Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η πατέντα του Ευρωπαϊκού ωραρίου με Ελληνικές εφημερίες δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των 2 γνωστών νόμων αλλά και μιας στρεβλής συνδικαλιστικής πρακτικής που πίστεψε ότι το φαρμακείο στο στενό, στο ΙΚΑ, στο Σύνταγμα, στην πλατεία, στην Πατησίων και στη Βάρης-Κορωπίου μπορεί να δουλέψει τις ίδιες ώρες και ημέρες, να εξυπηρετεί τον ίδιο αριθμό ατόμων και να έχει τα ίδια έσοδα. Και ενώ οι κυβερνήσεις άλλαζαν και το ωράριο είτε δεν έφτιαχνε είτε χειροτέρευε, οι ατελείωτες εφημερίες για τα περισσότερα φαρμακεία έπρεπε να γίνονται υπό το φως των κεριών και με ταπεράκι από το σπίτι για να μην καθίστανται ζημιογόνες.
Τον Ιούνιο του 2014 με οριακή πλειοψηφία το ΔΣ του ΦΣΑ αποφάσισε να περικόψει τις 15ωρες διημερεύσεις (έγιναν 12ωρες) και τις επιπλέον εφημερίες Σαββάτου για να αντιμετωπίσει τις μαζικές αποχωρήσεις από τις σχετικές καρτέλες. Το φαινόμενο μετριάστηκε αλλά δεν σταμάτησε. Η αλλαγή της κυβέρνησης στις αρχές του 2015 οδήγησε λανθασμένα στην ελπίδα για βελτίωση του ωραρίου και μοιραία στη συνδικαλιστική αδράνεια. Χαρτιά άρχισαν να πηγαίνουν και να έρχονται στο Υπουργείο με μόνο κερδισμένο τα ΕΛΤΑ.
14 μήνες μετά το ΔΣ του ΦΣΑ πάλι με οριακή πλειοψηφία αποφασίζει την κατάργηση των διημερεύσεων για τις 6 μέρες του ελεύθερου ωραρίου, αρχής γενομένης από 1/5. Είναι η μόνη λογική λύση από τη στιγμή που δεν υπάρχει αλλαγή νόμου και αφού τα ανοιχτά φαρμακεία έχουν φτάσει να είναι υπερπενταπλάσια από τα εφημερεύοντα. Είναι και ο μόνος τρόπος να σταματήσουν οι αποχωρήσεις από τις διανυκτερεύσεις. Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε το συνοικιακό φαρμακείο να είναι ανοιχτό και να δουλεύει μόνο για τη ΔΕΗ. Η απόφαση υπερψηφίστηκε από τα 4 μέλη της Πανελλήνιας Φαρμακευτικής Συμμαχίας (Λουράντος, Δαγρές, Μανωλόπουλος, Πετρουλάκης). Από τη μειοψηφία δεν ακούστηκε καμία άλλη πρόταση. Αντιθέτως είχαμε "τι θα γίνει σε μια γειτονιά που δεν θέλουν", "δεν θα προσαρμοστούμε στην ελεύθερη αγορά" και "δεν θέλω να πάθει κανείς τίποτα". Από ουσία μηδέν.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Οι διαπιστώσεις, τα ευχολόγια, οι 24ωρες απεργίες και τα χατίρια σε ημέτερους ανήκουν στο συνδικαλιστικό χρονοντούλαπο. Το υπουργείο έχει στη διάθεσή του 50 μέρες να μας καλέσει αν θέλει να διορθώσει το μπάχαλο του ωραρίου όπως μας έταξε πολλάκις ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Απο εκεί και πέρα αν κάποιος έχει κάποια ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ πρόταση μπορεί να την καταθέσει είτε στον ΦΣΑ είτε απευθείας στο ΥΥΚΑ. Η κλάψα όμως δεν ωφελεί πουθενά και αυτός ο τόπος παράγει πιο πολλούς κλαψιάρηδες από όσους μπορεί να καταναλώσει...
Κώστας Μανωλόπουλος
Ταμίας ΦΣΑ