Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Μεγάλο το ποσοστό φαρμακείων που είναι έτοιμα για νέα ύλη δουλειάς

H τελευταία σύμβαση που έκανε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με τον ΕΟΠΥΥ αφορά τη διακίνηση υγειονομικού υλικού, ιατροτεχνολογικών προϊόντων καθώς και διαιτητικών σκευασμάτων ειδικής διατροφής που προορίζονται για ιατρικούς σκοπούς.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα

Πάνω από το 85% των φαρμακείων που υπάρχουν ανά την επικράτεια φαίνεται να είναι έτοιμο να εκμεταλλευτεί τη νέα ύλη δουλειάς που του προστέθηκε με την υπογραφή της τελευταίας σύμβασης που έκανε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με τον ΕΟΠΥΥ. Η σύμβαση αφορά τη  διακίνηση Υγειονομικού Υλικού, Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων καθώς και Διαιτητικών Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής που προορίζονται για ιατρικούς σκοπούς.


 

Το υπόλοιπο 15%, μας ανέφερε παράγοντας από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό σύλλογο, είτε δεν ενδιαφέρεται –και θα πρέπει να το δηλώσει στον Σύλλογο που είναι μέλος-  είτε δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια να επενδύσει (πιστώσει) σε αυτό το κομμάτι δουλειάς.  Καλό ωστόσο θα ήταν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλα τα φαρμακεία να εκμεταλλευτούν αυτή τη νέα πηγή εσόδων, αφενός  ως αντικατάσταση της δουλειάς που χάθηκε –ελεύθερη διακίνηση μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων στα σούπερ μάρκετ- αφετέρου ως οχύρωση του επαγγέλματος που βάλλεται πολλαπλά (μειώσεις τιμών, απελευθέρωση ιδιοκτησιακού κ.λπ.). Σημειώνεται ότι προ της προαναφερθείσας σύμβασης, το μερίδιο των φαρμακείων στην  αγορά του  Υγειονομικού Υλικού, Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, καθώς και Διαιτητικών Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής που αποτιμάται περί τα 300 εκατ. ευρώ,  ακριβώς επειδή γινόταν περιστασιακά, ήταν κάτω του 3%.   

Αυτή όμως ακριβώς η νέα προοπτική που ανοίγεται δεν επικεντρώνεται μόνο στο οικονομικό κέρδος   αλλά εξασφαλίζει και την επιστημονική οντότητα του φαρμακοποιού, καθώς συνδέει το λειτούργημα με την παροχή μιας ακόμη υπηρεσίας που στα περισσότερα κράτη της ΕΕ είναι θεσμοθετημένη.

Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, πηγές αναφέρουν   ότι το αμελητέο μερίδιο που σήμερα ελέγχουν τα φαρμακεία στις προαναφερόμενες κατηγορίες ειδών, θα αυξηθεί άμεσα, καθώς ήδη αρκετές εταιρείες που τα εμπορεύονταν έως τώρα αποκλειστικά κάνουν κινήσεις προσέγγισης φαρμακευτικών συλλόγων. Ο λόγος  είναι να δίνουν μέσω των 11.000 φαρμακείων τα προϊόντα τους. Διότι πλέον η πληρωμή των ασφαλισμένων από τον ΕΟΠΥΥ καταργήθηκε, και η διαδικασία γίνεται με συνταγογράφηση που οι εταιρίες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ακολουθήσουν.  

Από την άλλη, παράγοντες του ΕΟΠΥΥ εκτιμούν ότι με τη νέα αυτή εξέλιξη θα σταματήσουν οι υπερκοστολογήσεις (χονδρική) και οι υπερτιμολογήσεις (λιανική) του παρελθόντος, καθώς η εφοδιαστική αλυσίδα θα υπόκειται σε διπλό έλεγχο και επιπλέον όλα τα είδη θα είναι σε διατίμηση (τι θα πληρώνει δηλαδή ο Οργανισμός). 

πηγή: iatronet