Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Γονατίζουν τους ασθενείς οι συμμετοχές σε φάρμακα και εξετάσεις

Βάσω Μαράκα, πρόεδρος της ΠΟΑΜΣΚΠ : «Εως και 320 ευρώ τον μήνα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση για συμμετοχή κυρίως σε φυσικοθεραπείες, φάρμακα και εξετάσεις».

Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας : «Οι παροξύνσεις της ΧΑΠ επιβαρύνουν τις δαπάνες για την περίθαλψη, αφού μία παρόξυνση κοστίζει όσο τα φάρμακα για τη ΧΑΠ για δύο χρόνια».
Νέες έρευνες φανερώνουν πως όταν νοσείς οτην Ελλάδα από χρόνιες ασθένειες....


.... αναγκάζεσαι να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσεις για συμμετοχή στα φάρμακα -είτε της πρώτης γραμμής είτε τα συνοδά σκευάσματα- καθώς και για τις απαραίτητες εξετάσεις μισή σύνταξη τον χρόνο. Το οδυνηρό συμπεράσμα έρχεται με τη σφραγίδα του επίκουρου καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκου Σουλιώτη, που με δύο έρευνές του, για την πολλαπλή σκλήρυνση και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), αποδεικνύει ότι μεγάλο μέρος του κόστους της θεραπείας μετακυλίεται στους ώμους των ασθενών, με συνέπεια να εξανεμίζεται το ήδη πετσοκομμένο από την οικονομική κρίση εισόδημά τους.

Για την πολλαπλή σκλήρυνση, από την οποία πάσχουν τουλάχιστον 12.000Έλληνες, τα ευρήματα που παρουσίασε η δρ. Βασιλική Καπάκη, συνεργάτιδα του κ. Σουλιώτη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, δείχνουν ότι το 13% των ασθενών στην Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακα για τη νόσο. Την ίδια ώρα η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑΜΣΚΠ), Βάσω Μαράκα, επισημαίνει ότι δίνει έως και 120 ευρώ τον μήνα από την τσέπη της για συνοδά φάρμακα (τα φάρμακα για τη σκλήρυνση αποζημιώνονται 100%) και άλλα 200 ευρώ για φυσικοθεραπείες, για τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ δίνει ψίχουλα, και συμμετοχή σε μαγνητικές τομογραφίες.Όπως εξηγεί ο διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, δρ. Τριαντάφυλλος Ντόσκας, καμπανάκι κινδύνου για πολλαπλή σκλήρυνση αποτελούν η προγενέστερη νόσηση με τον ιό της λοιμώδους μονοπυρήνωσης και η αναίτια κόπωση από τα χρόνια του λυκείου. «Το αίσθημα της κόπωσης είναι καταλυτικό, οι ασθενείς ξυπνούν το πρωί και δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους» λέει ο κ. Ντόσκας. Για τη νόσο ενοχοποιούνται και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, ενώ έρευνες γίνονται στο Πανεπιστήμιο Πατρών για την ανάπτυξη προφυλαχτικού εμβολίου. Πρόοδος γίνεται και στη θεραπευτική φαρέτρα, καθώς υπάρχουν οι ιντερφερόνες με σοφιστικέ συσκευές χορήγησης για εύκολη χρήση, το glatiramer acetate, τα μονοκλωνικά αντισώματα, όπως το natalizumab, και οι τρείς πρώτες θεραπείες σε χάπι, ενώ σε κλινικές μελέτες υποβάλλονται και νέες από του στόματος θεραπείες.
Κι άλλο ένα χρόνιο νόσημα, η ΧΑΠ, επιβαρύνει τους ασθενείς με μισή σύνταξη, προκειμένου να πληρώσουν τη δυσβάσταχτη συμμετοχή στα φάρμακα, όπως δείχνει η δεύτερη μελέτη του κ. Σουλιώτη. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, η ΧΑΠ παραμένει τραγικά υποδιαγνωσμένη, με το 8,5% του ελληνικού πληθυσμού να νοσεί, αλλά τις συνταγές του ΕΟΠΥΥ που αφορούν τη νόσο να μην ξεπερνούν το 1,75%, σύμφωνα με έρευνα του κ. Σουλιώτη. Τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς είναι αδιάγνωστοι! Μεγάλο πρόβλημα είναι οι παροξύνσεις, που υποχρεώνουν τον ασθενή να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, όπου ο ίδιος φορτώνεται συννοσηρότητες και το σύστημα υγείας επιβαρύνεται με υπέρογκες δαπάνες, αφού μία παρόξυνση κοστίζει όσο η θεραπεία της ΧΑΠ διάρκειας 2 ετών. 

Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης, μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε και με συμμετοχή Ελλήνων ασθενών δείχνει ότι ο νέος αναπνευστικός συνδυασμός δύο ουσιών, της ινδακατερόλης και του βρωμιούχου γλυκοπυρρονίου, βοηθά να μειωθούν πολύ οι παροξύνσεις και συνεπώς να αποφευχθούν και οι υπέρογκες δαπάνες υγείας.

FREE SUNDAY