Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Οδηγίες από υπουργούς για κατασκευή υφασμάτινης μάσκας από... μαξιλαροθήκη, κουζινοπετσέτα και σεντόνια!

Μεγάλη αίσθηση και ποικίλες αντιδράσεις προκαλούν επίσημες αναρτήσεις αρμοδίων υπουργών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί της χρήσης υφασμάτινης μάσκας.

Η κυβέρνηση μπροστά στο ενδεχόμενο να μην μπορεί να καλύψει την αγορά με επαρκείς ποσότητες χειρουργικών μασκών οι οποίες είναι οι μόνες ενδεδειγμένες για προστασία με πιστοποίηση, δείχνει να βρίσκεται σε πανικό. Υπουργοί τιτιβίζουν δημοσιεύοντας τρόπους κατασκευής μασκών από υφάσματα που μπορεί να βρει ο οποιοσδήποτε στο σπίτι του.

Έτσι λοιπόν διαβάζουμε οδηγίες από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση σύμφωνα με τις οποίες μια μιαξιλαροθήκη, ένα σεντόνι, ενα T-shirt ή μια κουζινοπετσέτα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για....




..... προστασία από τους πολίτες!




Την ίδια ώρα ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνης Γεωργιάδης κάνει πρωτοφανή διαφήμιση σε συγκεκριμένο eshop φαρμακείου παροτρύνοντας τον κόσμο να αγοράσει υφασμάτινες μάσκες οι οποίες όπως τονίζει είναι και «καλές» και «όμορφες».




Σε αυτό το σημείο θα ήταν χρήσιμο να αναφερθούμε σε μια πολύ κατατοπιστική ανάρτηση του συναδέλφου φαρμακοποιού και προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας κ. Παναγιώτη Ζαρογουλίδη σχετικά με τη χρήση της χειρουργικής μάσκας:

Ο ρόλος της μάσκας είναι να αποτελέσει φυσικό φραγμό μεταξύ του περιβάλλοντος και αυτού που την φέρει καλύπτοντας μύτη και στόμα αποτρέποντας την είσοδο και έξοδο βακτηρίων και ιών μέσω αερομεταφερόμενων μικροσταγονιδίων (Hayavadana and Vanitha, 2009).
 Αποτελείται συνήθως από 3 ή 4 στρώματα που προσφέρουν καλύτερη προστασία από τα 2 στρώματα που με την σειρά τους προσφέρουν καλύτερη προστασία από το 1 στρώμα σε αυτόν που την φέρει. (Doust, 1918). Επίσης βρέθηκε ότι μιλώντας με κανονικό τρόπο και φορώντας μάσκα απελευθερώνεται σχετικά μικρή ποσότητα βακτηρίων από το στόμα σε μία απόσταση από 0,5 έως και 1 μέτρο .
 Οι χειρουργικές μάσκες προσφέρουν από 85% έως και 99% προστασία για τουλάχιστον 4 ώρες (Lipp, 2002).
 Ο υψηλός βαθμός φιλτραρίσματος επιτυγχάνεται μέσα από την δημιουργία ενός λεπτού υφασμένου φίλτρου καλυμμένο και από τις δυο πλευρές με συνεχείς κοντές και μακριές ίνες συνδεμένες μεταξύ τους βιομηχανικά
 Οι χειρουργικές μάσκες προσφέρουν φιλτράρισμα υλικών σε μέγεθος 1 μ εν αντιθέσει με τις προδιαγραφές των υφασμάτινων μασκών (3πλής στρώσης με φίλτρο ) που μιλούν για 5 μ. ενώ φαίνεται ότι με κάθε πλύσιμο η αποτελεσματικότητα της όποιας προστασίας υποβαθμίζεται.
Παράλληλα προσφέρουν
 Καλύτερη διαπερατότητα του αέρα
 Υψηλότερο φιλτράρισμα βακτηρίων
 Xαμηλή αλλοίωση και διαφυγή νημάτων
 Χαμηλότερο κόστος παραγωγής
Οι χειρουργικές μάσκες προσφέρουν καλύτερη μηχανική αντοχή, διασφαλίζουν μικρότερη διασπορά μικροσωματιδίων και καλύτερη συμπεριφορά στην διαβροχή και την βακτηριακή διείσδυση (Kothari, 2008)
📌 Από τα παραπάνω συνάγεται ότι με την χρήση χειρουργικής μάσκας μειώνεται ο κίνδυνος διασποράς και μόλυνσης σε σχέση με τα επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα (υφασμένα ή πλεκτά)
Είναι επίσης σαφές ότι σε συνθήκες ελλείψεων όπως στην αρχή της πανδημίας, θα κάνουμε χρήση ότι μέσο έχουμε στην διαθεσή μας για την προστασία μας. Σήμερα επιλέγουμε τις χειρυργικές ως την αποτελεσματικότερη λύση για την προστασία της δημόσιας υγείας σε ένα κόστος προσεγγίσιμο πλέον από τον οποιονδήποτε
📎 Η χρήση μάσκας σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται παράλληλα και σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα υγιεινής προστασίας και δεν υποκαθιστά κανένα από αυτά.
Τα βασικά μέτρα παραμένουν η τήρηση αποστάσεων και ο αυτοπεριορισμός.
Αναφορές
Hayavadana, J. a. V. M., 2009. The world of surgical textiles surgical mask.. Asian Text. J., pp. 33-35.
K.P.Chellamani*, D. a. B., 2013. Surgical Face Masks: Manufacturing Methods and Classification. Journal of Academia and Industrial Research(JAIR).
Kothari, V., 2008. Progress in textiles: Science and Technology Technical textiles. Technology, developments and applications., pp. 197-230.
Lipp, A. a. E. P., 2002. Disposable surgical face masks for preventing surgical wound infection in clean surgery. Cochrane Database of Systematic Reviews