Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Γαλλία: Δικαστική παραπομπή γονέων για μη εμβολιασμό του παιδιού τους

Οι σύζυγοι Larère παραπέμφθηκαν ενώπιον του Ποινικού Δικαστηρίου της πόλης Auxerre, με την κατηγορία ότι δεν είχαν φροντίσει για τον εμβολιασμό της κόρης τους. Πρόκειται για μια καίριας σημασίας υπόθεση στη Γαλλία και σίγουρα όχι η τελευταία, δεδομένου ότι το παρόν περιστατικό έρχεται να προστεθεί στην ολοένα αυξανόμενη ανυπακοή έναντι της πολιτικής των εμβολίων, η οποία διαπιστώνεται στο σύνολο των δυτικών χωρών.
 
Οι Marc και Samia Larère κατηγορήθηκαν εκ μέρους κάποιου γονέα για «καταχρηστική άσκηση της γονικής μέριμνας ως προς τις νομικές υποχρεώσεις που είναι άμεσα συνυφασμένες με την υγεία, την ασφάλεια, την ηθικότητα καθώς και την εκπαίδευση του παιδιού». Εν ολίγοις, οι γονείς κατηγορήθηκαν λόγω της άρνησης συμμόρφωσής τους ως προς την πολιτική των εμβολίων. Στη Γαλλία, ο εμβολιασμός του παιδιού για τη διφθερίτιδα, την πολιομυελίτιδα και τον τέτανο είναι υποχρεωτικός και η ενδεχόμενη αποχή εξ’ αυτών δύναται να στοιχειοθετήσει παράνομη δράση των γονέων και ειδικότερα ευθύνη για ποινικό αδίκημα. Η χορήγηση των υπόλοιπων διαθέσιμων εμβολίων είναι απλώς «συνιστώμενη».


 
Η αποχή από τον εμβολιασμό εκλαμβάνεται ως μια μορφή κακής άσκησης γονικής μέριμνας, καθ’ ότι η σχετική πρακτική δύναται να αποδειχθεί επιβλαβής για την κοινωνικοποίηση του παιδιού, δεδομένου ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο στην ηλικία των έξι ετών είναι η πραγματοποίηση των υποχρεωτικών εμβολίων. Στην προκειμένη περίπτωση, οι γονείς καταγγέλθηκαν από έναν ιατρό.
 
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι η κόρη των Marc και Samia Larère, η οποία είναι σήμερα τριών ετών δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα υγείας, ούτε έχει υπάρξει θύμα κακών μεταχειρίσεων, παρότι δεν εμβολιάστηκε για τις εν δυνάμει ασθένειες.
 
Ο Εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, καθώς και πρόστιμο ύψους 500 ευρώ για την αντίθεσή τους στην πολιτική των εμβολίων - γενικώς επιφυλάσσεται ποινή φυλάκισης έως δύο έτη και πρόστιμο έως 30.000 ευρώ. Η δικαστική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός του μήνα.
 
Η επιχειρηματολογία του Marc Larère συνίσταται στο ότι δεν πρόκειται για αντίθεση στην πολιτική των εμβολιασμών συνολικά, αλλά στην αδυναμία συμμόρφωσης ως προς την υποχρέωση εμβολιασμού, λόγω της μη διαθεσιμότητας του εν λόγω εμβολίου στην αγορά. Πράγματι, το εμβόλιο για τη διφθερίτιδα, την πολιομυελίτιδα και τον τέτανο δεν υπάρχει πλέον στα ψυγεία των φαρμακείων.
 
Τα εργαστήρια παρασκευής φαρμάκων έχουν προσθέσει επί του οικείου εμβολίου και μια σειρά άλλων εμβολίων, απλώς «συνιστώμενων», προκειμένου το παιδί να υποβάλλεται σε λιγότερες ενέσεις.
 
Επικαλούμενος την ελευθερία ως προς την πρακτική των εμβολιασμών, ο συνήγορος υπεράσπισης των γονέων επεσήμανε ότι εδώ και αρκετούς μήνες έχει τεθεί ουσιώδες ζήτημα συνταγματικότητας σε σχέση με το εάν ο εξαναγκασμός σε εμβολιασμό είναι σύμφωνος με τις συνταγματικές επιταγές. 
 
Το Συνταγματικό Δικαστήριο, τον περασμένο Μάρτιο αποφάνθηκε ότι δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας στην υπό κρίση περίπτωση, καθ’ ότι «επιβάλλοντας υποχρεώσεις για εμβολιασμό, ο νομοθέτης επεδίωξε να καταπολεμήσει τρεις σοβαρές μολυσματικές ή ευχερώς εξαλείψιμες ασθένειες», όπως υπογράμμισαν οι δικαστές.

Πηγή: Le Nouvel Observateur
Ειρήνη Μέντε - Stagiaire ΕΕΒ

πηγή: Εθνική Επιτροπή Βϊοηθικής


Farmakopoioi: πρόσφατα το θέμα άνοιξε και στη χώρα μας με πολύ πιο ήπια μορφή. Δείτε ΕΔΩ