Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Ο ΦΣ Ρεθύμνου ξεκινά δράσεις ενημερωτικού χαρακτήρα για το κοινό

Ρέθυμνο, 06/11/2015
Αρ. Πρωτ. : 730


Εισαγωγικό Σημείωμα
            Ο ΦΣ Ρεθύμνου για τη χειμερινή περίοδο 2015-2016 προχωράει σε δράσεις ενημερωτικού χαρακτήρα προς το κοινό.  Δημιουργήθηκαν αφίσες και φυλλάδια που αφορούν αφενός την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό και αφετέρου το κοινό κρυολόγημα, ενώ ταυτόχρονα προωθείται στον τοπικό τύπο σχετικό δελτίο με τη μορφή κοινωνικού μηνύματος. Σκοπός είναι η ανάδειξη της αξίας της συμβουλής του φαρμακοποιού και η ενίσχυση της επιστημονικής υπόστασης του φαρμακείου. Παραμένει πάγια θέση μας, πως η συμβουλευτική του φαρμακοποιού επί των συμπληρωμάτων διατροφής και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, παραμένει αναντικατάστατη αξία, η οποία από όλους μας θα πρέπει να υποστηρίζεται και στην καθημερινή πρακτική, και είναι αυτή που διαφοροποιεί το φαρμακείο από τα υπόλοιπα κανάλια λιανικής.

Δελτίο τύπου – Κοινωνικό μήνυμα


            Οι ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού ταλαιπωρούν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού κατά τη χειμερινή περίοδο. Η γρίπη, αποτελεί σοβαρή ιογενή νόσο, η οποία...



... κατά καιρούς παρουσιάζει επιδημική έξαρση, και είναι δύσκολο να περιοριστεί μόνο με τους συνήθεις τρόπους μέτρων ατομικής υγιεινή. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός, που, όταν εφαρμόζεται σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου, προφυλάσσοντας από τον ιό της γρίπης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμβολιάζονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίες  περιλαμβάνουν : Άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, δρεπανοκυτταρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυικά νοσήματα, που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων, έγκυες και θηλάζουσες, άτομα που είναι σε στενή επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών και άτομα που δραστηριοποιούνται σε κλειστούς πληθυσμούς. Ο γιατρός σας, μπορεί να σας συνταγογραφήσει το αντιγριπικό εμβόλιο, που καλύπτεται εξολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα αντιγριπικά εμβόλια διατίθενται ήδη από τα φαρμακεία.
           
            Από την άλλη, με τον όρο «κοινό κρυολόγημα» περιγράφουμε μια επίσης ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, η οποία προκαλείται κυρίως από ρινοϊούς και έχει ελαφρύτερα συμπτώματα από αυτά της γρίπης. Μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα μέσω σταγονιδίων των  εκκρίσεων του αναπνευστικού συστήματος των προσβεβλημένων ατόμων και αποτελεί το 50% των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι ρινική καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, αδιαθεσία, βήχας και σπάνια πυρετός. Οι προσβολές του ίδιου ατόμου κατά τη διάρκεια του έτους από ρινοϊούς μπορεί να είναι άνω της μιας, λόγω των πολλών (πάνω από 100) οροτύπων των ιών και της βραχείας διάρκειας της ανοσίας. Για το κοινό κρυολόγημα δεν υπάρχει εμβόλιο και ο μόνος τρόπος πρόληψης είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας (συχνό πλύσιμο χεριών, αντισηψία με αλκοολούχα σκευάσματα, αποφυγή κλειστών χώρων όπου βρίσκονται πολλά άτομα κλπ). Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος κυκλοφορεί πληθώρα μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για τη σωστή και ορθολογική χρήση τους  και να συμβάλλει στην αποτροπή ανεπιθύμητων ενεργειών.
Προσοχή : Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση και κανένα απολύτως όφελος στις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως είναι η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα. Μη λαμβάνετε ποτέ από μόνοι σας αντιβιοτικά φάρμακα.
Σημείωμα : Στα επισυναπτόμενα, μπορείτε να δείτε την αφίσα που θα τοποθετηθεί στα φαρμακεία του Ρεθύμνου καθώς και το ενημερωτικό έντυπο που θα μοιραστεί στον τοπικό πληθυσμό από τους φαρμακοποιούς. Επίσης επισυνάπτεται η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό καθώς και απόσπασμα Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ σχετικά με το κοινό κρυολόγημα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κώστας Βαρδιάμπασης                                            Ευρυδίκη Ψυχαράκη








Κοινό κρυολόγημα
-        Παθογόνο αίτιο : Ιοί μονόκλωνου RNA, οικογένειας Picornaviridae, γένους Rhinorvirus (στην ίδια οικογένεια ανήκουν και enterovirus, cardiovirus, aphthovirus). Έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 100 ορότυποι. Οι ρινοϊοί είναι το σπουδαιότερο αίτιο του κοινού κρυολογήματος των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
-        Επιδημιολογία : Οι ρινοϊοί προκαλούν τουλάχιστον το 50% των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Μεταδίδονται είτε με σταγονίδια από το αναπνευστικό σύστημα του πάσχοντα είτε με ρινικές εκκρίσεις από τα χέρια του πάσχοντα στα χέρια άλλων ατόμων. Από τα άτομα που μολύνονται, νοσούν μόνο τα μισά, ωστόσο ασυμπτωματικά άτομα είναι δυνατό να μεταδώσουν τον ιό.
-        Παθογένεια : Η αναπαραγωγή του ιού γίνεται κυρίως στο ρινικό βλεννογόνο. Παρουσιάζεται αγγειοδιαστολή, οίδημα, διήθηση και αποφολίδωση του επιθηλίου. Εκκρίνεται βραδυκινίνη και ισταμίνη από τα μολυσμένα κύτταρα, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν οροβλεννώδεις εκκρίσεις.
-        Παθογόνος δράση : Στάδιο επώασης 2 έως 4 ημέρες. Η λοίμωξη αρχίζει συνήθως με πταρνίσματα και ρινική καταρροή. Ακολουθεί ρινική υπερέκκριση και φραγμός ρωθώνων. Συχνά, ακολουθεί ερεθισμός όλου του ανώτερου αναπνευστικού, πονοκέφαλος και αδιαθεσία. Τα συμπτώματα είναι εντονότερα την 3η αι 4η ημέρα, αλλά ο βήχας και η ρινική καταρροή μπορεί να επιμείνουν έως και 10 ημέρες. Σπάνια παρατηρείται πυρετός και ρίγος (διαφορά από γρίπη). Λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού οροτύπων  και η βραχεία διάρκεια της ανοσίας, είναι ο λόγος που οι προσβολές ενός ατόμου κατά τη διάρκεια του έτους από ρινοϊούς μπορεί να είναι παραπάνω της μιας.
-        Θεραπεία – πρόληψη : Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, ούτε εμβόλιο. Πρόληψη : συχνό πλύσιμο χεριών, απολύμανση μολυσμένων αντικειμένων και μέτρα ατομικής προστασίας, ατομική υγιεινή, κλπ. Ανακούφιση συμπτωμάτων με  ΜΥΣΥΦΑ – OTC προϊόντα.

Συμπέρασμα  : Το κοινό κρυολόγημα είναι ελαφρά αλλά πολύ συχνή νόσος, που έχει μεγάλη οικονομική σημασία, λόγω των απουσιών των εργαζομένων από το χώρο εργασίας τους.


Πηγή : Ιατρική Μικροβιολογία, Φαρμακευτική Σχολή ΕΚΠΑ, (Αντωνιαδη,Λεγακη,Τσελεντη)