Του Γιώργου Σακκά
gsakkas@naftemporiki.gr
gsakkas@naftemporiki.gr
Αλλάζει σελίδα η εταιρεία Famar με την επικείμενη είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο στρατηγικών επενδυτών, οι οποίοι αναμένεται να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, αναλαμβάνοντας παράλληλα ενεργό ρόλο στο management. Ο όμιλος Μαρινόπουλος, ο οποίος αποτελεί τον ιδρυτή και τον κατά 100% μέτοχο της Famar εκτιμάται ότι θα διατηρήσει ποσοστό στην εταιρεία, χωρίς όμως αυτή τη στιγμή να μπορεί να προσδιοριστεί πoιο θα είναι αυτό.
Οπως σημειώνει στη «Ν» ο Chief Operating Officer της Famar, Jeff Morrod, η εταιρεία έχει...
... σημαντικές προοπτικές και έχει σχεδιάσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης, το οποίο όμως δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς νέα κεφαλαιακή ενίσχυση. Οπως αναφέρει υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον επενδυτών ώστε να εισφέρουν νέα κεφάλαια, χωρίς να χρειαστεί η εταιρεία να εισαχθεί σε κάποια χρηματιστηριακή αγορά. Βέβαια, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι πιθανό ο όμιλος Μαρινόπουλος να περιορίσει κάτω του 50% τη συμμετοχή του στο μ/κ της εταιρείας. Ο κ. Morrod σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο ανέφερε το ενδεχόμενο πώλησης του ομίλου Famar, έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται για πώληση, αλλά για εισφορά νέων κεφαλαίων, όμως δεν συγκεκριμενοποίησε το ύψος των κεφαλαίων αυτών τα οποία επιδιώκεται να αντληθούν από funds.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 28% των συνολικών πωλήσεων προέρχεται από την ελληνική Φαμάρ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό πωλήσεων αφορά τις αδελφές εταιρείες της μητρικής, η οποία είναι holding με έδρα το Λουξεμβούργο και ελέγχεται κατά 100% από τη Marinopoulos Holding (Cyprus) Ltd.
Η ελληνική εταιρεία το 2014 σημείωσε μειωμένες πωλήσεις 126 εκατ. ευρώ έναντι 131 εκατ. ευρώ το 2013, με τις εξαγωγές να ξεπερνούν πάνω από το 70% της παραγωγής. Συνυπολογίζοντας το ποσοστό αυτό, συμπεραίνεται πως ο όμιλος Famar SA περιορίζει στο 15% τις πωλήσεις του από την ελληνική αγορά, στην οποία βέβαια διακινεί και φάρμακα που παράγονται από τις άλλες θυγατρικές τις οποίες ελέγχει σεΓαλλία, Ολλανδία, Ισπανία και Ιταλία. Την ίδια στιγμή, η κερδοφορία του πέρυσι στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 6,7 εκατ. ευρώ έναντι 3,6 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.
Χαρακτηριστική για τη δραστηριότητα του ομίλου είναι η σύναψη σημαντικών συμβολαίων παραγωγής με πολυεθνικές, όπως ήταν πέρυσι η σύμβαση με την GSK για την παραγωγή τεσσάρων σκευασμάτων, εκτός του Panadol, με στόχο το 98% αυτών να εξάγεται σε 32 χώρες παγκοσμίως. Ηδη η επένδυση των 2,2 εκατ. ευρώ και η πρόσληψη 30 ατόμων έχει ολοκληρωθεί, ενώ οι πωλήσεις του ομίλου ενισχύθηκαν από την κίνηση αυτή. Παράλληλα, συνεχώς γίνονται συμβάσεις με εταιρείες φαρμάκων αλλά και καλλυντικών και πλέον η εταιρεία παράγει 770 εκατομμύρια συσκευασίες που αφορούν σε 5.500 κωδικούς για λογαριασμό 150 εταιρειών, κυρίως πολυεθνικών.
Τον Δεκέμβριο του 2013 η ελληνική εταιρεία απέκτησε το 48% της αμερικανικής εταιρείας Foranti έναντι 10 εκατ. ευρώ, ενώ προχώρησε και στην ίδρυση της μεταφορικής θυγατρικής FTLS με μετοχικό κεφάλαιο 150 χιλ. ευρώ.
Η εταιρεία στην Ελλάδα απασχόλησε πέρυσι 1.174 άτομα προσωπικό από 1.354 το 2013.