποστολή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους κατευθείαν στο σπίτι ενός ασθενούς ή σε ένα φαρμακείο για να το παραλάβει από το φαρμακείο ο ασθενής… προσωπικά το θεωρώ πολύ προτιμότερο το φαρμακείο διότι ο φαρμακοποιός δεν είναι ένας απλός μεταπράτης. Είναι ένας επιστήμονας που μπορεί να εξηγήσει στον ασθενή τον σωστό τρόπο χρήσης του φαρμάκου. Άρα παρέχει κάποιες υπηρεσίες εκείνη τη στιγμή που εάν απλώς πάρει κάποιος πάρει σπίτι του ένα κουτί, δεν θα μπορεί να τις έχει».

Εξήγησε ωστόσο ότι το όλο θέμα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Μία παράμετρο που έθεσε είναι η ανάγκη ορισμένων ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας να μην εκτίθενται στο περιβάλλον τους, να μη θέλουν ο περίγυρός τους να ξέρει κάτι για την υγεία τους. «Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που για λόγους ιδιωτικότητας δεν θα θέλανε να ξέρει η γειτονιά ότι πάσχουν από μία ασθένεια. Κι αυτό το σέβομαι. Κι αυτό είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, αναφαίρετο. Θα μπορούσε κάποιος να δηλώνει ένα φαρμακείο μέσω του ίντερνετ ώστε να μην τίθεται τέτοιου είδους παραβίαση της ιδιωτικότητάς του. Πολλά συζητάμε. Είμαστε πάντως σε μία, πιστεύω, καλή πορεία να βρούμε λύση».

Τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν κάνει κουβέντα για κλείσιμο των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ τη λειτουργία των οποίων χαρακτήρισε ως «απαραίτητη» έχοντας στο μυαλό του και το γεγονός ότι παρών στην ημερίδα ήταν και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. «Διότι για να μην παρεξηγηθώ, επειδή βλέπω απέναντι τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ και δεν θέλω να του δημιουργήσω ανησυχίες, δεν μιλάμε για διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους με τον κανονικό τρόπο διάθεσης των φαρμάκων. Μόνο μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Για ποιο λόγο; Για να έχουμε πάντοτε έλεγχο των ποσοτήτων και των παραγγελιών. Μην πάμε πάλι σε εποχές του παρελθόντος και ξεχειλώσουν όλα και ψάχνουμε στις περιοχές του Λαυρίου να βρούμε κουτιά» ανέφερε.

Μία σκέψη είναι να δοθούν κάποια φάρμακα για διάθεση από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «τα φάρμακα μέχρι 300 ευρώ θα μπορούσαν με κάποιον τρόπο… Όταν βρούμε τον τρόπο θα σας τον πω, ελπίζω να τον βρούμε σύντομα. Εμένα με ενδιαφέρει ένα πράγμα. Να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος».

Σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα ο οικοδεσπότης της ημερίδας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς -ο οποίος ήδη πριν από τις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου είχε θέσει τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους ως βασική προτεραιότητα για τον κλάδο- αν και δέχτηκε ότι υπάρχει πράγματι μία κινητικότητα για το θέμα κι επαφές με τον Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει κάποια πράγματα. Ότι αφενός ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το 2019 είχε τονίσει την ανάγκη να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των ασθενών και να καταργηθούν οι ουρές της ντροπής έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αφετέρου ότι υπήρξε μία συμφωνία Υπουργείου – Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για να δίνονται ορισμένα συγκεκριμένα ΦΥΚ από φαρμακεία της κοινότητας για ένα χρόνο χωρίς οι φαρμακοποιοί να εισπράττουν κάποια αποζημίωση για την παροχή αυτής της υπηρεσίας, και σήμερα πέντε χρόνια μετά δεν έχει υπάρξει ακόμη κάτι νεότερο.

Για τον ίδιο πρέπει να εκτιμηθεί αυτή η συνδρομή των φαρμακοποιών. «Κι εσείς πρέπει να εκτιμήσετε το εξής. Ο ένας χρόνος έγινε πέντε. Αυτό δείχνει πολλά. Δείχνει ότι δεν είναι το θέμα οικονομικό, είναι ηθικό. Αλλά από εκεί και πέρα οι συνάδελφοι θέλουν μία νέα ύλη και θέλουν σε τελική ανάλυση να σκεφτείτε κάτι. Ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης υπάρχουν τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα νοσοκομειακά φαρμακεία και από εκεί διακινούνται τα φάρμακα αυτά. Για πολλούς λόγους εάν με ρωτήσετε και μπορεί να στεναχωρήσω τους συναδέλφους, πιστεύω στη διατήρηση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Όμως με προϋποθέσεις. Δεν είναι δυνατόν όλα τα φάρμακα αυτά να τα διακινεί γιατί δεν προλαβαίνει». Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, υπάρχουν συνεχώς καινούργια τέτοιας κατηγορίας φάρμακα.

