Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Δ.Καραγεωργίου: Eνημέρωση για το νέο μνημόνιο


Με ημερομηνία 17/5/2013 κυκλοφόρησε η 2η αναθεώρηση του 2ου Μνημονίου. Παραθέτω μία σειρά από σημεία που αφορούν  το  φαρμακευτικό επάγγελμα:
Στην  σ. 35 αναφέρει ότι « επί τη βάσει της αναφοράς για την επίδραση  των νέων ποσοστών κέρδους των φαρμακείων αυτή πρέπει  να  μειώνεται ώστε το ποσοστό κέρδους να είναι  στο 15% μέχρι τον Ιούνιο 2013».

Δηλαδή πρέπει να τηρούνται σταθερά μειωμένοι όλοι εκείνοι οι παράγοντες  που επηρεάζουν τον  μ.ο.  του κέρδους  ώστε  στο  νέο  έλεγχο  τον  Ιούνιο  του 2013 να βρεθεί  ότι βρίσκεται και πάλι στο 15% .


Οι παράγοντες αυτοί είναι τα rebate οι χαμηλές τιμές, η διείσδυση των γενοσήμων, η μικρότερη θετική λίστα κ.λ.π.  που αναλύονται και σε άλλα μέρη του Μνημονίου. Σημειώνω ότι η αναφορά στα rebate είναι άσχετη με την κατάφωρη αδικία των rebate συστεγασμένων φαρμακείων που αντί να διαιρείται , πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των συστεγαζόμενων.  Αυτό αποτελεί ισχυρή διεκδίκηση του Π.Φ.Σ. προκειμένου να αναπτυχθούν πλάνα ευρύτερων συστεγάσεων.

Στην σελίδα 176 στην αναφορά του ελέγχου των ελεγκτών της τρόικα φαίνεται καθαρά ότι η δράση για τη μείωση του ποσοστού κέρδους στο 15% παρακολουθήθηκε και ολοκληρώθηκε. Νομίζω ότι μ’ αυτή την απειλητική ιστορία τελειώσαμε. Είναι όπως ο συνάδελφος  Κουτέπας  είπε για τον Π.Φ.Σ.,  σαν «ο  Άρης» της Θεσσαλονίκης να έφθασε στον τελικό του Champions League.  Και αυτό γιατί και  πάλι στην σελίδα 35 σαφώς αναφέρεται ότι επιδιωκόμενος στόχος της φαρμακευτικής δαπάνης επετεύχθη επιτυχώς.

Στην ίδια σελίδα φαίνεται το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ  στο 1 δις και οι καθυστερήσεις στην λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων που δεν επιτρέπουν την ομαλοποίηση των ροών του ΕΟΠΥΥ.
Φαίνονται επίσης  οι υπερβολές των παρόχων προϊόντων και υπηρεσιών (κλινικές) όπως και  προς τα νοσοκομεία, οι τρομερές καθυστερήσεις στις εφαρμογές των ΚΕΝ (κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια).
Αλλά δυστυχώς ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επιμένει να δίνει προτεραιότητες πληρωμών σ’ αυτούς τους παρόχους και αδυνατεί να πάει να πάρει από το δημόσιο λογιστικό τα παλαιά χρέη και τις τρέχουσες πληρωμές των  φαρμακοποιών.

Αυτοί οι άνθρωποι που με τη λειτουργία τους σε τέτοιες θέσεις εξουσίας δίνουν δίκιο στους ελεγκτές της τρόικα και βαθαίνουν το αίσθημα προτεκτοράτου, πρέπει να στοχοποιηθούν. Στην πολιτικά κρίσιμη στιγμή απαίτησης χαλαρώσεων του Μνημονίου αυτοί δημιουργούν την αμφιβολία. Στην ίδια σελίδα και στη σελίδα 175, γίνεται ξεχωριστή αναφορά στις Εταιρείες που δεν θέλουν να πληρώνουν claw-back.
Στη σελίδα  137 για το λιανικό εμπόριο αναφέρεται ότι για ορισμένα ΜΥΣΥΦΑ  θα πρέπει να αντικατασταθεί η σταθερή τιμή τους  από τη μέγιστη. Σημειώνεται ότι η υπουργική απόφαση που επιτρέπει απεριόριστες εκπτώσεις για όλα τα ΜΥΣΥΦΑ υπάρχει ήδη. Επίσης στην ίδια παράγραφο λέει ότι ορισμένα βιταμινούχα σκευάσματα θα μπορούν να πωλούνται και από άλλα σημεία εκτός φαρμακείων. Οι δράσεις αυτές τοποθετούνται στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2013. Στην σελίδα 36 αναφέρει ότι ο στόχος ποσόστωσης 50% των γενοσήμων δεν επετεύχθη. Έπιασαν μόνο το 35% οπότε τα νέα μέτρα ελέγχου της συνταγογραφίας των γιατρών θα πραγματοποιούνται.  Τα μέτρα ήδη φαίνονται σε κάθε άνοιγμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Στην σελίδα 227 λέει για τις καθυστερημένες οφειλές: " Στην περίπτωση που συμφωνητικό δεν καθορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία πληρωμής μετά την έναρξη του τιμολογίου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η δέσμευση πληρωμής ακριβώς σε 90 ημέρες χωρίς πρόσθετους τόκους μετά την έναρξη του τιμολογίου.”
Εμείς έχουμε τη Συλλογική Σύμβαση που γράφει πληρωμές στις 60 ημέρες. Τώρα πρέπει να οριοθετηθεί και ημερομηνιακά ( αν χρειάζεται). Πληρωνόμαστε όμως στις 120 ημέρες. Τώρα αυτό το απόστημα   θα  σπάσει. Αλλιώς επιμένω, οι υπόλογοι – και έναντι της τρόικα δηλαδή έναντι των όποιων αναπτυξιακών σχεδιασμών της κυβέρνησης και της αγωνίας της αντιπολίτευσης για εθνική επιβίωση να πάνε σπίτι τους.
Αυτά κατ’  αρχήν. Μαζί με τις προσωπικές θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο Θεόδωρο Αμπατζόγλου που ήταν συνέχεια μαζί μου και με ενθάρρυνε στην ανάπτυξη στρατηγικής έναντι της τρόικα όταν όλων η στρατηγική κολλούσε – ακόμα συμβαίνει- στις πληρωμές.
Δυστυχώς και αυτό το θέμα μέσα από τους τροϊκανούς  περνάει.
                                     
                                        ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Υ.Γ : Είναι απορίας άξιο γιατί το συγκρότημα ΣΚΑΙ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ έχει  τέτοιο μεγάλο ενδιαφέρον για τη μείωση ποσοστού κέρδους των φαρμακείων και από τη θέση αυτή διατρανώνουμε ότι σύμφωνα με τους όρους του Μνημονίου και τις απαιτήσεις της Τρόικα και του ΟΟΣΑ το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων είναι ήδη στο 15%