Με τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τον σχεδιασμό για την έναρξη του εμβολιασμού στην Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου, επιβεβαίωσε πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε πρώτη η Huffpost στις 24 Νοεμβρίου, υπογραμμίζοντας ότι ως ημερομηνία - στόχος για την έναρξη του εμβολιασμού στην χώρα μας έχει τεθεί η 10η Ιανουαρίου, με ανοιχτό ενδεχόμενο να καταλήξουμε τελικά σε μία από τις αμέσως προηγούμενες ή επόμενες ημέρες, ανάλογα με το πότε θα δοθούν οι τελικές εγκρίσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Κατά την χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουγό, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ποιοι θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό αλλά και στο πως θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους σε ένα από τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός σχεδιασμός που έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβλέπει ως πρώτο βήμα για τον εμβολιασμό των πολιτών την αξιοποίηση του ήδη υφιστάμενου μηχανισμού της Άυλης Συνταγογράφησης.
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα επελέγη ως η καταλληλότερη, καθώς γιατροί, φαρμακοποιοί και ένας σημαντικός αριθμός πολιτών - μεταξύ των οποίων αρκετοί από τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες - έχουν ήδη εξοικειωθεί, ενώ κατ′ αναλογία αυτό είναι το μοντέλο που ήδη εφαρμόζουν αρκετές χώρες στην Ευρώπη με προηγμένα συστήματα υγείας.
Η εγγραφή στην συγκεκριμένη υπηρεσία θα αποτελεί το πρώτο και καθοριστικό βήμα, ώστε να μπει ο πολίτης στην ηλεκτρονική εφαρμογή (app) που ήδη δοκιμάζεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να διασφαλιστεί εγκαίρως η εύρυθμη λειτουργία της όταν θα ανάψει «πράσινο φως» για να αρχίσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα.
Ο πολίτης, μπαίνοντας στην πλατφόρμα της Άυλης Συνταγογράφησης, αφού διασταυρωθούν τα στοιχεία του, θα οδηγείται στην σελίδα όπου θα επιλέγει ημερομηνία και θα δηλώνει την επιθυμητή ώρα προσέλευσής του στο εμβολιαστικό κέντρο. Ταυτόχρονα, θα προγραμματίζεται και η ημέρα που θα λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, καθώς και τα τρία που βρίσκονται υπό έγκριση είναι «διπλά» (Pfizer, AstraZeneca, Moderna).
Για όσους θέλουν να κερδίσουν χρόνο και καθώς ενδέχεται να επιβαρυνθεί αργότερα το σύστημα, θεωρείται συνετό και σκόπιμο να προετοιμαστούν από τώρα, κάνοντας την εγγραφή τους στην Άυλη Συνταγογράφηση, προκειμένου να έχουν καλύψει από τώρα μέρος της απαιτούμενης διαδικασίας.
Οι οδηγίες που ήδη υπάρχουν για την εγγραφή είναι απλές και συγκεκριμένες, ενώ δεν υπάρχει ακόμα αναφορά στο συγκεκριμένο εμβόλιο για τον COVID-19, αλλά αυτό θα συμβεί σίγουρα τις επόμενες εβδομάδες.
Άυλη συνταγογράφηση
Επιλέξτε την άυλη συνταγογράφηση για να λαμβάνετε από τον γιατρό τα στοιχεία των συνταγών φαρμάκων ή των παραπεμπτικών εξετάσεών σας με μήνυμα (sms) ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) στο κινητό σας και όχι με εκτυπώσεις. Με την εγγραφή σας μπορείτε επίσης να λαμβάνετε ενημερώσεις μέσω SMS ή email για ιατρικά σας ραντεβού. Για να εκτελέσετε την ηλεκτρονική συνταγή, πηγαίνετε με το κινητό σας στο φαρμακείο ή το διαγνωστικό ιατρείο αντίστοιχα:
- Ο φαρμακοποιός εκτελεί τη συνταγή φαρμάκων, ή το διαγνωστικό ιατρείο εκτελεί το παραπεμπτικό εξετάσεων με τον αριθμό (barcode) που έχετε λάβει.
- Αν έχετε χάσει το s ms ή το e-mail με τον αριθμό (barcode), ο φαρμακοποιός ή ο ιατρός του διαγνωστικού ιατρείου βρίσκει τη συνταγή σας με τον ΑΜΚΑ σας. Για να την εκτελέσει, του γνωστοποιείτε τον κωδικό επιβεβαίωσης που θα λάβετε στο κινητό σας.
- Όταν εκτελεστεί η συνταγή φαρμάκων ή το παραπεμπτικό εξετάσεων, θα λάβετε ενημερωτικό sms ή e-mail.
Για να ενεργοποιήσετε την άυλη συνταγογράφηση, θα χρειαστείτε:
- τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
- τον ΑΜΚΑ τον δικό σας ή/και των ασφαλιστικά εξαρτώμενων μελών σας
- τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου ή/και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου (e-mail)