Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017

Θετική γνωμοδότηση ΚΕΣΥ για την ειδικότητα της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής

Ένα σημαντικό βήμα έγινε προς την θεσμοθέτηση της ειδικότητας της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής μετά την ομόφωνη απόφαση που πήρε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας κατά τη συνεδρίασή του την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου.
 
Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Της απόφασης προηγήθηκαν οι θετικές εισηγήσεις τόσο από την εκπαιδευτική όσο και από την εκτελεστική επιτροπή του ΚΕΣΥ, μετά από τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειες της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) σε όλα τα επίπεδα.

Η ΠΕΦΝΙ, από τις αρχές του έτους είχε καταθέσει αίτημα προς το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΣΥ σχετικά με τη θεσμοθέτηση της ειδικότητας της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής καθώς και της εξειδίκευσης της Κλινικής Φαρμακευτικής.


 
«Βρισκόμαστε ένα βήμα από την επίτευξη του κρισιμότερου ίσως στόχου που θα καθορίσει το μέλλον της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής στην Ελλάδα», τόνισε με έμφαση η κ. Δέσποινα Μακριδάκη, Πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ και Director of Professional Development of EAHP Board, αναφερόμενη στην απόφαση αυτή.  

Υπενθύμισε δε ότι το Δ.Σ. της ΠΕΦΝΙ, σε πλήρη εναρμόνιση με τη στόχευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (EAHP) για θεσμοθέτηση της ειδικότητας σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, εργάσθηκε μεθοδικά και με επιστημονική τεκμηρίωση για να επικοινωνήσει τη σπουδαιότητα του ζητήματος, τόσο για το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσο και για το ρόλο του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού μέσα στο ιδιαίτερο και εξαιρετικά απαιτητικό νοσοκομειακό περιβάλλον.

Η κ. Μακριδάκη εξέφρασε την αισιοδοξία της για την εξέλιξη αυτή και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει συνέχεια στην προσπάθεια για ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του νοσοκομειακού φαρμακοποιού και την προαγωγή της παρεχόμενης Φαρμακευτικής Φροντίδας; «Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του κλάδου μας, διότι υπήρξε αναγνώριση αφενός της διαχρονικής προσφοράς του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού στη Δημόσια Υγεία, αφετέρου της ανάγκης να εναρμονιστεί η Χώρα μας με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο στο ζήτημα της ειδικότητας. Η ΠΕΦΝΙ, χαιρετίζει τη θετική εισήγηση της εκπροσώπου των Φαρμακευτικών Σχολών κ. Ευ. Παπαδημητρίου, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών, του Προέδρου του ΠΦΣ κ. Κ. Θεοδοσιάδη και των λοιπών μελών του ΚΕΣΥ που μετείχαν στη διαδικασία, τους οποίους και ευχαριστεί.

Η ΠΕΦΝΙ, στοχεύοντας στην ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του Φαρμακοποιού, όπου κι αν εργάζεται, και πιστή στο πνεύμα συνεργασίας, από καιρό έχει εκκινήσει διάλογο με όλους τους φορείς (Υπουργείο Υγείας, Πανεπιστήμια, ΠΦΣ, ΠΕΦ κλπ.) για την εκπλήρωση αυτού του στόχου.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε σταθερά και αταλάντευτα στο δύσκολο μονοπάτι που επιλέξαμε για την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου μας, την ενδυνάμωση του κλάδου των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών στο Ε.Σ.Υ., αλλά κυρίως για την προάσπιση και προαγωγή των παρεχόμενης Φαρμακευτικής Φροντίδας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεοδοσιάδης ο οποίος ήταν ο κεντρικός εισηγητής του θέματος στο ΚΕΣΥ, μετέφερε την ομόφωνη  απόφαση του ΔΣ του ΠΦΣ για τη θετική εισήγηση επί του θέματος ,τονίζοντας ότι η θεσμοθέτηση της ειδικότητας είναι  επιβεβλημένη λόγω του ιδιαιτέρου αντικειμένου των υπηρεσιών που παρέχουν οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί.

Για την τεκμηρίωση της θέσης αυτής είχε προηγηθεί σειρά επαφών του προέδρου του ΠΦΣ, με την κ. Μακριδάκη, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών κ. Νίκο Κόλμαν και με τον πρόεδρο της φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρη Ρέκκα.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια του ΚΕΣΥ, ότι το έργο των νοσοκομειακών φαρμακοποιών πρέπει να αναβαθμιστεί με την  εξειδίκευση αυτή  και απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις , κάτι που είναι αποδεκτό και έχει θεσμοθετηθεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης .

Στη  συνεδρίαση του ΚΕΣΥ παρέστη και το τακτικό μέλος και αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Θανάσης Παπαθανάσης

πηγή: dailypharmanews