Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Η Ελλάδα 19η στον κόσμο στην αποτελεσματικότητα στην υγεία-Μεγάλη η προσφορά του εκτεταμένου δικτύου Φαρμακείων

Μια μελέτη – ΒΟΜΒΑ, που έρχεται να μας κάνει να αναθεωρήσουμε την εικόνα που έχουμε σχηματίσει για το σύστημα υγείας της χώρας μας, είτε στην κατάσταση που έχει περιέλθει από μόνο του, είτε σε σύγκριση με τα συστήματα υγείας άλλων (ισχυρών) κρατών.
 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 18/5/17 στο έγκυρο περιοδικό «The Lancet» (δείτε ΕΔΩ) και έχει αναπτύξει ένα νέο παγκόσμιο δείκτη υγείας που ονομάζεται HAQ Index (Health Access and Quality), με τον οποίο βαθμολογούνται τα συστήματα υγείας 195 χωρών όσον αφορά την ποιότητα και αποτελεσματικότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την προσβασιμότητα του πληθυσμού σε αυτήν.
 
Η βαθμολόγηση γίνεται σε μια σειρά από 29 ασθένειες + 1 δείκτη που αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες της φαρμακοθεραπείας. Τα στοιχεία που αξιοποιήθηκαν είναι της περιόδου 1990-2015.


 

 
Βλέπουμε, λοιπό, στο σχετικό πίνακα της μελέτης, πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση της κατάταξης μεταξύ των 195 χωρών, με δείκτη ΗΑQ 87, ακριβώς πάνω από τη Γερμανία (86), αρκετά πιο πάνω από τη Μ.Βρετανία (θέση 30 και βαθμολογία 85), και τις ΗΠΑ (θέση 35 και βαθμολογία 81).
 
Η Ελλάδα παίρνει άριστα (100) στις εξής ασθένειες : Αντιμετώπιση Διαρροϊκών ασθενειών, Διφθερίτιδα, Κοκκύτης, Ιλαρά , Επιληψία, Σκωληκοειδίτιδα, Επιληψία, και σχεδόν άριστα (99) στον Τέτανο, το έλκος στομάχου (98) τις παθήσεις ανώτερου αναπνευστικού (98) , την υπέρταση (98), το σακχαρώδη διαβήτη (98) και έχει τη χειρότερη επίδοση (31) στο λέμφωμα Hodgkin.  
 

Η χώρα μας λοιπόν με την πολύ μεγάλη, εύκολη και φθηνή πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα φαίνεται να κερδίζει τη μάχη σε ασθένειες που εξαρτώνται κατά πολύ από τη φαρμακευτική αγωγή και τη συμμόρφωση των ασθενών σε αυτή, χάρη στο εκτεταμένο δίκτυο φαρμακείων και την σχετικά οικονομική πρόσβαση των ασθενών στο σύστημα πρωτοβάθμειας Υγείας.
 

Θα μπορούσαμε , από τη μελέτη αυτή, να εξάγουμε ένα πρώτο συμπέρασμα: Η οικονομική κατάσταση μιας χώρας σαφώς παίζει ρόλο όσον αφορά την ποιότητα και αποτελεσματικότητα της περίθαλψης που απολαμβάνουν οι πολίτες της, όμως δεν αποτελεί το μοναδικό παράγοντα από τον οποίο εξαρτάται αυτή!
  Μία άλλα Μελέτη του καθηγητή Andersen από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης πριν μερικά χρόνια είχε επίσης καταλήξει στο ίδιο αμείλικτο συμπέρασμα με τη συγκεκριμένη, και το είχε περιγράψει με σαφήνεια:

«Αυτά που απολαμβάνουν δωρεάν σε Υγεία-Πρόνοια οι πολίτες χωρών με Δημόσιο-Καθολικό-Αναδιανεμητικό Κράτος Πρόνοιας, οι πολίτες μίας άλλης χώρας χωρίς τέτοιο ή με πιο αδύναμο τέτοιο καθεστώς απολαμβάνουν τα μισά και αυτό πολύ ακριβότερα και πληρωμένο κιόλας από την τσέπη τους.»

  
Και μπορεί οι ΗΠΑ να φημίζονται για τα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά από την άλλη οι πολίτες της δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις οικονομικά ακόμα και σε απλά φάρμακα (που στην Ελλάδα μπορεί να κοστίζουν έως και 90% φθηνότερα). Από την άλλη, η χώρα μας, αν και παρέχει πλήρη φαρμακευτική κάλυψη σε όλους τους πολίτες, έχει πολύ και δύσκολο δρόμο μπροστά της μέχρι να βελτιώσει άλλους υγειονομικούς δείκτες. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα πρόσφατα γεγονότα συνεχών ταραχών στις ΗΠΑ αποδεικνύουν ότι όσο αυξάνονται οι ανισότητες σε μία κοινωνία τόσο αυξάνεται αναλογικά και η αστάθεια και οι ανασφάλεια σε αυτές, δηλαδή μία κρίσιμη παράμετρος του πόσο θα ήθελε κανείς ή όχι να ζει σε μία τέτοια κοινωνία ή θα ήθελε η κοινωνία που ζει να μοιάζει έτσι.

Στη χώρα μας η βίαιη προσπάθεια "αμερικανοποίησης" της Δημόσιας Υγείας, στόχευση στις οικονομικές αποδόσεις με όρους αγοράς, αλλαγή του χαρακτήρα του από ισότιμο-αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό, συνοδεύεται ήδη από άλλες εμπειρικές μελέτες που έχουν καταδείξει τη χρεωκοπία και την ανεπάρκειά του.

  
 
Δαγρές Γιάννης                                      Βαρδιάμπασης Κώστας
  
Γ' Αντιπρόεδρος ΠΦΣ                           Πρόεδρος ΦΣ Ρεθύμνης