Μεγάλο οικονομικό βάρος προκαλούν στα φαρμακεία οι διανυκτερεύσεις και διημερεύσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πολλοί φαρμακοποιοί ζητούν την εξαίρεσή τους από τα προγράμματα εφημεριών, για καθαρά οικονομικούς λόγους.
Στην πλειονότητά τους επισημαίνουν πως τα έξοδα για παραγγελίες επιπλέον φαρμάκων είναι αυξημένα. Μεταξύ των προτάσεων που ακούγονται, είναι να γίνεται διανυκτέρευση με αμοιβή, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία.
Το συγκεκριμένο μοντέλο προβλέπει αμοιβή πάνω από την αξία της απόδειξης. Για παράδειγμα, να χρεώνονται οι πελάτες εμε 6 ευρώ επιπλέον των αποδείξεων στις διανυκτερεύσεις των καθημερινών και του Σαββάτου και 4 ευρώ επιπλέον τις Κυριακές και τις αργίες.
Για παράδειγμα, εάν ο πελάτης αγοράσει την Κυριακή από το φαρμακείο έναν ουροσυλλέκτη, να χρεώνεται με 0,50 ευρώ (η αξία του υλικού) + 4 ευρώ (αμοιβή διημέρευσης), σύνολο 4,5 ευρώ και 0,50 + 6 ευρώ για την αγορά του ίδιου υλικού το βράδυ.
Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κάνει λόγο για τεράστιο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί στην Αττική και στις μεγάλες πόλεις.
Το θέμα έχει τεθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και φαίνεται πως υπάρχει θετική ανταπόκριση για επιπλέον χρέωση ενός ποσού της τάξης των 5 ευρώ για κάθε συναλλαγή που θα γίνεται μετά τα μεσάνυχτα, με εξαίρεση τις ιατρικές συνταγές.
Μιλώντας για το θέμα στο iatronet.gr, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς (φωτογραφία) σημειώνει πως το κόστος λειτουργίας είναι τεράστιο στις διανυκτερεύσεις και τις εφημερεύσεις και πως πολλά φαρμακεία δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδά τους:
"Συζητούμε με το υπουργείο Υγείας να υπάρξει αποζημίωση για είδη που διατίθενται από τα φαρμακεία μετά τα μεσάνυχτα, με εξαίρεση τις συνταγές φαρμάκων", υπογραμμίζει ο κ. Βαλτάς. Όπως εξηγεί, αυτό αφορά τη διάθεση μίας σειράς προϊόντων, όπως καλλυντικά και δεν περιλαμβάνει αποζημίωση για φάρμακα.
Δημ.Κ.