Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Δείτε πως οι ανατιμολογήσεις της τρόικας «σκοτώνουν» τα φθηνά φάρμακα

Ακριβότερα φάρμακα που θα κοστίζουν και πολύ περισσότερο στην τσέπη μας αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους τα επόμενα δύο χρόνια στην ελληνική αγορά.

Το φαινόμενο άλλωστε στην αγορά φαρμάκου είναι γνωστό. Οτιδήποτε είναι φθηνό και παλαιό και δε φέρνει το απαραίτητο κέρδος, αντικαθίσταται άρδην με κάτι νέο πολύ ακριβότερο και με ελάχιστες διαφορές ως προς τη θεραπευτική προσέγγιση.
Η τακτική βέβαια είναι γνωστή τόσο στους παράγοντες του φαρμάκου στη χώρα μας, όσο και στους τροϊκανούς.
 

 
Δεν είναι τυχαίο ότι επί σειρά ετών οι κυβερνώντες προστάτευαν και με νόμους τα φθηνά φάρμακα προκειμένου να μην αποσυρθούν από την αγορά και αντικατασταθούν με νέα ακριβότερα τα οποία μάλιστα θα εκτόξευαν τη φαρμακευτική δαπάνη.

Ωστόσο οι πιέσεις των δανειστών τα τελευταία χρόνια κινούνται προς την κατεύθυνση συνεχών μειώσεων στις τιμές ακόμη και πολύ φθηνών φαρμάκων.
 

Η τακτική αυτή θίγει γενικότερα τα φάρμακα που κυκλοφορούν πολλά χρόνια, τόσο ξένων εταιρειών όσο και ελληνικών. Αλλά βέβαια πρωτίστως η πολιτική αυτή θίγει τις τσέπες των Ελλήνων ασθενών.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα υπάρξει σταδιακή άρση της προστασίας της τιμής των φαρμάκων με χαμηλή τιμή έπειτα από «μνημονιακή» απαίτηση.
Ήδη μετά από τις δύο πρώτες ανατιμολογήσεις που έχουν ενσωματώσει τις απαιτήσεις της τρόικας, τα πρωτότυπα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους (off-patent) θα προστατεύονται μέχρι την τιμή των 9 ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα γενόσημα μέχρι την τιμή των 5,5 ευρώ.

Γεγονός που σημαίνει πως προς ώρας δεν μπορούν να μειωθούν κάτω από αυτήν την τιμή.
Όμως η συνέχεια δείχνει πως γνωστά και παλαιά φάρμακα θα εξαφανιστούν από τα ράφια των φαρμακείων και τη θέση τους θα πάρουν …παρόμοια αλλά πολύ ακριβότερα. Και αυτό διότι μόλις ολοκληρωθεί και η κατά σειρά ανατιμολόγηση των φαρμάκων, η προστασία των φθηνών σκευασμάτων θα φθάσει στο 1 ευρώ. Επί της ουσίας δηλαδή δε θα υπάρχει καμία προστασία τιμής.


Δείτε στον παρακάτω πίνακα πως θα διαμορφωθούν οι τιμές «προστασίας» μετά από 5 ανατιμολογήσεις.

πίνακας τιμές φαρμάκων

«Η διαμόρφωση των τιμών σε πολύ χαμηλά επίπεδα διακινδυνεύει την κυκλοφορία των μη προστατευμένων φαρμάκων» σημειώνει ο αναπληρωτής Κοσμήτορας καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ Νίκος Μανιαδάκης.
 
Ο φόβος πάντως και της κυβέρνησης είναι- λένε πηγές του HealthReport.gr– ότι η τακτική αυτή είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς πολλά ακριβά φάρμακα θα κάνουν την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά και θα εκτοξεύσουν το συνολικό κόστος.





πηγή: healthreport