Μάλιστα σημείωσε ότι κάτι που πρέπει να πλέον να δει η πολιτεία είναι το θέμα ενός ορισμού γι΄ αυτήν την κατηγορία φαρμάκων. «Το τόνισα και προχτές στον Υπουργό. Πρέπει να μπει ένας κανόνας τι σημαίνει φάρμακο υψηλού κόστους (σ.σ. ΦΥΚ)».

Υποστήριξε ότι θα πρέπει γι’ αυτό το λόγο να υπάρξει μία Επιτροπή που να την οργανώσει το Υπουργείο Υγείας και να συζητήσουμε ποια είναι τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους.

Η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά τον κ. Βαλτά αναφέρθηκε στο ρόλο του Προέδρου του ΠΦΣ στο να προχωρήσει όλη αυτή η κουβέντα για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Εάν δεν το συζητούσαμε μαζί δεν θα θεωρούσα από το 2019 που ανέλαβα Αντιπρόεδρος στον ΕΟΠΥΥ ότι θα μπορούσε να λυθεί. Νομίζω ότι τώρα είμαστε πιο κοντά από ποτέ κι αυτό οφείλεται σε εσάς και στον Πανελλήνιο γιατί έχει γίνει κατανοητό ότι εμείς προκειμένου να κάνουμε αυτήν την κίνηση την οποία πολύ σωστά είπατε, επιθυμούμε να την κάνουμε με τόσα νέα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, καινοτόμα, που έρχονται η δυνατότητα του Οργανισμού είτε από 60 σημεία που είναι σήμερα- μπορεί να γίνουν 70 και 80 (σ.σ. εφόσον υπάρξει μία αύξηση του αριθμού των υφιστάμενων λειτουργούντων φαρμακείων του ώστε να φτάσει στα 70-80 φαρμακεία) που δεν θα είναι εφικτό να εξυπηρετήσουν όλον αυτόν τον κόσμο άρα πράγματι σχεδιάζουμε κι εσείς το ξέρετε εδώ και 2 χρόνια μαζί έναν τρόπο ώστε να το κάνουμε με τρεις προϋποθέσεις».


Οι 3 προϋποθέσεις από τον ΕΟΠΥΥ

Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Σύμφωνα με την κ. Κασρποδίνη η πρώτη από αυτές «είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε ελλείψεις, άρα θα έχουμε μία ιχνηλάτιση σε όλα αυτά τα φάρμακα και η διανομή θα γίνεται με βάση την έκδοση της συνταγής και την αναγκαιότητα που υπάρχει». Σε ό,τι αφορά αυτήν την πρώτη προϋπόθεση μάλιστα ευχαρίστησε τους φαρμακοποιούς που ουσιαστικά βοήθησαν με το να διακινούν και μάλιστα χωρίς αμοιβή τα ΦΥΚ που είχε επιτραπεί να διακινούνται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, να εξασφαλίσει ο Οργανισμός ότι δεν θα υπάρχουν ελλείψεις.

Τους ευχαρίστησε ακόμη γιατί «μας βοηθήσατε να εξασφαλίσουμε ότι θα επιβαρύνουμε όσο το λιγότερο δυνατόν τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και σε καμία περίπτωση τη δαπάνη των φαρμακευτικών εταιρειών» συμπληρώνοντας έτσι τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο ΕΟΠΥΥ.

Φαίνεται λοιπόν ότι πλέον βρίσκεται πολύ κοντά η ανακοίνωση από πλευράς Υπουργείου για να μπει νέα ύλη στα φαρμακεία της κοινότητας και να εκλείψουν οι ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

«Το είπε και ο Υπουργός, το τονίζω κι εγώ ότι –φυσικά και θα το ανακοινώσει όταν θα του πάμε το τελικό σχέδιο καθώς δεν λέει ποτέ κάτι πριν βεβαίως δει ότι είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε πράξη – νομίζω ότι μέχρι το Πάσχα όλο αυτό θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει δρομολογηθεί και θα το ανακοινώσει ο Υπουργός γιατί είναι και προσωπικό του στοίχημα» κατέληξε η κ. Καρποδίνη.