Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Τέλος τα συνεχή Δελτία Τιμών με μειώσεις χωρίς λογική!

Όπως είδαμε ΕΔΩ με το νέο νόμο θα έχουμε μεταξύ άλλων, εξορθολογισμό των τιμών φαρμάκων με μειώσεις αλλά και αυξήσεις, για πρώτη φορά από το 2010! Σύμφωνα με το νέο νόμο προβλέπονται λελογισμένες και ελεγχόμενες αυξήσεις για τα φάρμακα που κινδύνευαν με απόσυρση από την αγορά, λόγω των συνεχών μειώσεων!

Όμως τα πράγματα δεν είναι απλά διορθωτικά, αλλά διαρθρωτικά!

Συγκεκριμένα αφαιρείται πλέον η (μνημονιακή) υποχρέωση του 2013 για συνεχείς και υποχρεωτικές μειώσεις τιμών σε κάθε νέο Δελτίο Τιμών και μάλιστα 2 φορές το χρόνο, βρέξει χιονίσει! Αυτό εξαλείφεται και μπαίνει άλλη, πιο ορθολογική διαδικασία η οποία δεν αφήνει ένα φάρμακο να πέσει τόσο που να μην καλύπτεται το κόστος θεραπείας του και τελικά να αποσύρεται από την ελληνική Αγορά, όπως είδαμε να συμβαίνει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, όταν και βλέπαμε:


 

- αφενός να αποσύρονται φάρμακα από τις εταιρίες (όταν οι τιμές τους πιάσουν πάτο)
- να δημιουργούνται ελλείψεις από εξαγωγές (σε χώρες με πολύ μεγαλύτερη τιμή)
- να υποκαθίστανται τα πολύ φτηνά αλλά δοκιμασμένα φάρμακα με νέα ακριβότερα (πολλές φορές με δεκαπλάσιες τιμές) βάζοντας τους ασθενείς στη δοκιμασία να πρέπει να ξαναρυθμίσουν την αγωγή τους με ένα νέο φάρμακο!

Αρα δεν πρόκειται για μια απλή, περιστασιακή ή ύποπτη αύξηση τιμών σε κάποια σκευάσματα αλλά για μια αλλαγή πολιτικής με σύγχρονα εργαλεία τιμολόγησης (ΗΤΑ) και όχι τυφλές τσεκουριές με πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Farmakopoioi