«Η περίοδος εγγραφής δεν σταματάει ποτέ, απλώς από 1η Οκτωβρίου θα υπήρχε η εφαρμογή των κινήτρων και των αντικινήτρων. Έχουμε πει ότι όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη να εγγραφεί χωρίς ταλαιπωρία στον προσωπικό γιατρό δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα, αντιθέτως θα εφαρμοστούν τα κίνητρα.
Δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν και προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους, θα πάρουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, αλλά το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής προφανέστατα θα εφαρμοστεί μόνο όταν η επάρκεια των γιατρών θα είναι τέτοια που ο πολίτης θα μπορεί να εγγραφεί» ανέφερε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη σε 45 ημέρες από την λειτουργία του διαδικτυακού ιστότοπου έχουν εγγραφεί περίπου 3,5 εκατ. πολίτες στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού και 3.200 γιατροί είναι οι ενταγμένοι στο σύστημα.
«Πράγματι χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς γιατί χρειαζόμαστε ο πολίτης να έχει και περισσότερες εναλλακτικές αλλά και στην Αττική λόγου χάρη ή σε κάποιες άλλες περιοχές αυτή την στιγμή η κάλυψη του πληθυσμού δεν είναι η επιθυμητή. Σε όλες τις άλλες περιφέρειες έχουμε μια κάλυψη γύρω στο 75%, άρα μπορούμε να εγγράψουμε 1.5 εκατ. πολίτες, εκτός από κάποια νησιά.
Στην Αττική πράγματι η κάλυψη είναι μικρότερη» επισήμανε ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας ότι στη διαδικασία έχουν βοηθήσει και τα φαρμακεία μέσω των οποίων έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, περίπου 700.000 εγγραφές πολιτών στον προσωπικό γιατρό.
Προανήγγειλε, δε, ότι μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα υπογραφεί η απόφαση με την οποία ανοίγουν νέες ειδικότητες για τον προσωπικό γιατρό.
Όπως εξήγησε «η πρώτη φάση του Προσωπικού Γιατρού αφορούσε μόνο γενικούς ιατρούς και παθολόγους, δικαιούχοι ήταν 4.000, μπήκαν σε 1 μήνα 1.200. Μπήκε το 30%, θέλουμε να μπουν παραπάνω.
Ανοίγουμε την δεύτερη φάση που είναι ειδικότητες που σχετίζονται με τις παθολογικές ειδικότητες, όπως είναι καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, αιματολόγοι. Είναι πάγιο αίτημα και των Συλλόγων. Αντίστοιχα λοιπόν θα υπάρξει μια δεξαμενή νέων γιατρών που θα μπουν στο σύστημα και με αυτόν τον τρόπο κατά βάση το μεγαλύτερο μέρος των κενών θα έχει καλυφθεί».
Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που παραμένουν σε αναστολή, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι η επαναξιολόγηση του μέτρο θα γίνει τον Δεκέμβριο με τα δεδομένα που υπάρχουν με δύο εκδοχές: ή θα παραμείνει η αναστολή ή θα αρθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια, τέλος, κατά του κορονοϊού, ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι η επόμενη παρτίδα θα έρθει στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και από εκείνη την στιγμή χρειάζεται μια εβδομάδα για να μπουν στα εμβολιαστικά κέντρα.
Όπως διευκρίνισε όταν έρθουν τα εμβόλια για τις μεταλλάξεις Όμικρον 4 και 5, θα αποσυρθούν όσα έχουν μείνει με τη μετάλλαξη Ομικρον 1. «Άρα πολίτες που πάνε τώρα να εμβολιαστούν εμβολιάζονται κατά της Ομικρον 1, που έχει πολύ μεγάλη κάλυψη, 86%. Για την Όμικρον 4,5 η διαφορά είναι πολύ μικρή, καθώς η κάλυψη φτάνει στο 90%.
Οι πολίτες που έχουν στο μυαλό τους να κάνουν τα 4,5 να ξέρουν ότι σε περίπου 15-20 μέρες από τώρα, δηλαδή γύρω στις 10 Οκτωβρίου θα βρίσκονται και τα τελευταία επικαιροποιημένα και θα υπάρχουν μόνο αυτά» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας και υπογράμμισε ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι ευάλωτες ομάδες, που έχουν δηλαδή κάποιο συνοδό πρόβλημα ή είναι άνω των 60 ετών, είναι μείζον να εμβολιαστούν.