Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Σε "ξέφρενη" πορεία οι δαπάνες για το φάρμακο


Σε εκτιμήσεις- σοκ για την πορεία του προϋπολογισμού του φαρμάκου σε ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία προχωρούν στελέχη του φαρμάκου με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα για τον εκτροχιασμό των δαπανών.

Σύμφωνα με το ποσό των υπερβάσεων που καταγράφονται στο πεντάμηνο, φορείς του φαρμάκου προειδοποιούν πως με τον παρόν ρυθμό, μέχρι το τέλος της χρονιάς ο προϋπολογισμός θα έχει πέσει έξω κατά ένα δισ. ευρώ: 800 εκατ. ευρώ υπολογίζεται πως θα χρειαστούν πέραν του προγραμματισμένου κονδυλίου για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και άλλα 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να είναι η "τρύπα" στον κωδικό του ΕΣΥ.






Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που φθάνουν στο υπουργείο Υγείας, κάθε μήνα σημειώνεται υπέρβαση σταθερά άνω των 30 εκατ. ευρώ για τα σκευάσματα που συνταγογραφούν οι γιατροί και διακινούνται στην αγορά μέσω των φαρμακείων. Παράγοντες από το χώρο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων αναφέρουν πως αν στο ποσό του claw back, δηλαδή του αυτόματου μηχανισμού με τον οποίο παρακρατείται από τις εταιρείες το ποσό της υπερβάλλουσας δαπάνης, προστεθεί και το rebate (οι αναγκαστικές εκπτώσεις που κάνουν οι εταιρείες προς τον ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα που διαθέτουν στους ασφαλισμένους), τότε στο τέλος της χρονιάς ο λογαριασμός θα έχει αγγίξει τα 800 εκατ. ευρώ.

Μόνο την περσινή χρονιά από τις φαρμακευτικές παρακρατήθηκαν περίπου 700 εκατ. ευρώ, όλα όμως δείχνουν πως φέτος η υπέρβαση θα είναι μεγαλύτερη. Και αυτό παρά τις δραστικές μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων σκευασμάτων και όσων έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους, αλλά και παρά τις συντογραφικές οδηγίες προς τους γιατρούς και τις προσπάθειες για την αύξηση της κατανάλωσης γενοσήμων, που κατά κανόνα είναι πιο φθηνά σε σχέση με τα πρωτότυπα και νέα φάρμακα.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, όπου για πρώτη φορά από την αρχή του έτους εφαρμόζεται "κόφτης" στο φαρμακευτικό προϋπολογισμό, ο οποίος όμως είναι χαμηλότερος από το ετήσιο κονδύλι του ΕΣΥ και κατά πολύ πιο περιορισμένος σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών. Και εκεί η υπέρβαση είναι σταθερή, αν και οι εταιρείες χορηγούν στα νοσοκομεία τα σκευάσματα με μεγαλύτερη έκπτωση.

Η αναστάτωση στον κλάδο από την ξέφρενη πορεία που ακολουθεί η ζήτηση είναι κατά παραπάνω από έντονες. Σε συνδυασμό με το γεγονός πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην αγορά του φαρμάκου έχουν ξεπεράσει το 1,3 δισ. ευρώ, αλλά και τις συνθήκες "ασφυξίας" στη ρευστότητα, ήδη μεγάλες εταιρείες του χώρου προχωρούν σε αναπροσαρμογή του ετήσιου πλάνου τους προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο ο ομαλός εφοδιασμός της αγοράς. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως η πιο δύσκολη των τελευταίων ετών, με τις επιχειρήσεις της Υγείας να περιμένουν μετά την εκταμίευση της δόσης να ξεκινήσει σταδιακά η αποπληρωμή των παλιών οφειλών που διατηρούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο των φαρμακευτικών, το 2016 δεν υπάρχει καμία αποπληρωμή εκκρεμών οφειλών από τις δημόσιες δομές, οι οποίες σχεδόν διπλασιάστηκαν στο τελευταίο δίμηνο και ανέρχονται πλέον στα 424 εκατ. ευρώ από 224 εκατ. το Φεβρουάριο του 2016. Τέλος συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, οι εκκρεμείς οφειλές του Δημοσίου είναι αυξημένες κατά περίπου 31%.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

www.capital.gr
posted from Bloggeroid